Östra Göinge

Glimma får en sista chans

John Sellie-Hansson var duktig i Glimmamålet och var den som höll sitt lag kvar i matchen mot Kållered. Foto: Stefan Sandström
Östra Göinge
Östra Göinge ishockey Segertåget stannade efter fem raka vinster

Avslutningen av den sydligaste alltrean blev en riktig rysare då de fem främsta lagen var inom två poäng. Glimma hade sämst utgångsläge då de hade en poäng mindre än de övriga lagen. Seger mot Kållered hade dock gjort att de klarat det. Men i efterhand visade sig det att det hade räckt med bara en poäng då Hovås förlorade sin match mot Göteborg.

Glimma saknade Daniel Peterson som blev ögonskadad i torsdagens segermatch mot Halmstad Ravens.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Östra Göinge

Fokus på badet och backarna

Trollabadet.
Östra Göinge
Glimåkra Arbetet med lokal platsutveckling i Glimåkra rullar vidare. Fokus ligger på Trollabadet och Trollabackarna.

Norra Skåne har tidigare berättat om projektet lokal platsutveckling i Glimåkra.

Glimåkra är pilotort i ett projekt som ska hjälpa platser att utvecklas långsiktigt. Med Tobias Bosson vid rodret rullar projektet vidare i Glimåkra, men precis som allt annat har det påverkas av coronautbrottet. Stormötet som skulle hållas i ishallen som en uppföljning till mötet på folkhögskolan i februari får ställas in.

Projektet hade egentligen slutdatum 30 juni, men det är förlängt till 30 september.

Två platser med potential

Samtidigt som corona ställer till det en del fortsätter Tobias Bosson och hans medarbetare att ringa in lämplig utvecklingsområden. Trollacenter har länge funnits med som ett tänkbart område att lägga mycket kraft på, men nu väljer projektledningen att sätta fokus på Trollabadet och Trollabackarna.

Anledningen är att Trollacenter som plats är ganska "färdig". Att den klarar av stora evenemang står klart efter Tiomila och nu handlar det mer om att locka arrangemang till Trollacenter än om att utveckla platsen.

- Det ingår inte i detta projektet att leta fram specifika arrangemang, det måste göras av de som är intresserade av att genomföra arrangemanget. Vi kan vara med och hjälpa till med att knyta kontakter och söka bidrag, säger Bosson.

- Sen ser vi att Trollacenter skulle må bra av vissa förbättringar för att bli ännu mångsidigare. Vi lämnar över en lista med förslag till kommunen, men fördjupar oss inte mer i det just nu.

Istället satsar projektledningen på Trollabadet och Trollabackarna - två platser med stor utvecklingspotential, anser Bosson.

- Bland annat handlar det om att kunna utnyttja området även när vädret inte är på topp. Det ska till exempel gå att driva kiosk och försäljning vid Trollabadet även om det inte är strålande sol, det ska finnas mer som lockar.

"Lite hemlighetsfullt"

Exakt hur arbetet med att utveckla platserna ska gå vidare vill Bosson inte riktigt gå ut med än.

- Det är fortfarande lite hemlighetsfullt. Men det finns nog mer att berätta om en dryg månad.

Hans förhoppning är fortfarande att hela förstudien om hur valda delar av Glimåkra kan utvecklas ska kunna presenteras publikt.

När det kommer att ske är av coronaskäl dock oklart.

Östra Göinge

Kastade tegelstenar mot polishuset

Polisavspärrning
Rutor krossades på polishuset i Broby
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Östra Göinge
Östra Göinge Flera personer larmade SOS Alarm sent på lördagskvällen om att man hörde rutor som krossades på polishuset i Broby.

Flera polispatruller skickades till Broby för undersökning. Enligt de första uppgifterna ska fyra till fem rutor på polishuset ha krossats med en tegelsten.

En anmälan har upprättats om sabotage mot blåljuspersonal. Ingen misstänkt person är gripen för händelsen.

Larmet kom in 22.55.

Östra Göinge

Utställningar och jubileum - till hösten

Vävstolsmuseum i Glimåkra.
Vävstolsmuseum i Glimåkra.
Östra Göinge
Glimåkra Vävstolsmuseet ställer in påskens konstutställningar - men siktar på att kunna erbjuda dessa till hösten istället. Då blir det även 25-årsjubileum.

Alicja Björk, Inga-Britt Jeppson, konstnärsgruppen Colorato, Heidi Ivarsson, Eva Sigge, Pia Bertilsson, Johan Norefalk ... Vävstolsmuseet i Glimåkra hade laddat upp med en spännande samling utställare. Men någon påskutställning blir det inte och anledningen är givetvis corona.

Arrangörerna väljer dock att se framåt och hoppas att coronapandemin ska ha klingat av till hösten. Utställningarna flyttas därför till september/oktober och då blir det även fest för att fira Vävstolsmuseets 25-årsjubileum.

Några vävdagar blir det däremot inte till hösten, eftersom de hade krockat med den stora mässan Väv2020 i Halmstad. Vävstolsmuseet kommer istället att vara på plats i Halmstad och visa upp sin verksamhet.

Östra Göinge

Både Göinge Afton och Göingerundan ställs in

Jarl Sjunnesson prisades som Årets Göing på Göinge Afton i fjol. Han skulle även vara inblandad i Göingerundan. Nu stryks båda evenemangen.
Östra Göinge
Östra Göinge Ingen Göinge Afton och ingen Göingerunda. Kommunen ställer in sina två stora evenemang i vår.

På Göinge Afton prisas normalt lokala profiler inom förenings- och företagsvärlden plus att Årets Göing får ta emot sin utmärkelse.

Men när nu större sammankomster inte tillåts på grund av coronautbrottet stryks Göinge Afton från kalendern.

Detsamma gäller Göingerundan, ett samarbete mellan kommunen, näringslivet och Team Rynkeby. Tanken var att kombinera ett cykellopp med möjligheter att upptäcka butiker och företag som erbjuder tjänster och varor på landsbygden i kommunen. Göingerundan blir dock inte av som planerat.

Kommunen hoppas att både Göinge Afton och Göingerundan kan bli av i framtiden.

"Östra Göinge kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring hur vi ska agera när det gäller evenemang och mötesplatser. På grund av den senaste begränsningen av allmänna sammankomster (max 50 personer) så har vi beslutat att tills vidare ställa in vårens två större evenemang. Så snart det finns nya rekommendationer kommer vi att återkomma med nya datum. Företagare fortsätt att anmäla dig till Göingerundan så är vi snabbt på fötterna när det gäller," skriver kommunen på sin hemsida.

Osby

Larsson (C) välkomnar krismiljoner

Niklas Larsson (C).
Osby
Östra Göinge
Osby/Östra Göinge Osbys kommunalråd Niklas Larsson (C) välkomnar krismiljonerna till kommunerna.

De coronarelaterade krispaketen närmast avlöser sig och på torsdagsmorgonen meddelades ännu ett. Efter förhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterades då 15 miljarder kronor extra till kommuner och regioner där 70 procent fördelas till kommunerna och resterande till regionerna.

För Osby kommuns del innebär torsdagens coronastöd enligt kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) ett tillskott på 13,5 miljoner kronor. Räknas tidigare satsningar in hamnar de generella statsbidragen på totalt 20,2 miljoner kronor för Osbys del.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Osby

Gode män sökes

Osby
Östra Göinge
Osby/Östra Göinge Nu söker Osby och Östra Göinge fler gode män och förvaltare till sina kommuner.

Kajsa Wall

En god man är någon som hjälper myndiga personer som på grund av en psykisk funktionsnedsättning, sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller liknande inte kan ta tillvara på sina tillgångar eller föra sin egen talan.

Som god man så ska man bevaka huvudmannens rättigheter, genom att söka bidrag och även sköta personens ekonomi, genom att betala räkningar, hantera skulder och deklarera. Det handlar även om att besöka personen för att se till att hens vardag fungerar.

En god man ska alltid få godkännande innan denne utför några ärenden eftersom huvudmannen behåller sin rättshandlingsförmåga och kan bestämma över sina tillgångar och kan ingå bindande avtal. Att vara förvaltare betyder att man har samma arbetsuppgifter som en god man, med skillnaden att personen man sörjer för inte har någon beslutsrätt.

De som vill bli förvaltare eller god man kan anmäla sitt intresse på kommunernas respektive hemsida.

Östra Göinge

Polis jagade hög A-traktorförare utan LGF-skylt

Östra Göinge
Knislinge/Vinslöv Polisen ville höra med en förare om varför hans A-traktor saknade LGF-skylt. Föraren ville dock inte stanna utan flydde från platsen, dumpade fordonet och fick spåras med hundar.

Vid 21.30-tiden på onsdagskvällen mötte en polispatrull två a-traktorer i Vinslövstrakten. Efter som en av A-traktorerna saknade nödvändig LGF-triangel bestämde sig polisen för att stanna fordonet och prata med föraren.

Istället för att stanna satte A-traktorn plattan i mattan – och någon riktig A-traktor tycktes det inte vara frågan om. En jakt inleddes och polisen uppger att färden stundtals gick i över 100 kilometer i timmen. När de kom fram till Knislinge stannade A-traktorn vid Coop varpå föraren kastade sig ur bilen och fortsatte flykten till fots.

Hundpatrull spårade

Den ursprungliga polispatrullen hade då fått sällskap av såväl en ytterligare patrullbil som en hundpatrull. Den sistnämnda lyckades till slut spåra upp den flyende föraren som visade sig var en man i 18-årsåldern. Mannen greps misstanke fattades även om att han kört utan körkort och att han var påverkad av narkotika.

– Det verkar som att det blev lite uppståndelse i Knislinge, konstaterar polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Mannen misstänks således för drograttfylleri, grov olovlig körning, vårdslöshet i trafik samt ringa narkotikabrott.

Östra Göinge

Obemannat när Hjärsåsmotionen drar igång

En cyklist och en joggare.
Det blir en annorlunda vårpremiär för Hjärsåsmotionen.
Fotograf: Chris Carlson
Östra Göinge
Hjärsås Hjärsåsmotionen har vårpremiär i helgen. Men under rådande omständigheter väljer arrangörerna att köra obemannat.

På söndag är det vårpremiär för Hjärsåsmotionen, men i coronatider är det inte samma sociala arrangemang som normalt.

- Vi tog beslutet på torsdagskvällen att köra obemannat. Så det blir ingen servering med kaffe och kaka vid ungdomens hus, säger Ylva Malm Ekvall i arrangerande Hjärsås/Värestorp.

Hjärsåsmotionen har sedan tidigare en välfungerande "drive in" där deltagarna kan anmäla sig och på så sätt delta i vecko- och månadsdragningarna.

Gott om vintermotionärer

Under vintern har det varit gott om drive in-anmälningar, 110 stycken för att vara exakt, och för att belöna de flitiga vintermotionärerna har dragningar gjorts. Ebbe Carlsson, Knislinge, Vagn Schnoor, Hanaskog, Ylva Malm Ekvall, Immeln, och Bå Håkansson, Hanaskog, vann Sverigelotter. Ebbe Carlsson och Bo Håkansson vann kaffe och månadsvinnare (200 kronor) blev Åke Nilsson och Vagn Schnoor.

Nu när våren är här skulle Hjärsåsmotionen växla upp och erbjuda sin vanliga söndagsmotion med start klockan 9 till 11 vid ungdomens hus, där det normalt är servering och trevligt umgänge i samband med att motionärerna startar/går i mål.

Men på grund av coronautbrottet väljer arrangörerna alltså att inte locka till folksamlingar vid ungdomens hus, utan erbjuder istället drive in även på söndagar.

- Vi kommer att tömma lådan med anmälningar efter klockan 11 och ha dragningar som vanligt. Vi kör så nu, så får vi se om läget ändras. Vi följer rekommendationerna. Blir det ändringar går vi ut med det så snabbt vi kan, säger Malm Ekvall.

Östra Göinge

Knivrånartrio får dryga straff

Bild på lagboken.
Tre döms för händelserna i Knislinge.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Östra Göinge
Knislinge Tre unga män, samtliga hemmahörande i Östra Göinge, döms till dryga straff för ett par blodiga angrepp och rån som inträffade i Knislinge i höstas.

En 23-årig man döms till fängelse i fem år och tio månader samt utvisning med förbud att återvända till Sverige i 15 år. Han döms för grov stöld och grovt rån.

En annan 23-årig man döms till fängelse i sex år och två månader för grov stöld, grovt rån, olaga frihetsberövande, skadegörelse, övergrepp i rättssak, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Även han utvisas och förbjuds återvända till Sverige i 15 år.

Den tredje mannen, en 17-åring, döms till sluten ungdomsvård i ett år och ett halvt år. Han döms för grovt rån, grov stöld, övergrepp i rättssak och olaga frihetsberövande.

Samtliga ska gemensamt betala totalt 130 000 kronor i skadestånd till de två brottsoffren.

De tre männen har i huvudsak förnekat brottsligheten de döms för.

Fick ta emot 60-tal slag

Händelseförloppet ska enligt domen ha börjat den 23 oktober ifjol. En Knislingebo och hans kompis ska då ha blivit rånade och hotade av de tre männen som även ska ha trängt sig in i Knislingebons bostad. Mediciner, ett basebollträ och en jacka stals vid det tillfället.

Dagen därpå ska trion ha lyckats lura ut Knislingebon från hans bostad. Handgemäng ska ha uppstått varpå 17-åringen enligt domen utdelade mer än tio knivhugg varav tre träffade i överkroppen och en handfull i låret. Knislingebon ska då ha fallit till marken varpå de tre gärningsmännen fortsatte att slå och sparka honom; enligt hans egna uppgifter ska han ha fått motta ett 60-tal slag och minst tio sparkar. Därefter gick de in i hans bostad där Knislingebons kompis befann sig.

Knivhöggs i rumpan

Även kompisen blev attackerad av gärningsmännen och fick motta flera knivhugg varav ett träffade honom i rumpan. Gärningsmännen ska sedan ha lämnat lägenheten och tagit med sig ett antal prylar därifrån, exempelvis mobiltelefoner. Innan de lämnade ska en av 23-åringarna och 17-åringen ha hotat männen till livet om de kontaktade polisen.

Bevisningen mot gärningsmännen består bland annat av vittnesmål, tekniska analyser och att prylar stulna från Knislingebon och hans kamrat hittats hemma hos gärningsmännen i samband med husrannsakningar.

Tingsrätten skriver i domen att de tre männen agerat i samförstånd. Våldet som 17-åringen utövat mot Knislingebon beskrivs som livsfarligt, dels eftersom hugg utdelats mot benen där flera artärer löper, dels eftersom han inte anses kunnat ha kontroll över hur kniven träffade. Angreppet mot Knislingebons kompis anses inte ha varit livsfarligt, men bedöms dock som en ”allvarlig misshandel”.

"Synnerlig råhet"

Rätten menar vidare att råndelen präglats av en ”synnerlig råhet” och därför ska bedömas som grovt.

Således döms 23-åringarna till fängelsestraff om cirka sex år vardera. 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i ett och ett halvt år på grund av sin ålder. Hade fängelse utdömts skulle han ha dömts till sex år och åtta månader, skriver rätten.

NÄSTA ARTIKEL