Annons

Viljan att hjälpa är fortfarande lika stark

BROBY Tolv timmar i kö vid en gränskontroll och fyra timmars resultatlösa förhandlingar skulle kunna knäcka vem som helst. Men viljan att hjälpa är lika stark som tidigare hos personerna bakom Tjernobyllägret. Och nu är det klart att det blir ett läger även i sommar – det 26:e i ordningen.
Östra Göinge • Publicerad 14 februari 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Rolf Tillman, grundare av Tjernobyllägret.
Rolf Tillman, grundare av Tjernobyllägret.

Rolf Tillman, grundare och mångårig lägergeneral, har en händelserik höst och vinter bakom sig.

I november åkte han budbil till Ukraina för att leverera hjälppaket till bland annat barnhem och sjukhus – men vid den ukrainska gränsen tog det stopp.

Annons

– Vi satt i kö vid den ukrainska gränsen i tolv timmar. Sen förhandlade vi mellan klockan fyra och åtta på morgonen för att få komma in i landet med våra hjälppaket. Men det blev nobben, de tyckte inte vi hade tillräcklig dokumentation. Så vi fick vända och köra tillbaka, säger han.

De lyckades via flyg få fram en del julklappar till barnen i Ukraina, men en hel del av det som skulle fraktas till Ukraina är nu magasinerat i Broby.

– Vi ska försöka skicka med det med barnen efter sommarens läger, säger Tillman.

Varför fick ni inte leverera era hjälppaket?

– Reglerna har skärpts, det krävs mycket mer dokumentation än tidigare. Det finns en nationell stolthet, de är tveksamma till att ta emot hjälpsändningar.

– Och ska man hjälpa vill de hellre att man köper sakerna på plats i Ukraina, säger Tillman.

Sagt och gjort.

Efter jul flög Rolf och hans kolleger till Ukraina och på plats i landet köpte de 4,8 ton mat som de delade ut till över 200 familjer.

Trots strulet i samband med hjälpleveransen låter sig eldsjälarna från Östra Göinge inte knäckas.

Efter 25 Tjernobylläger och oräkneliga resor till Ukraina för att hjälpa till på plats är drivkraften kanske starkare än någonsin.

Annons

Vad beror det på?

– När man kommer dit och ser hur vissa har det inser man hur bra vi har det här hemma och då vill man verkligen hjälpa till. Behovet av lägret finns, vi träffade många ensamma mammor med två-tre barn. Gubben har stuckit eller i vissa fall dött och kvinnan är ensam med barnen och har låg eller ingen inkomst. Då kan vi vara ett litet ljus i mörkret, säger Tillman.

Rolf Tillman lyfter även fram det lyckade lägret i fjol (när det var 25-årsjubileum) som en anledning till nytändningen.

– Det blev riktigt lyckat. Det var massor av folk som hjälpte till och vi fick en bra ekonomisk grundplåt. Vi behöver fortfarande pengar för att ro lägret i hamn, men vi ligger bra till.

Barnen som kommer till Broby ska precis som de senaste åren bo på Gö-ingeskolan.

– Och så har vi ju vår nya konsertlokal, den är guld värd, säger Tillman.

Onsdagen den 4 mars anordnas ett stormöte i pingstkyrkan i Broby.

– Alla är välkomna. Vi kommer att ha bildvisning från våra resor till Ukraina och diskutera sommarens läger, säger Tillman.

Peter Paulsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons