Annons

Föreningsbidrag sänks generellt

Hässleholm Alla föreningar som får verksamhetsbidrag av kultur- och fritidsnämnden drabbas av en generell minskning av bidragen med sju procent.
Hässleholm • Publicerad 20 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Förslaget ska upp i kultur- och fritidsnämnden för beslut nästa vecka, och är en konsekvens av det sparbeting som ålades nämnden 2020.

Förra året betalades 986 500 kronor ut i verksamhetsbidrag till kulturföreningar. I år föreslås en sänkning till 904 450 kronor. Tillsammans ansöker föreningarna om 1, 22 miljoner 2020.

Annons

Hembygdsföreningarna fick dela på 613 200 kronor i fjor och föreslås få 513 700 kronor i år. De har ansökt om 805 900 kronor.

Vissa föreningar får en lägre sänkning av bidraget med tre procent.

Västra Göinge Hembygdsförening får mest kommunalt stöd av hembygdsföreningarna.

– Vi har varit beredda på detta. Vår ekonomi går upp och ner. Vi har en budget som inte tål neddragningar. Nu får vi vidta åtgärder och se över vad vi kan spara på. Vi har ansvaret för fastighetsskötseln i Hembygdsparken. Eventuellt får vi minska det egna kapitalet. Framtiden är oklar, förklarar Olof Larsson, styrelseledamot och med i arbetsutskottet.

Det ideella arbetet är omfattande i föreningen. Verksamheten bekostas med kommunens bidrag, lite försäljning och medlemsavgifter samt viss sponsring.

– Jag hade hoppats att kommunen skulle fasa ut verksamheter och prioritera oss som har en aktiv verksamhet. En analys av vitaliteten i föreningarna borde gjorts. Det är fegt att spara generellt sju procent på alla, säger Olof Larsson.

Sedan ett antal år för Hembygdsföreningen samtal med Hässleholms kommun om att kommunen ska överta fastigheterna i Hembygdsparken.

Hittills har det inte lett till någonting.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons