Annons

Av­led ef­ter att ha satt cho­klad­boll i halsen

LUND En man med per­son­lig as­si­stans, som varit be­stämd med att han ville äta en­sam, dog ef­ter att ha satt en cho­klad­boll i halsen. Per­so­nalen ut­förde Heimlichmanöver och am­bu­lansen var snabbt på plats, men kun­de kon­sta­tera att mannen hade av­lidit.
Lund • Publicerad 20 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Den tra­giska hän­del­sen in­träffade på kvällen i mannens boende i Lund. Vid de per­son­liga as­si­stenternas vakt­om­by­te fick mannen fika vid sängen som van­ligt.

Annons

Den­na kväll fick mannen en cho­klad­boll ser­verat till kvälls­fikat. Där­ef­ter lämnade per­so­nalen rummet och be­fann sig där­på utan­för sov­rummet.

I en lex Sar­ah-an­mä­lan upp­ger as­si­stans­bo­laget att det nu all­tid förs en dis­kus­sion om svå­rig­heterna mel­lan själv­be­stäm­man­de och eget an­svar.

Men då ska man även dis­ku­tera even­tu­ella risker och där­ef­ter göra en risk­a­na­lys som ska följas och upp­da­teras vid ändrat häl­so­till­stånd, skriver bo­laget.

Mats G SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons