Annons

Spelet bröt isolering

Östra Göinge • Publicerad 18 februari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

William Håkansson, elev på Glimåkra folkhögskola, berättar att de sociala kontakterna via onlinespelen har gett honom vänner för livet. Inte bara det. Det har också gett honom möjlighet att bryta den sociala isolering som han har brottats med under ungdomsåren.

– Onlinespelen och platsen som elev på Glimåkra folkhögskola har hjälpt mig att få vänner och känna att jag är med i ett riktigt sammanhang, konstaterar William och drar på munnen.

Annons

Damir Zaripov heter Williams vän från Ryssland som han har fått kontakt med via onlinespel. Damir hälsade på i Sverige för ett par år sedan och sedan blev det Williams tur att resa till Ryssland.

En stor upplevelse, berättar William.

– Jag fick se många av de berömda platserna i bland annat Moskva. Mäktig upplevelse att till exempel fått se Röda torget i verkligheten. Roligt att få träffa Damirs familj och se hur de lever. Jättetrevliga människor.

För Damir blev det en stor upplevelse att komma till Sverige och se havet för första gången. Och att ligga i en riktigt skön säng!

Rysslandsresan gav William blodad tand och han planerar att resa dit igen i sommar.

Men Damir är bara en av många vänner som han har fått genom datorvärlden.

Tamir från Israel är en annan av vännerna och två ungdomar från Tunisien som han också planerar att träffa.

För William har kontakterna som knutits gjort hans liv så mycket rikare. Han tycker det är tråkigt att det fokuseras så mycket på det negativa kring onlinespel. Själv har han inte stött på människor som utnyttjat kontakterna till hets och mobbning.

Men han inser också riskerna med alltför mycket datorspel. En fälla som ungdomar lätt kan fastna i, menar han.

– Genom skolan fick jag kontakt med människor i så att säga verkligheten och den ska prioriteras. Onlinespelen kan bli en bubbla så att man isolerar sig från den verkliga verkligheten.

Annons

William tycker att han är privilegierad som har fått båda bitarna som har brutit hans isolering. Vänner genom skolan och internationella vänner genom onlinespel.

– För mig är det intressant att lära mig hur det fungerar i olika kulturer, att ha ett sådant utbyte kompisar emellan. Och det skulle jag aldrig fått möjlighet att göra utan onlinespelen.

William har ett och ett halvt år kvar i Glimåkra.

Framtiden håller han öppen.

– Jag är intresserad av teologi och religion, kanske kan jag fortsätta att utbilda mig inom just de områdena. Vi får se ...

bild 1/3
William Håkansson, elev på Gllimåkra som fått internationella vänner via on line-spel. Foto: Maja Ögren Andersson
... och Kreml, vilket var en stor upplevelse som gav William blodad tand. Foto: Privat
William Håkansson, kunde bryta sin isolering bland annat genom onlinespel. Foto: maja Ögren Andersson
William Håkansson, elev på Gllimåkra som fått internationella vänner via on line-spel. Foto: Maja Ögren Andersson
... och Kreml, vilket var en stor upplevelse som gav William blodad tand. Foto: Privat
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons