MAT

Vitvinsstuvad lake

Lake är något av en bortglömd vinterdelikatess. Foto: Janerik Henriksson/TT
Artikel MAT Den torskbesläktade laken är en av våra mest underskattade matfiskar och perfekt som huvudrätt i menyn.

PREMIUM

Till 4 portioner, 1 timme

Du behöver:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Hemskickad med brusten blindtarm

Mannen fick vänta flera dagar på operation för brusten blindtarm.
Foto: TT
Hässleholm
Hässleholm Efter flera besök på en vårdcentral i Hässleholm för buksmärtor uppmanades den 27-årige mannen att åka hem. En vecka senare konstaterades brusten blindtarm, som opererades omedelbart. Händelsen är anmäld enligt lex Maria.

Mannen sökte vård för sina svåra buksmärtor på vårdcentralen. Han uppmanades att återkomma om han inte blev bättre. Senare samma dag sökte han hjälp på kvälls- och helgmottagningen i Hässleholm där han fick rådet att komma tillbaka om han inte blev bättre.

Efter tre dagar ringde en vän till 27-åringen till vårdcentralen och påtalade att hans kompis hade ont i magen. Sjuksköterskan gav rådet att han skulle återkomma vid försämring, eller feber.

Inlagd

Tre dagar senare blev 27-åringen inlagd på sjukhus efter tilltagande buksmärtor där man kunde konstatera en brusten blindtarm. Mannen opererades, eftersom det inte räckte med antibiotikabehandling.

Händelsen är anmäld enlig lex Maria. Tillstånd med akuta buksmärtor kan förändras snabbt och därför är det viktigt att vara frikostig med återbesök för ny undersökning när en patient kontaktar vården på nytt.

På vårdcentralen har man genomfört flera åtgärder att minska risken för att liknande händelser upprepas. En föreläsning om akuta buktillstånd är genomförd och vikten av att triagehandboken alltid används vid bedömning i telefon har poängterats.

Läkare ska finnas tillgänglig för frågor från övrig personal för att kunna diskutera vården av olika patienter. Dessutom har vikten av att personal och patient förstår varandra för att undvika missförstånd betonats.

Ekonomi

Lång väg tillbaka för brittisk servicesektor

Många restauranger och butiker i Storbritannien har stängts ner under pandemin. Arkivbild.
Många restauranger och butiker i Storbritannien har stängts ner under pandemin. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det går fortsatt trögt för både detaljhandel och restauranger i Storbritannien. Antalet besökare i detaljhandeln minskade med 50 procent under förra veckan, jämfört med samma vecka förra året. Det visar data från branschorganisationen BRC. Det är en liten uppgång från veckan innan, då fallet var 53 procent.

Samtidigt kom transaktionsdata från Barclaycard som visar att värdet av konsumtionen i restauranger, pubar, hotell och liknande under helgen var 45 procent lägre än samma helg förra året.

– Med europeiska mått mätt går Storbritanniens återhämtning långsamt. Säkerhetsåtgärder inom handeln har tagits emot väl av kunderna men många är fortfarande skeptiska till att besöka fysiska affärer, säger Helen Dickinson, vd för BRC.

Inrikes

Östersund kan få nytt regemente

Försvarsmakten får i uppdrag att planera för ett nytt regemente i Östersund. Arkivbild.
Försvarsmakten får i uppdrag att planera för ett nytt regemente i Östersund. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen siktar på att ett nytt regemente ska etableras i Östersund under 2026-2030.
Det framgår av ett uppdrag till Försvarsmakten.

Regeringen har beställt ett kompletterande budgetunderlag från Försvarsmakten för 2021 som ska vara klart den 24 juli.

I uppdraget står att ett nytt regemente ska etableras i Östersund under 2026-2030. Regementet ska ansvara för utbildning av en till två lokalförsvarsskyttebataljoner. Den geografiska placeringen uppges ha militärstrategiska motiv.

Det nya regementet finns med i försvarsberedningens förslag på ett stärkt svenskt försvar. Det har dock varit oklart var regementet ska placeras. I de nu avbrutna förhandlingarna om en försvarsproposition har både Östersund och Sollefteå diskuterats.

Regeringen vill också att Försvarsmakten ska börja planera för en divisionsartilleribataljon med eldrörsartilleri. Artilleriutbildningen ska förläggas till Kristinehamn/Villingsberg. Etableringen ska påbörjas under perioden 2021-2025.

Peter Wallberg/TT

Utrikes

Allt fler techjättar lämnar Hongkong

Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kina har flaggat för nya möjligheter att censurera Hongkongs internet.
Nu lämnar flera techjättar Hongkong bakom sig och kommer inte längre att lämna ut användardata på begäran av de lokala myndigheterna.

Den omstridda nationella säkerhetslagen trädde i kraft den 30 juni och ålägger den som anses skyldig till omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter hårda straff, i svåra fall livstids fängelse.

Pekings utfall mot demokratiaktivister i Hongkong har väckt oro hos proteströrelsen, inte minst då regimen anklagat vissa demonstranter för just terrorism. Bara timmar efter det att lagen trädde i kraft började också Hongkongpolisen gripa människor som hade burit på flaggor och plakat med självständighetsbudskap.

Kraftfull tillämpning

Nu uppmanar Hongkongs Pekingvänliga chefsminister Carrie Lam demokratiaktivister att hålla sig på mattan.

– Hongkongs regering kommer att tillämpa den här lagen kraftfullt, säger hon enligt AFP.

– Jag varnar radikala för att försöka bryta mot denna lag eller gå över gränsen, eftersom konsekvenserna är mycket allvarliga.

Samtidigt vänder hon sig mot beskrivningen att lagen skulle innebära slutet för den självstyrande regionens frihet.

– Nåja, ett sådant jämmer och elände är det inte, säger hon.

– Jag är övertygad om tilltron till "ett land, två system" och Hongkongs framtid kommer att öka, tids nog.

Kan censurera internet

På måndagskvällen lade Kina fram ett 116-sidigt dokument, som bland annat slår fast att staten ska få rätt att censurera Hongkongs internet, en sedan länge etablerad praktik på kinesiska fastlandet.

Polisen ges även utökade befogenheter i utredningar som har bäring på den nya säkerhetslagen.

Hongkong kontrollerades i över 150 år av Storbritannien. 1997 fördes makten över till Kina inom ramen för det så kallade sino-brittiska överlämningsavtalet, i vilket diktaturen Kina bland annat förbinder sig att upprätthålla demokratiska fri- och rättigheter i den tidigare brittiska kronkolonin till år 2047 ("ett land, två system").

Den nationella säkerhetslagen, som Kina infört genom att runda regionens egna lagstiftande församling, är ett flagrant brott mot överenskommelsen, enligt Storbritannien och en rad andra västländer.

Techjättar delar inte data

Kina anser å sin sida att avtalet är obsolet, och uppmanar omvärlden att sluta lägga näsan i blöt.

Skarpa reaktioner mot Kinas agerande i Hongkong kommer inte bara från regeringar i väst.

Techjättarna Facebook, Google och Twitter har meddelat att de inte längre kommer att lämna ut användardata på begäran av Hongkongs myndigheter. Även Zoom och Linkedin pausar sina aktiviteter i Hongkong, liksom den kinesiska sociala medie-appen Tiktok.

– Mot bakgrund av den senaste tidens händelser har vi beslutat oss för att sluta tillhandahålla Tiktok-appen i Hongkong, säger en talesperson för företaget till Reuters.

FAKTA

Fakta: Oro kring säkerhetslagen

I en analys av den nya nationella säkerhetslagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut flera punkter som organisationen anser vara särskilt oroande.

Här är några av dem:

Enligt advokatsamfundet innehåller lagen flera bestämmelser som "tycks vara oförenliga" med Hongkongs grundlag ("Basic Law"), som reglerar områdets särskilda status. Organisationen uppmanar Hongkongs lokala styre att genast klargöra hur säkerhetslagen ska kunna tillämpas utan att bryta mot de konstitutionella rättighetsskydden i Basic Law.

Säkerhetslagen öppnar för myndigheter i Peking att hävda beslutsrätt över vissa fall i Hongkong och då kan misstänkta flyttas till Fastlandskina för att ställas inför rätta där. Det väcker oro över huruvida rätten till en rättvis rättegång kommer att respekteras, skriver advokatsamfundet.

De domare som avgör fall gällande den nya säkerhetslagen ska utses av Hongkongs lokala styre. Men valda domare kan tas bort från listan om de bedöms utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Det innebär att oberoendet för Hongkongs rättsväsende undergrävs, skriver advokatsamfundet.

Säkerhetslagen innebär att Pekings säkerhetstjänster nu kan verka öppet i Hongkong – och de kan agera utan att behöva respektera lokal lagstiftning.

De fyra brottskategorierna i säkerhetslagen innehåller svepande formuleringar som väcker oro för att de kan tillämpas på ett godtyckligt sätt.

Att brottet separatism kan begås även utan våldshandlingar kan innebära att enbart uttryckandet av stöd för självständighet kan ha kriminaliserats, skriver advokatsamfundet, som pekar på liknande osäkerhet kring brottet omstörtande verksamhet. Man oroar sig även för att brottsrubriceringen samröre med utländska krafter ska användas för att slå ner mot forskare, icke-statliga organisationer och medier och att även brottet stöd till terrorism kan användas mot personer som uppenbarligen inte haft något sådant uppsåt.

Inrikes

Misstänkt mordförsök i Växjö

En man hittades allvarligt skadad på en väg i Växjö under måndagen. Arkivbild.
En man hittades allvarligt skadad på en väg i Växjö under måndagen. Arkivbild.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

En svårt skadad 43-årig man hittades utomhus på en väg i Växjö under måndagen.

– En person som kör förbi ser mannen och upplever honom som skadad och larmar SOS, säger Kim Hild, polisens presstalesperson.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans.

– Lite senare fattar man misstanke om att det inte är en olyckshändelse, man misstänker brott, men vi vet inte alls vad som har hänt med mannen.

Polisen söker därför efter vittnen som har sett vad som kan ha hänt med mannen. Han vårdas nu på sjukhus med allvarliga skador.

Ingen är gripen eller misstänkt. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Sport

Örebro testar inte illamående spelare

Flera spelare i Örebro mådde illa, och bedöms ha varit matförgiftade, i söndagens 1–2-förlust borta mot Sirius.
Flera spelare i Örebro mådde illa, och bedöms ha varit matförgiftade, i söndagens 1–2-förlust borta mot Sirius.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport

De Örebrospelare som mådde illa, kräktes och spelade i helgens allsvenska match mot Sirius kommer inte att testas för infektionssjukdomen covid-19.

"Efter det att spelarna kräktes innan matchen har spelarna mått bra, utöver att de är trötta från matchen. ÖSK har haft kontakt med alla spelare dagen efter. Det är ingen av dem som mår dåligt eller har några symptom. ÖSK kommer, efter dialog med klubbens läkare Ulf Nordström, inte att testa några spelare för covid-19 då bedömningen är att det handlar om en matförgiftning och att inga av symptomen tyder på covid-19", skriver Örebro i ett uttalande på sin webbplats.

I söndags började fem, sex spelare i Örebro må dåligt i samband med uppvärmningen före bortamötet med Sirius. Hemmalagets klubbläkare Jakob Johasson, som hade kunnat besluta att stoppa spelarna från spel, fick aldrig informationen och de spelade sedan i matchen som Sirius vann med 2–1.

Ekonomi

EU: Sverige klarar sig bättre än snittet

EU-kommissionären Valdis Dombrovskis spår om en dyster tid för ekonomin. Arkivfoto.
EU-kommissionären Valdis Dombrovskis spår om en dyster tid för ekonomin. Arkivfoto.
Foto: John Thys/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Sverige kan glädjas över en tredjeplats i EU:s tillväxtliga för 2020.
Å andra sidan innebär det ändå en tillbakagång på 5,3 procent, visar EU-kommissionens sommarprognos.
Värst är läget i Italien och Spanien.

Siffrorna är dystra i prognosen – till och med värre än i vårprognosen från början av maj. Då siades om en ekonomisk nedgång på 7,4 procent i hela EU i år och 7,7 procent i euroländerna. Nu tros det i stället landa på 8,3 procent i hela EU och 8,7 procent i eurozonen.

"Nedstängningens ekonomiska effekter är värre än vad vi trodde från början. Vi fortsätter att segla på stormigt hav och står inför många risker, inklusive en ytterligare större infektionsvåg", säger EU-kommissionens finansansvarige förste viceordförande Valdis Dombrovskis i ett uttalande.

Värst i Italien

Värst räknar EU-kommissionen med att ekonomin drabbas i de hårt coronadrabbade Italien och Spanien, med minussiffror för 2020 på 11,2 respektive 10,9 procent. Tätt efter följer Kroatien och Frankrike på 10,8 och 10,6 procent.

Sverige tillhör å andra sidan de länder som drabbas minst, med en tillbakagång på "bara" 5,3 procent. Det är tredje bäst i EU efter Polen (-4,6 procent) och Danmark (-5,2).

Tillväxt 2021

"Även om de mindre restriktiva åtgärderna bidrog till att dämpa den omedelbara effekten på ekonomin, särskilt inom inrikesorienterade branscher, har exportindustrierna erfarit en stark tillbakagång då gränsöverskridande värdekedjor brutits. Det kraftiga ekonomiska fallet för Sveriges huvudsakliga handelspartner väntas innebära en stor minskning av exporten", heter det bland annat i sommarprognosen.

För 2021 tror kommissionen sedan på en hyfsat rejäl rekyl med en total tillväxt på 5,8 procent i hela EU och 6,1 procent i euroländerna. För svensk del väntas en uppgång på 3,1 procent år 2021.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Sommarprognos från EU

Så här siar EU-kommissionen om den ekonomiska utvecklingen under de kommande åren:

Källa: EU-kommissionen

Inrikes

Tre åtalas för kidnappning och misshandel

Tre män i 20-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för olaga frihetsberövande, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Arkivbild.
Tre män i 20-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för olaga frihetsberövande, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Arkivbild.
Foto: Naina Helen Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

Tre män i 20-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för olaga frihetsberövande, grov misshandel och övergrepp i rättssak, skriver Jönköpingsposten.

Enligt åtalet har de tre männen kidnappat en man på en busshållplats i Habo i början på november. De tvingade in mannen i en bil och körde honom ut i skogen. Sedan har de under en längre tid misshandlat honom grovt.

Offret har blivit slaget och sparkat mot både huvudet och kroppen. Männen ska också ha bränt honom med cigaretter, gett honom flera stötar med elchocksvapen och slagit honom med en träkvast.

Mannen ska också ha tvingats att göra klädbeställningar via sin telefon och ta sms-lån.

När de tre till slut släppte mannen ska de ha uttryckt dödshot för att hindra honom från att göra en polisanmälan.

NÄSTA ARTIKEL