Annons

Ny okänd människoart funnen

Nyheter Forskare säger sig ha funnit en ny människoart, en så kallad \"spökpopulation\" som ska ha parat sig med våran art, Homo sapiens, för tiotusentals år sedan.
Publicerad 14 februari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
En 22 000 år gammal skalle från vår art, Homo sapiens, Foto: AP Photo/Francois Mori
En 22 000 år gammal skalle från vår art, Homo sapiens, Foto: AP Photo/Francois Mori

En studie som forskare presenterat visar på att dagens människor boende i Västafrika har ett genetiskt arv på 2 till 19 procent från en okänd människoart, enligt New York Times.

– Vi anser att arterna korsades för omkring 43 ooo år sedan, dock med en viss osäkerhet, säger Sriram Sankararaman, professor i genetik och datalogi vid UCLA, universitet i Kalifornien, och huvudansvarig för studien till tidningen.

Annons

Vår egna art, Homo sapiens, har existerat i lite över 300 000 år först i Afrika och spred sig sedan över resten av världen. Tidigare genforskning har visat att vår art parade sig med både neandertalare och denisovamänniskan och den moderna människan utanför Afrika har dna från bägge arterna.

Men var den nya "spökpopulationen" kommer ifrån är ännu oklart.

– Vi vet inte var den här populationen kan ha hållit till, om den motsvarar kända fossiler och vad dess slutliga öde var, säger Sriram Sankararaman, till New York Times.

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons