Personligt

Engagerad in i det sista

Foto:PRIVAT
Personligt
Personligt Minnesord efter Lars Olsson.

Professor Lars Olsson, Kalmar, har avlidit i en ålder av 74 år.

Beskedet att vår vän, handledare och mentor Lars Olsson gått bort väcker sorg i våra hjärtan.

Lars disputerade 1980 vid Historiska institutionen i Lund på avhandlingen Då barn var lönsamma. Det var en banbrytande studie om barnarbete i 1800-talets svenska fabriker.

Efter disputationen fortsatte han med arbetarhistoriska projekt, alltid med utgångspunkten att människor av kött och blod skulle stå i centrum för forskningen.

Bland dessa forskningsprojekt kan nämnas studier av typografers, lantarbetares och migranters arbete och arbetsvillkor.

Hans forskning om lantarbetare förde in honom på den så kallade galizierimporten, det vill säga rekryteringen av arbetare från Östeuropa till jordbruket i Skåne.

I en annan studie undersökte han hur flyktingar från Polen och Baltikum användes som arbetskraft i Sverige efter andra världskriget.

Vi ingick i den doktorandmiljö kring arbetarhistoria som Lars byggde upp på Historiska institutionen i Lund och som för tiden var nydanande och mycket livaktig, till stor del tack vare Lars entusiasm och hängivenhet.

Lars byggde broar mellan den akademiska forskningen och gräv-där-du-står-forskare från fackliga och andra organisationer.

Det arbetshistoriska seminarium som han startade blev en mötesplats för samhällsengagerad historia.

Lars startade också forskningscirklar med bland annat typografer och lantarbetare och var en av initiativtagarna till statarmuseet i Torup. Arbetarnas historia skulle vara en angelägenhet för dagens arbetarklass.

År 1999 blev Lars professor vid dåvarande Växjö universitet, numera Linnéuniversitetet. Här fortsatte han sin gärning med att bygga upp en arbetarhistorisk forskningsinriktning och med att handleda många doktorander.

Hans kontakter och resor i USA och Sydafrika ledde honom in på internationella forskningsprojekt.

Så sent som 2018 publicerades hans bok om arbetet vid Northwestern Knitting Company i Minnesota, där många skandinavienfödda kvinnor arbetade.

In i det sista var han engagerad i en forskningscirkel med livsmedelsarbetare i Kalmar med målsättningen att bygga upp ett arbetarmuseum.

Som före detta doktorander till Lars vill vi framhålla hans enastående förmåga att handleda forskarstuderande. Osjälviskt, uppoffrande och med påtaglig glädje ställde han handledningen i centrum för sin verksamhet.

Han tog sig alltid tid att ge råd och stöd både för avhandlingsarbete och livet i stort.

Ständigt uppmuntrande lyckades han som få andra föra fram ett stort antal doktorander till disputation. Många av dem har också blivit framgångsrika forskare och lärare, men också hans nära vänner.

För oss höll han alltid sitt hem öppet, inte minst sitt kära lantställe Trollbacka på Österlen, där han tillsammans med sin livskamrat och kollega Ulla Rosèn fann ro för kropp och själ.

Lars Olsson lämnar ett stort tomrum efter sig, inte bara som vän och mentor utan också som en betydande forskare och folkbildare.

För 25 år sedan

En citronflicka, en viking och en rejäl påsksmäll

Gösta Karlsson får en blomma i en kruka i form av en brandmanshjälm.
Gösta Karlsson avtackas med en blomma i en passande kruka.
Fotograf: Åke Ljungberg
Personligt
Minns du Minns du att det fanns planer på att bygga en vikingaby vid Finjasjöns strand och att placera ett vikingaskepp mitt i sjön? Och det var inget aprilskämt. Det var däremot cd-skivan som skulle lura polisens hastighetskontroller. Det hände för 25 år sedan. Minns du?

Gatukontoret föreslår att parkeringsavgiften i Hässleholm höjs från två till fem kronor i timmen. Man vill även höja felparkeringsavgiften ordentligt samtidigt som man vill sänka bidragen till enskilda vägar.

Köpmännen rasar över förslaget liksom de gjorde vid den senaste ombyggnaden av centrala Hässleholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Läsarens egen bild

Noa Nyman hälsar glad påsk!
Fotograf: Privat
Personligt

Här har vi lille Noa Nyman, som iförd kanindräkt vill hälsa alla en glad påsk. Noa är son till Mariell och Sam Nyman och det är mormors mor, Berit Wirödal, som skickat in bilden.

Personligt

Sångaren Janne Landegren är död

Personligt
Personligt Sångaren i dansbandet Ingmar Nordströms, Janne Landegren, har avlidit i en ålder av 68 år.

Janne Landegren sjöng och spelade bas och gitarr i det populära bandet från 1979 till 1991. Han har tidigare spelat i Telestars.

1977 var han även en av deltagarna i Melodifestivalen med låten Trädets ros, som hamnade på en sjätteplats.

Tillsammans med Ingmar Nordströms har han spelat in många album och sjungit låtar som Gösta Gigolo.

När gruppen så småningom slutade, fortsatte Janne Landegren med musiken och han var med vid flera tillfällen då gruppen återförenades på scen. Han framträdde även med Börge Lindgrens och Micke Ahlgrens.

Personligt

Boktips

Bild på en liten mus i hatt och en hund.
Pyramiden, stadenpå andra sidan av Kim M Kimselius.
Fotograf: arkiv
Personligt
Personligt Staden på andra sidan - pyramiden
Kim M Kimselius
Roslagstext

Detta är den tredje och fristående delen om Matilda och Marcus som hamnar i den parallella världen Haminoja. Den onde Zobukili har tagit över världen. En lila dimma ligger över landet, den förtrollar människor och djur att och får dom att följa hans vilja. Ska Marcus och Matilda kunna rädda sina vänner? Samtidigt är Marcus mamma orolig över vart han tagit vägen. Matildas mormor som är från Haminoja ska försöka berätta och ta med henne till parallellvärlden för att rädda barnen. Spännande läsning från tio år och uppåt.

Personligt

Boktips

Jordens största kalashatare, av Ellen Greider.
Personligt
Personligt Jordens största kalashatare
Ellen Greider
Alfabeta

En del barn älskar att leka med kompisar hela tiden. Inte jag. Jag har också vänner, men jag tycker om att vara själv. Men det är precis som att man aldrig får vara i fred, i skolan ska man alltid jobba i grupp. Eller så säger rastvakterna att du måste leka med de andra barnen på rasten. En dag ska jag visa klassen min koja. Då bestämmer fröken att vi måste dela in oss i grupper. Det gillar inte jag, för de andra verkar ändå inte bry sig om mig. Istället kilar jag iväg in i skogen, ensam, och efter ett tag upptäcker jag att jag är vilse. Då är det inte lika roligt att vara själv längre. Det är skrämmande men som tur är dyker fröken upp efter ett tag.

Och när hela klassen blir bjuden på kalas, vill jag helst inte gå dit. Jag måste, fast jag hatar kalas! Boken handlar om gemenskap på olika sätt och villkor. Det är kul att leka med andra men en del vill faktiskt bli lämnade i fred. Boken vänder sig till åldersgruppen sex till nio år.

Personligt

Läsarens egen bild

Bild på en björk med påskfjädrar i.
Påskbjörk i Hästveda.
Fotograf: Alf Månsson
Personligt
Personligt

Alf Månsson har tagit denna bild på torget i Hästveda.

Där har björken pyntats med påskfjädrar till glädje för alla som går förbi.

Personligt

Från Syrien till ett liv med miljontals bin

Samer Kabalan och dottern Rafif står bakom tre bikupor.
Biodlare Samer Kabalan med dottern Rafif.
Fotograf: Maja Ögren Andersson
Personligt
Bisyssla. För sex år sedan kom Samer Kabalan till Sverige från Syrien.

För två år sedan fick han diplom efter att ha deltagit i Rosendals biprodukters yrkesutbildning i biodling. Idag är han stolt ägare till ett hundratal bikupor på 16 olika platser i Östra Göinge. Själv bor han i Sibbhult.

I Syrien var Samer Kabalan en framgångsrik affärsman i klädbranschen. Men terrorism och allmän osäkerhet gjorde det omöjligt för honom och familjen att bo kvar. Det var med sorg i hjärtat han förstod att han måste flytta därifrån.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Lennarth Nilsson är död

Lennarth Nilsson skulle ha fyllt 101 år i augusti.
Fotograf: Privat
Personligt
Personligt Som tidigare meddelats har Lennarth Nilsson, Hässleholm, avlidit i en ålder av 100 år.

I samband med att Lennarth Nilsson fyllde 100 år ordnade han en överraskningsfest, som vi skrev om i Norra Skåne. Det var ingen vanlig födelsedagsfest, utan i samband med detta passade han på att gifta sig med sin sambo Britta Persson.

Barnen var de enda som visste vad som skulle ske och när alla var samlade tog kyrkoherde emeritus Friedrich Eberhard på sig sin skrud och sedan fick brudparet avge sina löften inför Gud och de församlade, till allas stora glädje.

Hjälpte till på lantbruket

Lennarth Nilsson föddes i Benarp och växte upp i en syskonskara på nio barn. De fick tidigt lära sig hjälpa till med sysslorna på lantbruket.

Ett stort intresse var musik och Lennarth spelade piano, dragspel, gitarr och fiol i orkestern Trojka. Han startade senare även Bror Lennarths orkester.

Ett annat intresse var fotboll, där han var målvakt i Kungshult innan han blev värvad till Höör.

Äktenskap ingicks med Gudrun och familjen utökades med sonen Lasse och dottern Lena.

1952 gick flyttlasset till Hässleholm. Där fick han tjänst på Hässleholms verkstäder och läste till ingenjör. Han var även målvakt i HIF och blev spelande tränare i Vinslöv.

Verkstadschef på Samhall

Familjen flyttade till Kristianstad, där Lennart blev platschef vid Yllefabrikens mekaniska verkstad Texo AB. Fram till sin pensionering var han verkstadschef hos Samhall i Hässleholm.

Han spelade saxofon i Raggie swingers orkester och sedan bas med Hakon Svärd.

Lennarth var med och startade Hässleholms musikkår och blev dess sekreterare. Han bildade även PRO-kören i Hässleholm, där han var ledare i tio år. Det var där han träffade Britta Persson som han gifte sig med på sitt 100-årskalas.

Bröllopet och 100-årsdagen blev en riktigt glad nyhet på Norra Skånes familjesidor.

Lennarth Nilsson skulle ha fyllt 101 år den 28 augusti.

Närmast anhöriga är hustrun Britta, sonen Lasse och dottern Lena med familjer.

Personligt

Artisten Adam Schlesinger död

Adam Schlesinger dog till följd av coronaviruset.
Fotograf: Richard Shotwell
Personligt
Personligt Artisten och låtskrivaren Adam Schlesinger har avlidit till följd av coronaviruset. Han blev 52 år gammal.

Han var med och grundade rockgruppen Fountains of Wayne 1995, där han skrev många av låtarna. Deras debutalbum innehöll bland annat sången That thing you do, som var med i filmen med samma titel som kom ut året därpå. Det nominerades både till en Golden globe och en Academy award.

Gruppen gav ut fem album från 1996 till 2011. På tredje albumet fanns låten Stacy’s mom, som nominerades till en Grammy.

Adam Schlesinger var även med i Ivy and Tinted windows. Hans sånger finns med i filmer som There’s something about Mary och Orange county.

Han gjorde soundtrack till filmen Josie and the pussycats och till Broadway musikalen Cry-baby. Han nominerades till Emmy award för låtar i Sesan street och Crazy ex-girlfriend och även för text och musik till sången Antidepressants are so not a big deal.

NÄSTA ARTIKEL