Annons

Bristande respekt för naturens starka krafter

Opinion Med två stormar inom en vecka är det höjdpunkt för vädervarningar från SMHI och andra väderinstitut i Europa. Storm i kombination med kraftiga regn gjorde att helgens Dennis orsakade kraftiga vattenflöden.
Opinion • Publicerad 18 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Med två stormar inom en vecka är det höjdpunkt för vädervarningar från SMHI och andra väderinstitut i Europa. Storm i kombination med kraftiga regn gjorde att helgens Dennis orsakade kraftiga vattenflöden. Det kan vara rent livsfarligt att färdas över underminerade broar till exempel.

Det konstiga är att trots alla varningar ger sig folk ut. Dagens moderna människor saknar uppenbarligen respekt för väder. Det blir bara som ett litet förnöjsamt äventyr i vardagen. Men det kan gå illa. Stormen Ciara fick åtminstone två dödsoffer i Sverige, då två män drunknade efter en båtfärd utanför Svenljunga. Man kan verkligen undra vad de två männen tänkte när de gav sig ut i båten efter alla stormvarningar. Nu slutade det ju mycket tragiskt, de flesta klarar sig trots allt. Kvinnan som tog med sig sitt barn ut för att titta på vågorna på en pir i Danmark spolades ut av en våg men kunde som tur var räddas.

Annons

Folk stod högst uppe på bryggan vid Scaniabadet i Malmö, mitt under Ciaras härjningar. Säkert jättehäftigt, men tänk om där kommit en rejäl kastvind? Inte ens en vuxen människa kan klara det.

Ska samhället ta ansvar för folks dumhet och försöka utbilda bort den? Eller är det samhället som rentav orsakat dumheten genom att varna stup i kvarten så att folk inte längre tror att vargen kommer? Jag tror på en kombination. Skolorna behöver diskutera detta mer och myndigheterna behöver sluta vara ängsliga och varna mer sällan.

Katarina Erlingson

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons