Skåne

Skånevänstern nominerar Nooshi Dadgostar

Nooshi Dadgostar utanför riksdagshuset.Foto Henrik Montgomery / TT
Artikel Skåne Den 21 maj håller Vänsterpartiet kongress och ska välja en ny partiledare. Nu går Vänsterpartiets Skåne-distrikt ut och meddelar att de nominerar Nooshi Dadgostar till posten.

Att Jonas Sjöstedt väljer att kliva av partiledarposten efter åtta år slog ned som en bomb i vintras. Det har följts av att en rad tänkbara kandidater som hans efterträdare har meddelat att de inte vill ta över. Perstorpsfödda Nooshi Dadgostar - i dag vice partiledare för Vänsterpartiet - är ett undantag.

– Jag har funderat de här veckorna och bestämt mig för att till kongressen i maj kommer att ställa upp till ordförandeposten, sa hon till SR Ekot i början av februari.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

HELG

I stora tält odlar Göran Claesson på Vegostan tomater och chili till Mylla. Mer närodlat kan det knappt bli.
Foto: Claes Hall
feature
ALMÖ Att hitta närproducerad mat i vanliga mataffärer är inte lätt. Det tog Rickard Sandahl och Maria Rickardsson fasta på när de startade sitt e-företag Mylla Mat för drygt ett år sedan. Sedan dess har försäljningen av deras råvarukassar ökat med drygt trehundra procent.

Mylla Mats lokal vid Caroli kyrka i Malmö är full av tomma transportlådor. Det är fredag och dagen efter utlämning i Malmö och Lund. Lugnet efter stormen, säger Rickard Sandahl som tillsammans med Maria Rickardsson alltså startade företaget för drygt ett år sedan. Maria är något av en ikon inom e-handel och Rickard har ett förflutet som strategikonsult inom marknadsföring. För Marias del var det passionen för mat som satte igång det hela.

-Jag gillar att laga mat och ville köpa bra, närproducerade produkter. Men de var svåra att hitta i vanliga affärer, och vem har tid att åka ut till gårdsbutiker och handla.

Rickard inflikar att det är absurt, att det exotiska och långväga är det normala i affärerna.

-Ja, det är konstigt att det är enklare att köpa saker från Sydamerika än från Skåne, säger Maria.

Maria och Rickard såg behovet av bra, närodlad mat och startade för ett år sedan Mylla Mat.
Foto: Claes Hall

Sedan de startade har företaget förändrats en hel del - från att ha ett större sortiment där kunden fick välja fritt, till färdiga råvarukassar.

-Att ha ett stort sortiment var logistiskt svårt. Det räcker ju med att en producent har ett sjukt barn så spricker det med den leveransen.

Ja, de jobbar nära och snabbt med sina leverantörer som kan vara både små enmansföretag och större aktörer.

-Vi har kapat mellanhänderna och köper direkt av producenterna. På så sätt kan de också få bättre betalt.

Det har varit ett hårt slit under året som gått. Varken Rickard eller Maria har kunnat ta ut lön men företaget har stadigt vuxit, och i och med Corona ökade försäljningen med trehundra procent över en natt.

Utlämningen sker på olika ställen i Malmö och Lund. Här är det S.t Knuts Torg i Malmö där Rickard lämnar ut veckans kasse.
Foto: Claes Hall

-Det var bara att försöka överleva, skrattar Maria.

Rickard hyser ingen oro för att det ska minska när pandemin klingat av.

-Det pratas mycket mer om närodlat och om oss nu. Debatten om livsmedelsförsörjningen har kommit upp på agendan i och med Corona, och det finns ett ökande intresse för bra mat.

I nuläget har de mellan femtio och sextio producenter. Annat var det i början.

-Jag hade inga kontakter alls säger Rickard. Jag har ringt runt, åkt ut på massor av besök och druckit väldigt mycket kaffe, skrattar han.

Lokalen vi befinner oss i har blivit för liten så snart ska de till nya, i Kirseberg.

-Vi har precis hamnat i skarven då vi måste växa för att överleva, gå från jättelitet till litet. Nu säljer vi ungefär tvåhundra kassar i veckan och för att klara mer måste vi utöka och anställa mer personal.

Sortimentet består av en mängd varianter av kassar och tillval. Det är ingen regelrätt receptkasse men i ett samarbete med duktiga kockar har man tagit fram passande inspirationsrecept. Och nya idéer poppar enligt Rickard upp hela tiden.

-Vi ska ha ett midsommarsortiment och en grillkasse, och så funderar vi på en bakningskasse. Vi har också tagit in drycker från lokala företag. De är ju väldigt drabbade nu i och med att hotell och restauranger stänger, så vi gör vad vi kan för att hjälpa dem.

Christina Bengtsson packar kassar. I och med Corona ökade Mylla försäljningen med 300 procent, över en natt.
Foto: Claes Hall

Rickard och Maria använder sig ofta av ordet passion. Det gäller både deras egen passion i att föra fram den lokala, riktigt bra maten, och producenternas passion för sina varor.

-Våra producenter brinner för det de gör och det ger produkter av hög kvalitet. Maten smakar också bättre när man har en relation till den, att man vet varifrån den kommer, vem som har gjort den.

Lokalproducerat minskar naturligtvis transporterna. Och för att minimera dem ytterligare samkör man.

-När vi får leverans av, till exempel Furumossens mejeri i Hässleholm så hämtar de upp på flera ställen på vägen hit.

Själva utlämningen sker på flera ställen i Malmö och Lund. Man har också cykelutkörning till privatpersoner i Malmö. Och Rickard och Maria är som sagt optimistiska.

Joseph Vallone är ett av cykelbuden som levererar hem till kunder i Malmö, med sin gröna cykel.
Foto: Claes Hall

-Vi har fantastiska råvaror och en plattform att få ut dem. Den påverkan lokalt producerad mat har på samhället vad gäller ekonomi, hälsa och jobb är stor och vår mission är att driva på en lokal matrevolution.

Sophie Lossing

FAKTA

Mylla Mat startades av Maria Rickardsson och Rickard Sandahl för drygt ett år sedan.

De säljer råvarukassar med lokalt producerad mat.

De har cirka 60 producenter runt om i hela Skåne.

I och med Corona ökade de försäljningen med 300 procent över en natt.

feature

Bättre reparationer efterlyses

Oavsett om det handlar om skadeverkstäder som är auktoriserade för olika bilmärken eller fria verkstäder, så är båda aktörerna lika bra – och dåliga – på att åtgärda fel.
Oavsett om det handlar om skadeverkstäder som är auktoriserade för olika bilmärken eller fria verkstäder, så är båda aktörerna lika bra – och dåliga – på att åtgärda fel.
Foto: Nora Lorek/TT
feature
feature Kvaliteten på bilskadereparationer är låg. Nu vill branschen införa kriterier som ska höja standarden, men än är inte alla parter med på tåget. Kostnaderna är – inte oväntat – en stötesten.

Om bilen skadas och du anmäler det till försäkringsbolaget anvisas du till en verkstad för reparationen. Den är vanligtvis specialiserad på just lack-, plåt- eller plastskador. Det är alltså inte en ”vanlig” serviceverkstad där du servar bilen. Som konsument kan man tro att det här gör att bilen lagas på bästa sätt. Så behöver inte vara fallet.

När TTF, Trafikförsäkringsföreningen, har kontrollerat hur väl åtgärderna utförs på skadeverkstäderna har resultatet varit dåligt. För några år sedan var det anmärkning på hälften av jobben och senast – år 2018 – ungefär en tredjedel.

Undersökningen visar att det är inte är någon skillnad på verkstäder som är auktoriserade för olika bilmärken eller fria verkstäder. Felen är lika vanligt förekommande hos alla.

Certifiering

TFF gör inte längre kontrollerna. Det har fått Motorbranschens Riksförbund, Bil Sweden och Sveriges Fordonsverkstäders förening, SFVF, att reagera. De efterlyser en gemensam certifiering och kontroll av skadeverkstäder.

Bo Ericsson är vd för SFVF och han säger att det saknas tydliga regler för skadearbetet.

– För serviceverkstäderna har märkningen Godkänd Bilverkstad införts efter kritik från finansmarknadsminister Per Bolund, och i Europa finns systemet Eurogarant. Vi vill ha motsvarande miljö- och kvalitetsstyrning för skadeverkstäderna, säger han.

Grundproblemet är ekonomin. Försäkringsbolagen är verkstädernas stora kunder och verkstäderna får förhandla med dem om priset per timme för utförda jobb.

Prutning

Enligt Bo Ericsson har priserna stadigt prutats ned och jobben måste utföras snabbare för att verkstäderna ska gå runt ekonomiskt. Det kan leda till slarv och fusk.

– Förut fanns en verkmästare som kontrollerade kvaliteten på jobben, men det har ingen verkstad råd med längre. Branschorganisationerna och biltillverkarna är positiva till en standard och kan vi få de stora försäkringsbolagen med så borde de andra följa efter.

Stefan Brala är specialist på motorförsäkringar på Trygg-Hansa:

– Det är jätteviktigt för oss att verkstäderna följer biltillverkarens reparationsanvisningar och att reparationerna utförs i enlighet med riktlinjerna för säkerhet och hållbarhet. Vilken aktör som står bakom kontrollen är inte det primära för oss. Det viktigaste är att våra gemensamma kunder gagnas av förbättrade rutiner kring kvalitetskontroller i samband med reparationer.

Är ni beredda att betala för att kvaliteten ska bli bättre?

– Vi välkomnar och stöttar initiativ från branschens olika aktörer.

Men ekonomiska insatser är inte aktuella från försäkringsbolaget.

Något måste göras, anser SFVF, men parterna tycks stå långt ifrån varandra.

– Nu har vi nått vägs ände, säger Bo Ericsson.

Anna Björe/TT

Oavsett om det handlar om skadeverkstäder som är auktoriserade för olika bilmärken eller fria verkstäder, så är båda aktörerna lika bra – och dåliga – på att åtgärda fel.
Oavsett om det handlar om skadeverkstäder som är auktoriserade för olika bilmärken eller fria verkstäder, så är båda aktörerna lika bra – och dåliga – på att åtgärda fel.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En gemensam certifiering och kontroll av skadeverkstäder efterlyses av Motorbranschens Riksförbund, Bil Sweden och Sveriges Fordonsverkstäders förening.
En gemensam certifiering och kontroll av skadeverkstäder efterlyses av Motorbranschens Riksförbund, Bil Sweden och Sveriges Fordonsverkstäders förening.
Foto: Maja Suslin/TT
En gemensam certifiering och kontroll av skadeverkstäder efterlyses av Motorbranschens Riksförbund, Bil Sweden och Sveriges Fordonsverkstäders förening.
En gemensam certifiering och kontroll av skadeverkstäder efterlyses av Motorbranschens Riksförbund, Bil Sweden och Sveriges Fordonsverkstäders förening.
Foto: Nora Lorek/TT
En gemensam certifiering och kontroll av skadeverkstäder efterlyses av Motorbranschens Riksförbund, Bil Sweden och Sveriges Fordonsverkstäders förening.
En gemensam certifiering och kontroll av skadeverkstäder efterlyses av Motorbranschens Riksförbund, Bil Sweden och Sveriges Fordonsverkstäders förening.
Foto: Nora Lorek/TT
Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening.
Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening.
Foto: Jannis Politidis
Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar på Trygg-Hansa.
Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar på Trygg-Hansa.
Foto: Trygg-Hansa

FAKTA

Fakta

+Det utförs 600 000 skadereparationer varje år i Sverige. Om du som bilägare är missnöjd hänvisas du av försäkringsbolagen tillbaka till skadeverkstäderna som får ta emot klagomålen.

+Godkänd Bilverkstad finns inte för skadeverkstäder, däremot för serviceverkstäder som har en kvalitetsstandard som bygger på regelbundna kvalitetskontroller både internt och externt av verkstadens tekniska och administrativa arbete.

+Antalet lack- och skadeverkstäder är drygt 500 med knappt 3 700 anställda. Totala antalet bilverkstäder har minskat med ungefär 1 000 på några år till 4 500 med 22 000 anställda, enligt MRF.

Bilskadereparationerna brister i kvalitet.
Bilskadereparationerna brister i kvalitet.
Foto: Nora Lorek/TT
Bilskadereparationerna brister i kvalitet.
Bilskadereparationerna brister i kvalitet.
Foto: Nora Lorek/TT
Bilskadereparationerna brister i kvalitet.
Bilskadereparationerna brister i kvalitet.
Foto: Nora Lorek/TT

Sport

Cykelstjärnan påkörd av smitare i Colombia

Nairo Quintana råkade ut för en olycka under fredagen, men ska ha klarat sig utan allvarligare skador. Arkivbild.
Nairo Quintana råkade ut för en olycka under fredagen, men ska ha klarat sig utan allvarligare skador. Arkivbild.
Foto: Thibault CamusAP/TT
Sport
Sport

Cykelprofilen Nairo Quintana blev påkörd av en bil under ett träningspass i centrala Colombia under fredagen.

"Jag hade ingen chans att se den", säger han i en video på Twitter

Den tidigare Giro d'Italia- och Vuelta a España-vinnaren gjorde illa benet och höften, men uppges ha klarat sig utan några allvarliga skador.

Föraren, som försökte smita från platsen, jagades i kapp av Quintanas följebil och hölls kvar tills polisen anlänt.

30-åringen började säsongen starkt med ett flertal stora segrar innan coronapandemin bröt ut.

Nu tränar han på hemmaplan inför återstarten av tävlingssäsongen. Den stora höjdpunkten är Tour de France som går av stapeln i augusti.

Utrikes

Putin hånar USA:s ambassads regnbågsflagga

Rysslands president Vladimir Putin under fredagens videokonferens.
Rysslands president Vladimir Putin under fredagens videokonferens.
Foto: Alexej Druzhinin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rysslands president Vladimir Putin uttryckte sig på fredagen föraktfullt om att USA:s ambassad i Moskva hissat en regnbågsflagga för att hylla hbtq-personers rättigheter.

Den ryske presidenten antydde att hissandet av flaggan speglar vilken sexuell läggning de ambassadanställda har.

Det var under en videokonferens som en parlamentariker berättade för Putin att flaggan vajade utanför den amerikanska ambassaden.

– Vilka arbetar i byggnaden, undrade Putin då och fick "amerikaner" till svar.

– Låt dem fira. Det avslöjar ju ett och annat om människorna som jobbar, fortsatte presidenten leende.

Uttalandet kommer samma dag som Putin undertecknade de författningstillägg som den ryska befolkningen röstade om tidigare i veckan. I ett av tilläggen fastslås att äktenskapet enligt lag ska definieras som en relation mellan man och kvinna.

Sedan 2013 finns en lag som förbjuder gayrelationer hos minderåriga. Den lagen har flera gånger använts för att förbjuda olika prideevenemang i Ryssland.

Under videokonferensen förklarade Putin att lagen från 2013 syftar till att inte "pracka på" barn homosexuella relationer.

– Låt en person växa upp, bli vuxen och bestämma sin egen väg. Tvinga det inte på någon, sade Putin.

Även Storbritannien och ett antal andra länder har haft regnbågsflaggan hissad utanför sina ambassader i Moskva.

Utrikes

Dödliga attacker och bakhåll i Mali

Ett 40-tal människor har dödats i attacker mot avlägset belägna byar i Mali och i bakhåll.
Utrikes
Utrikes Minst 30 människor har dödats i nya attacker mot avlägset belägna byar i Mali.
En talesperson för en av byarna är besviken på arméns oförmåga att skydda befolkningen – samtidigt som militären säger sig ha utsatts för ett dödligt bakhåll i samband med händelsen.

Uniformerade män i pick up-fordon dök upp i fyra byar som i huvudsak befolkas av den etniska gruppen dogon, säger en lokal tjänsteman under löfte om anonymitet. Attackerna i Bankass-området på onsdagen krävde "minst 30 döda, däribland kvinnor, barn, åldringar (och) många saknas", säger tjänstemannen som tillägger att mycket egendom också förstördes eller skadades.

Youssouf Tiessogue – byäldste i Gouari, en av de attackerade platserna – säger att attacken pågick mellan klockan tre på eftermiddagen och klockan nio på kvällen. Men ingen hjälp kom.

– Jag beklagar djupt arméns passivitet. De är alltid sena och konfronterar aldrig banditerna även om vi talar om för dem var de är, säger Tiessogue.

Nio dödade i bakhåll

En annan tjänsteman bekräftar det totala ungefärliga antalet dödade i attackerna.

Överste Diarran Kone, talesperson för maliska armén, säger i sin tur att soldater skickades till Gouari på torsdagen, men att nio av dem dödades och två skadades i ett bakhåll i närheten av byn.

I juni uppgav FN att minst 600 civila dödats i år i attacker i Mali.

Miliser för självförsvar

Landet plågas av extrema jihadistgrupper och kriminella gäng – men i år har också det etniskt grundade våldet mellan olika folkgrupper ökat.

Ofta rör det sig om stridigheter mellan dogon och folkgruppen fulani. Miliser som formats för självförsvar har mer och mer övergått till offensiva attacker.

Onsdagens attacker inträffade inte långt från byn Ogossagou, där 31 civila dödades i februari och 160 i fjol. Alla dessa dödsoffer var fulani.

FAKTA

Fakta: Fortsatt våld i Mali

TT

Sedan årtionden råder ett spänt förhållande mellan folkgrupper i södra Mali, som dominerar politik och ekonomi, och minoritetsfolk i norr, främst tuareger, som känner sig åsidosatta. Hösten 2011 återvände hundratals välbeväpnade tuareger från Libyen. Många anslöt sig till Nationella rörelsen för Azawads befrielse (MNLA), som krävde en självständig stat i Malis nordliga ökenregion.

I början av 2012 gick MNLA till anfall mot städer i norr. Den maliska armén pressades tillbaka. Militanta islamistgrupper anslöt sig till upproret, däribland al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim).

Samtidigt genomfördes en kupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali har blivit laglöst område för smugglare och islamistgrupper. IS har etablerat sig i delar av landet. Bristen på statlig närvaro gynnar de våldsbejakande gruppernas extremistiska verksamhet och blodiga dåd sker regelbundet.

Franska soldater skickades till Mali 2013 sedan rebeller hotat huvudstaden Bamako. Insatsen Operation Serval ersattes året efter av Operation Barkhane, som är inriktad på att bekämpa väpnade terrorgrupper i Sahel. FN-styrkan Minusma ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan juli 2013.

2015 undertecknades ett fredsavtal, men inte av de extrema islamisterna. Även efter undertecknandet har strider fortsatt och förvärrats, även mellan grupper som är del av fredsavtalet.

Även andra slags etniska konflikter plågar landet, inte minst mellan folkgrupperna dogon och fulani.

Källa: Landguiden/UI.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Kultur och nöje

Brittiska artister kräver statligt coronastöd

Oasissångaren Liam Gallagher finns bland dem som skrivit på uppropet. Arkivbild.
Oasissångaren Liam Gallagher finns bland dem som skrivit på uppropet. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Fler än 1 500 artister uppmanar Storbritanniens regering att omedelbart ge ekonomiskt stöd till livemusikbranschen för att den ska överleva coronakrisen, som inneburit att spelningar har ställts in, skriver musiktidningen NME.

Bland artisterna som skrivit på upproret #LetTheMusicPlay finns Liam Gallagher, Nick Cave, PJ Harvey, Dizzee Rascal och Paul McCartney.

Artisterna skriver att branschen står för 210 000 arbetstillfällen som bidrar med 4,5 miljarder pund, motsvarande 52 miljarder kronor, årligen till Storbritanniens ekonomi.

"Precis som alla delar av underhållningsindustrin, är livemusiken stolt över att ha gjort vår del i den nationella ansträngningen att minska spridningen av coronaviruset och att hålla människor säkra. Men eftersom det inte går att se ett slut på social distansering och eftersom inget ekonomiskt stöd från regeringen har klubbats, ser framtiden mörk ut för konserter och festivaler och de hundratusentals personer som arbetar med dem", lyder uppropet.

Inrikes

Värdefulla dockor stulna från museum

Det finns ännu ingen gripen för stölden. Arkivbild.
Det finns ännu ingen gripen för stölden. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Dockor för hundratusentals kronor har stulits från Leksaksmuseet i Fisksätra. Under natten till onsdag tog sig personer in genom taket till museet för att slå sönder en monter och stjäla dockor ur en samling från 1800-talet och framåt, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

– Det är en tragedi. Det är en docksamling som är helt unik som nu är raserad, säger Leksaksmuseets rådgivare LG Nilsson till SVT.

Det är mellan 20 och 30 av museets mest värdefulla dockor som har stulits. Polisen har inlett en förundersökning om grov stöld.

Sport

Bästa halvtimmen – men förlust för HIF

Gustaf Winroth gav HIF ledningen på Österås.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Bästa halvtimmen hittills – det gladde HIF-tränaren Burim Rexhepi lite extra efter mötet med Ängelholms FF.
Men det var gästerna som vann med 2–1 på Österås.

HIF tog tag i taktpinnen i den första halvleken och hade mest bollinnehav under de inledande 25–30 minuterna. HIF tog även ledningen i den 34:e minuten genom Gustaf Winroth.

Ängelholm spelade upp sig samtidigt som hemmalaget mattades när det närmade sig pausen och två snabba ÄFF-mål vände på steken. I 41:a minuten kvitterade Zacharia N’Dao och i 44:e gjorde Stephan Olsson 2–1 för gästerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL