Sport

Mycket lokalt på luftskytte-EM

Emlie Fält gör sitt andra JEM. FOTO: REBERT ROLF/ARKIV
Sport
Sport På söndag startar luft-EM i Wroclaw. På söndag startar luft-EM i Wroclaw.

Hela fyra skyttar med lokal anknytning kommer att vara med i Wroclaw.

Det är pistolskyttarna Isac Ahlqvist, Lönsboda Pistolskytteklubb, och Emelie Fält, Sportskytteklubben samt Strömsundsbaserade viltmålsskyttarna Emil och Albin Martinsson som representerar Osby Jaktskytteklubb.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tränaren: Fotbollen kommer påverkas i grunden

Carlo Ancelotti tror att coronaviruset kommer att förändra fotbollen. Arkivbild.
Carlo Ancelotti tror att coronaviruset kommer att förändra fotbollen. Arkivbild.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Sport
Sport Coronavirusets spridning kommer att påverka fotbollen i grunden, enligt tränaren Carlo Ancelotti. Han spår lägre löner, billigare biljettpriser och fler bytesaffärer mellan klubbarna i framtiden.

– Vi lever alla ett liv vi inte är vana vid och det här kommer att ändra oss på djupet. Det är jag säker på, fortsätter 60-åringen med meriter från storklubbar som Milan, Juventus, Real Madrid, Paris Saint-Germain och Bayern München.

Ancelotti menar att coronaviruset kommer att vara ett hårt slag mot världens ekonomier vilket i sin tur även lär påverka fotbollen.

– Tv-rättigheterna kommer vara billigare, spelare och tränare kommer att tjäna mindre och biljettpriserna kommer att sjunka för att människor kommer ha mindre pengar, säger Carlo Ancelotti.

När de europeiska fotbollsligorna drar igång igen är det ingen som vet – men förhoppningen är att de pausade säsongerna ska kunna spelas klart senare under våren eller sommaren.

Samtidigt har flera höga Premier League-toppar, enligt sportnyhetssajten The Athletic, öppnat för att man vill se att ligan i stället stryker hela Premier League-säsongen.

Ancelotti, till vardags tränare i Everton i den engelska högstaligan, menar att fotboll är det sista han tänker på nu.

– I dag är prioriteringen vår hälsa och att stoppa spridningen. Vilket datum vi startar upp igen bryr jag mig inte om, tro mig, säger han.

Sport

Barcelona levererar 30 000 masker

Barcelona bidrar i kampen mot coronaviruset med 30 000 masker. Arkivbild.
Barcelona bidrar i kampen mot coronaviruset med 30 000 masker. Arkivbild.
Fotograf: Joan Monfort
Sport
Sport

Barcelona levererar 30 000 masker till hälsomyndigheterna i Katalonien för att hjälpa till i kampen mot coronaviruset, meddelar den spanska storklubben på sin hemsida.

Maskerna är tillverkade i Kina och doneras till Barcelona från försäkringsbolaget och samarbetspartnern Taiping.

"Klubben jobbar även genom sin stiftelse för att hjälpa till så mycket som möjligt med krisen, både lokalt och internationellt", skriver La Liga-klubben.

Efter Italien är Spanien det land i Europa som har drabbats hårdast av coronavirusets utbredning med över 72 000 smittade och nästan 6 000 döda.

Sport

Dybala: "Kunde knappt andas"

Juventus Paulo Dybala är på bättringsvägen efter att ha smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Juventus Paulo Dybala är på bättringsvägen efter att ha smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Laurent Cipriani/AP/TT
Sport
Sport

Juventus anfallsstjärna Paulo Dybala är på bättringsvägen efter att ha smittats av coronaviruset. Han berättar om dagar med svåra symptom och problem med andningen.

I klubbens sociala medier delar argentinaren med sig av hur sjukdomen påverkat honom:

– Jag mår bra, mycket bättre faktiskt. Jag provade att träna de dagarna när symptomen var starka, och då kände jag mig obekväm direkt och kunde nästan inte andas. Jag fick avbryta efter fem minuter, säger Dybala i ett videoklipp.

Det var förra lördagen som 26-åringen meddelade att han och flickvännen Oriana Sabatini hade blivit smittade. De ska nu vara på väg att bli friskförklarade och Dybala har börjat träna igen.

– Lyckligtvis känner vi oss bättre båda två, säger han.

Sport

Varnar "coronafuskarna": Vi kommer efter er

Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Fotograf: Czarek Sokolowski/AP/TT
Sport
Sport Coronakrisen medför brist på dopningstest.

Om det är några idrottare som tror att de kan utnyttja pandemin till att fuska, så kan de tänka om.

Så lyder en varning från ordföranden i den internationella antidopningsorganisationen Wada, Witold Banka. Han har således ett klart besked till idrottare som tror att de kan dra fördel av att virusutbrottet har försvårat genomförandet av dopningstest.

– Vi kommer fånga er och stänga av er, säger han till Reuters.

Utmaningar

Wada erkände i förra veckan att coronapandemin har skapat utmaningar för de personer vars jobb är att utföra dopningsprov, eftersom många länder stänger sina gränser och ställer in flyg.

För ohederliga idrottare utgör det en stor möjlighet.

Utom räckhåll för antidopningsmyndigheterna, kanske i vissa fall i månader, kan det hända att vissa idrottare känner sig frestade att öka sina medaljchanser med hjälp av prestationshöjande medel, med OS i Tokyo 2020 uppskjutet till nästa år.

Men gör de det så kommer de åka fast, menar Witold Banka.

– De är inte idrottare. Fuskar du så fångar vi dig. Det är helt säkert. Vi kommer att avslöja dig, säger Wada-ordföranden.

– Om du vill utnyttja situationen till att fuska så kommer vi fånga dig och vi kommer stänga av dig från all idrott.

Rusada pausar

Som en följd av coronakrisen har exempelvis ryska antidopningsorganisationen Rusada stoppat alla dopningstest tills vidare. Enligt Rusadas vice ordförande Margarita Pachnotskaja gäller beslutet fram till den 6 april.

I avsaknaden av dopningstest måste Wada förlita sig till andra vapen i sin antidopningsarsenal, så som idrottarnas biologiska pass, långtidsanalyser och efterforskningar.

– Världen stannar upp. Det här är en ny och utmanande situation för oss alla, men vi har många verktyg vi använder oss av och jag hoppas att vi kan återgå till full styrka väldigt snart, säger Witold Banka.

– Antidopningen sover aldrig.

Sport

Tvåmålsskytten Wålemark: "Det går bra nu"

Patrik Wålemark gjorde två av Häckens mål i 5–2-segern i träningsmatchen mot Utsikten.
Patrik Wålemark gjorde två av Häckens mål i 5–2-segern i träningsmatchen mot Utsikten.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport Ett mål mot Jönköpings Södra och nu senast två nya mot Utsikten.

Till målskörden kan höstens tre fullträffar i träningsmatcherna efter den allsvenska säsongen läggas till. Dessutom gjorde Patrik Wålemark ett mål i Häckens P19–match mot IFK Göteborg i början av mars.

18-åringen, som i fjol spelade division 2-fotboll i Qviding, har minst sagt fått en bra start i klubben som i fjol var Sveriges sjätte bästa lag.

– Det har gått bra hittills, säger han.

– Jag har kommit in bra i gruppen och spelmässigt också, så jag känner att jag har kommit in på rätt sätt och det är bara bygga vidare på det här. Även om jag är ung och så, så ser de mig som en spelare som kommer att vara med och konkurrera, och det är bra att jag får visa det nu också i sådana här matcher.

Två mål mot Utsikten

Bara fyra minuter efter att ha blivit inbytt i paus dundrade Wålemark in ett vänsterskott till 3–1 i träningsmatchen hemma mot division 1-laget Utsikten. Tio minuter senare höll han sig framme igen och ökade på till 4–1 i en match som slutade med en 5–2-seger.

Tränaren Andreas Alm är långt ifrån överraskad över nyförvärvets poängproduktion.

– Patrik gör det han är bra på. Han spelade träningsmatcher för oss innan vi gick på ledighet i november och gjorde redan då mål. Han är väldigt effektiv strax utanför och strax innanför straffområdet, till höger. Han sätter bollen i mål, han gör det i träning och han gör det i match, säger han.

Längre försäsong

TT: Hur nära är han att vara en allsvensk startspelare?

– Han är som oss andra… Vad är vi, två månader ifrån?

– Det finns vissa spelare som kommer att ha en extra månad att slå sig in och kommer man från lägre divisioner är det inte fel att få det. Det kan vara lätt att bli nedtränad när man kommer upp till en ny nivå men nu får han någon månad extra och det är bra för honom, säger Alm.

Patrik Wålemark är inne på samma linje som sin tränare, och ser den uppskjuta starten av seriestarten – på grund av den rådande pandemin – som en bra sak för att kunna hantera det stora klivet i fotbollens seriesystem.

– Det är klart att det är tuffare här men ju längre det har gått desto närmare känner jag att jag kommer. Och jag känner att det kan vara positivt för mig att få en lite längre försäsong för att komma in i det ännu mer. Även om det så klart är tråkigt att behöva vänta på tävlingsmatcher, säger han.

Sport

Serie A-tränarens förslag: Testa alla lag

Lecces tränare Fabio Liverani vill att alla lag i Serie A testas för coronaviruset. Arkivbild.
Lecces tränare Fabio Liverani vill att alla lag i Serie A testas för coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Marco Lezzi
Sport
Sport Låt alla spelare och ledare testas för coronaviruset innan Serie A sparkar igång igen.

Precis som i resten av världen står idrotten i Italien i princip stilla på grund av coronavirusets utbredning.

Samtliga evenemang i landet är inställda fram till den 3 april och gällande Serie A-fotbollen har den uttalade förhoppningen tidigare varit att ligaspelet ska kunna rulla i gång igen i början av maj.

Om så blir fallet har Lecces tränare Fabio Liverani ett förslag:

– Innan vi startar igen så vore det bra om alla lag tog tester. Jag vill inte gå in i tidigare kontroverser men i Lecce, precis som i andra städer, har folk inte fått bli testade. Reglerna har förhindrat det, säger han till Gazzetta dello Sport, enligt Football Italia, och fortsätter:

– För allas beskydd måste vi vara säkra på att ligan är fri från viruset. Vi måste värna om vår hälsa och aldrig sluta. Vi kommer inte ha mycket tid.

Italiens idrottsminister Vincenzo Spadafora sade i fredags att han tvivlade på att Serie A kommer vara redo att återupptas redan om en dryg månad.

– Just nu är det otänkbart att säga att det skulle gå att återuppta turneringar som vanligt i maj, särskilt inte med åskådare, sade han till italienska tv-kanalen Rai 3.

Sport

Guldhjälten: Min första reaktion var besvikelse

Helene Ripa. Arkivbild.
Helene Ripa. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Helene Ripa visste inte om hon skulle kunna ha en aktiv vardag efter en steloperation i nacken för ett år sedan.

Helene Ripa är en av Sveriges mest kända paralympier, både i vinter- och sommarsammanhang. Hon välkomnar beskedet att flytta fram OS och Paralympics i Tokyo till nästa år, när det globala utbrottet av det nya coronaviruset har lagt sig.

– Min första reaktion var besvikelse. Men det finns många fördelar med att det skjuts fram ett år. Den största är att jag hinner träna ett år och bli väldigt mycket starkare än vad jag är i dag, säger hon.

"Tomt svart hål"

För att förstå Helene Ripas resonemang får vi gå tillbaka ett och ett halvt år. Efter att ha tagit både EM- och VM-guld på K1 200 meter drabbades hon av ett diskbråck i nacken i november 2018.

– Ett ganska tufft bakslag och det var ganska ovisst om det skulle behövas en operation eller inte, men till slut fanns det inget annat alternativ. Jag är stelopererad på två nivåer, och det gjorde jag i mars för ett år sedan, säger hon och fortsätter:

– Hela förra året är som ett tomt svart hål, när jag tänker träningsmässigt och hur jag har kunnat prestera på kanotarenan. Samtidigt är jag oerhört tacksam över att operationen gick bra och att jag kan paddla igen. Mitt största dilemma då var att jag inte visste om jag skulle kunna ha en aktiv vardag.

"Är lite kluven"

Bara omkring fem månader efter operationen slutade Ripa, som efter cancer i tonåren tvingades till en lårbensamputation av höger ben, tia på VM i Szeged, Ungern, i fjol. Efter förutsättningarna en framgång som gjorde att hon satsade vidare mot Paralympics i Tokyo 2020, som tidigare i veckan alltså blev 2021.

– Jag har egentligen tappat nästan ett helt år av träning. Nu kan man ju tänka att får jag tillbaka det året, säger Helene Ripa, som ändå inte är säker på att satsa mot ett fjärde paralympiskt spel.

– Jag är lite kluven, jag behöver få lite att ladda i det här och hitta ett nytt fokus. Vad fokuset innebär får jag återkomma till.

Träningen en utmaning

48-åringen arbetar som art director på ett reklam- och marknadsföretag i Stockholm. Då hon har en fast inkomst vid sidan av idrotten är de ekonomiska konsekvenserna (paralympier får ett visst stöd i samband med spelen) av OS-flytten mindre för henne än för många andra idrottare.

Men vardagen just nu är speciell för Ripa, Paralympicsguldmedaljör i skidor 2014 som 2017 bytte till kanot.

– Jag kan inte vara på gym för att det är för mycket folk. Jag försöker hitta alternativa lösningar. Det är en utmaning i dag att få till bra träning utifrån förutsättningarna i världen, med corona och så där. Men vi går mot bättre tider, det blir ljusare och varmare, och snart kan man paddla utomhus och få träffa sina sparringkamrater igen.

TT: Tror du att du finns på startlinjen i Tokyo nästa år?

– Nu sätter du mig lite på pottkanten här, jag skulle säga att det inte är en omöjlighet att jag sitter där på startlinjen.

David Hjorter/TT

FAKTA

Fakta: Helene Ripa

Född: Den 22 augusti 1971.

Bor: I Tungelsta utanför Stockholm.

Familj: Maken Ronnie.

Yrke: Art director.

Gren: Kanot.

Främsta idrottsmeriter: Kanot: VM: Guld, K1 200 m (2018). EM: Guld: K1 200 m (2016, 2018). Skidor: Paralympics: Guld, 15 km (klassiskt) (2014). VM: Guld, sprint (k) (2013). Simning: EM: Guld, 400 m frisim (1991).

Övrigt: Har deltagit i tre Paralympics: Barcelona 1992 (simning), Sotji 2014 (skidor) och Rio de Janeiro 2016 (kanot).

Sport

Lönesänkningar inte aktuella för SvFF

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Både Lars Lagerbäck och Martin Sjögren kommer gå ned i lön i Norge.

Coronapandemin har fått stor negativ effekt på världsekonomin och idrotten är långt ifrån förskonad.

För att lindra den finansiella blödningen och rädda sin verksamhet har flera klubbar, förbund och organisationer valt att permittera sin personal och tillfälligt sänka lönen för sina anställda. I det norska fotbollsförbundet gick exempelvis både Lars Lagerbäck, herrlandslagets förbundskapten, och Martin Sjögren, damlandslagets dito, med på att sänka sin lön med 20 procent från och med 1 april.

Något liknande är dock inte på gång för de svenska förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Gerhardsson.

För Fotbollskanalen förklarar Karl-Erik Nilsson varför.

– Dels har de naturligtvis mycket arbete att göra, och varje nationsförbund måste utifrån sina förutsättningar hantera olika frågor. Den här frågan har inte varit aktuell hos oss, säger förbundets ordförande.

Inte heller permitteringar är tänkta att utnyttjas hos SvFF inom en snar framtid.

– Den frågan har ännu inte varit aktuell. Men det är klart, beroende på tidsaspekten så får man naturligtvis överväga den typen av frågor också.

Nilsson fortsätter:

– Det har snarare varit så att vi har varit hårt belastade under den här perioden för att hantera alla frågor som har kommit upp med anledning av krisen. Just denna period som har varit har varit väldigt intensiv, och för vissa avdelningar otroligt tuff, framför allt för tävlingssidan.

FAKTA

Fakta: Det här är korttidspermittering

"Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder."

Källa. Regeringen.se.

Sport

NHL öppnar för att förlänga säsongen

Tomma NHL-arenor i dagsläget, men nu öppnar ligans vicekommissionären Bill Daly för att säsongen kan förlängas till augusti. Arkivbild.
Tomma NHL-arenor i dagsläget, men nu öppnar ligans vicekommissionären Bill Daly för att säsongen kan förlängas till augusti. Arkivbild.
Fotograf: Nick Wass/AP/TT
Sport
Sport NHL har inte släppt förhoppningen om att spela klart grundserien.

Arizonas Oliver Ekman Larsson och Edmontons Connor McDavid har redan varit inne på att grundserien borde spelas klart innan slutspelet inleds.

Nu får duon stöd av NHL:s Bill Daly.

Ligans vicekommissionär säger till NHL:s webbplats att de nu tittar på att förlänga säsongen till augusti, vilket i så fall skulle innebära att grundserien skulle kunnas spelas i alla 82 omgångar.

Daly är även inne på att de har bett lagen att ordna tillgång till arenorna samt att rättighetsinnehavaren NBC – på grund av OS-flytten till nästa år – har utrymme i tv-tablåerna under juli och augusti.

– Jag skulle säga att det fortfarande är vår förhoppning, om än inte vårt mål, att spela ishockey innan dess, säger Daly.

– Beroende på hur saker och ting utspelar sig, så skulle vi gilla att spela någon gång i vår och om det sedan spiller över till den tidiga sommaren så skulle vi gilla att ha det problemet. Men jag tror inte vi har kommit tillräckligt långt för att förstå vart detta kommer att leda och vad som i dagsläget är möjligt

NHL stängde ner allt spel den 12 mars och sedan dess har coronautbrottet bara blivit värre i Nordamerika.

När ishockeymatcherna avstannade hade alla lag spelat åtminstone 68 av grundseriens 82 omgångar. Det är 189 matcher kvar att spela. Slutspelet pågår i två månader och i vanliga fall äger Stanley Cup-finalen inte rum förrän framåt midsommar.

NÄSTA ARTIKEL