Annons

Sverigedemokraterna åter största parti

Nyheter Sverigedemokraterna är åter största partiet – Vänsterpartiet fortsätter växa.
Publicerad 20 februari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Det går bra för Sverigedemokraterna enligt den senaste opinionsundersökningen från Novus.
Det går bra för Sverigedemokraterna enligt den senaste opinionsundersökningen från Novus.

Opinionsmätningen visar att Sverigedemokraterna för andra gången i en SVT/Novus undersökning är det största partiet och Socialdemokraterna halkar ner på en andraplats. Skillnaden i väljarstöd är dock även denna månad inom felmarginalen.

Novus har intervjuat 3098 personer på telefon, SMS och post under tiden 27 januari – 16 februari 2020. Andelen osäkra väljare är 5,2 procent.

Annons

I Novus januarimätning var Socialdemokraterna något större än SD. Visserligen ligger förändringarna sedan förra månaden inom felmarginalen men om man jämför med valresultatet 2018 så blir det tydligt att Socialdemokraterna har tappat. Raset på 5,1 procentenheter ger det lägsta opinionsstödet på åtta år, skriver SVT.

Vänsterpartiet får fortsatt ökat väljarstöd. Siffrorna visar att 10,9 procent av de tillfrågade skulle rösta vänster om det var val i dag.

Moderaterna är fortsatt tredje störst 18 procent, medan Liberalerna halkat under riksdagsspärren på 3,9 procent.

Fakta:

Källa: Novus

Johanna StenbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons