Annons

En ny sida av Mariette

Kultur och Nöje Mariette om sin låt ”Shout it out” och hur den föddes efter en katastrofal situation.
Publicerad 15 februari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Mariette tävlar med låten ”Shout it out”. Foto: Pontus Lundahl/TT
Mariette tävlar med låten ”Shout it out”. Foto: Pontus Lundahl/TT

Mariette Hansson, eller bara Mariette som hon föredrar att kalla sig, har precis repeterat sitt nummer på arenascenen i Luleå där kvällen tredje deltävling av Melodifestivalen går av stapeln. Nerverna är i schack än så länge och hon njuter av att vara tillbaka i Mellokarusellen.

– Det är så härligt att stå här och verkligen få göra allt som man har haft i huvudet under en så lång tid. Man tror att saker och ting ser ut på ett visst sätt, men så blir det något helt annat, haha. Så jo, vi har en del att jobba på rent sceniskt men vi kommer i mål med allting. Och här är ju snö uppe! Jag älskar vinterlandskap, det ger mig ett enormt lugn. Så jag är faktiskt ganska avslappnad inför tävlingen, säger Mariette.

Annons

Hennes låt ”Shout it out” vill hon beskriva som en fräsig och lite röjig poplåt.

– Har man bara sett mig i Mellon innan får man se en ny sida av mig, men egentligen är jag mest vanliga gamla Mariette. Det här är mer jag än någonsin och låten är väldigt personlig, den mest personliga jag har gjort i Melodifestivalen faktiskt. Låten känns både ärlig och naken på något sätt, och jag gör den verkligen från mitt hjärta. Det hoppas jag att man känner när man lyssnar, säger Mariette.

Hon berättar att låten handlar om att inte sitta inne på sina ord och tankar utan att man ska våga uttrycka sina känslor.

– Ut med dig! Jag vet inte hur många timmar jag har lagt på att grubbla, och det är ju helt onödigt. Jag har jobbat mycket på just den biten hos mig själv, att våga uttrycka mig. Följa hjärtat. Men visst, det är enklare sagt än gjort.

Har du blivit bättre på det tycker du?

– Jo, men det har jag. Jag går mycket mer på magkänsla nu och slipper att övertänka så mycket. Handlar det om relationer är det mycket enklare om man är tydlig. Det här är en pepplåt till mig och till alla andra som brukar övertänka. Livet är för kort för att inte säga vad man vill. Jag har som sagt blivit bättre på det, men har en del att jobba med fortfarande. Man kan väl säga att låten är min version av ”Listen to your heart”.

”Shout it out” är skriven av Mariette, Thomas G:son, Alex Shield och Cassandra Ströberg, några av Sveriges främsta låtskrivare.

– Jag ville ha en superlåt och samlade mina vänner tillika låtskrivare, de allra bästa, och jag hade så stora förhoppningar när vi träffades. Men det blev en katastrof. Ingen gillade någons förslag och vi kom verkligen ingenstans. Så jag fick ju säga att okej, vi bryter, och tänkte att de kunde ju lika gärna gå hem till sina pojk- och flickvänner, det var rent slöseri med tid, haha.

– Men så gick vi och käkade lunch och sedan när vi kom tillbaka så hände det något. Allt bara lossnade och vi skrev ”Shout it out”. När den var klar och vi skildes åt kunde jag inte sluta att lyssna på den. Jag gillade den så otroligt mycket och den kändes så rätt. Och det är jag glad över att Christer Bjökman och Karin Gunnarsson också tyckte så att jag fick vara med i Melodifestivalen igen, skrattar Mariette.

Ja, det är fjärde gången du är med nu, vad tar du med dig från tidigare gånger?

Annons

– De övergripande bilderna av hur det är. Jag tar med mig hur stressen ser ut, hur veckan känns och är. Hur intensivt allt kan vara. Det som jag har märkt är viktigt för mig är återhämtningspauserna. Det är rätt stimmigt, folk sjunger upp och det finns bara skynken som väggar i logerna. Därför har det blivit viktigt för mig att gå undan ibland och fokusera.

Har du sett de två andra deltävlingarna?

– Ja, jag tycker att det är ett väldigt bra program i år om man ser till helheten, och det är kul med en del låtar som sticker ut. Dessutom är det fantastiska programledare och roliga mellanakter. Dotter är min favorit hittills. Jag gillar låten och jag gillar henne. Vi har dessutom samma nummerkreatör, Julius Hayes, som debuterar i Melodifestivalen. Han har verkligen hittat ett uttryck som passar både hennes låt och min.

Hur är du som Mellotittare?

– Åh, jag äter en massa choklad. Och godsaker som inte låter när man tuggar, haha. Som skumsvampar. Skumtomtar är det ju inte säsong för. Och ost, det kan man också ha.

Men inga kex till då?

– Haha, nej precis. Det ska bara vara mjuka ting.

Hur tror du att din låt tas emot i Eurovision Song Contest om det blir Rotterdam för dig?

– Jag hoppas att energin och kraften ska nå långt. Att kärleken, orden och budskapet går fram. Det är ju ytterligare en dröm jag har, att få vara med i Eurovision. Jag tycker att det är lyxigt att få vara med en fjärde gång i Melodifestivalen, men tänk att få ta det där extra steget ...

Fakta:

Fem snabba med Mariette

Viktigaste att packa ner till Melloäventyret?

– Scenkläderna. Och betydande energiprylar som ett speciellt armband och några kristaller som jag har fått av min vän. Symboliska maskotar helt enkelt. Jag har en jättefin pärlplatta med en regnbåge som jag har fått av mina fadderbarn som jag också alltid har med mig.

Om du fick välja vilken artist som helst att tävla mot i Melodifestivalen, vem hade du valt?

– Jag måste säga att det hade varit fint att tävla mot Carola. Första gången jag tänkte ”tänk om jag en dag får stå där”, var ju på grund av henne när jag såg henne tävla med ”Fångad av en stormvind”.

Vad skulle du aldrig sjunga i Mellon?

– Nu har jag ju gjort tv-programmet Stjärnornas stjärna där vi testade många genrer, så opera är ju inte helt otänktbart, haha. Men jag säger hiphop, jag skulle aldrig rappa i Mellon. Jag har inte koll på det och det är så långt utanför min comfortzone som man kan komma.

Vem beundrar du mest i Mellosammanhang?

– Christer Björkman och Karin Gunnarsson, generalen och tävlingsproducenten. Vilket program de gör!

Har maxar man myset i tv-soffan framför Mellon?

– Det är en klyscha men ladda upp med en massa snacks. Som inte låter. Haha.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons