Nyheter

Sverigedemokraterna åter största parti

Det går bra för Sverigedemokraterna enligt den senaste opinionsundersökningen från Novus.
Ingen Sektion satt
Nyheter Sverigedemokraterna är åter största partiet – Vänsterpartiet fortsätter växa.

Opinionsmätningen visar att Sverigedemokraterna för andra gången i en SVT/Novus undersökning är det största partiet och Socialdemokraterna halkar ner på en andraplats. Skillnaden i väljarstöd är dock även denna månad inom felmarginalen.

Novus har intervjuat 3098 personer på telefon, SMS och post under tiden 27 januari – 16 februari 2020. Andelen osäkra väljare är 5,2 procent.

I Novus januarimätning var Socialdemokraterna något större än SD. Visserligen ligger förändringarna sedan förra månaden inom felmarginalen men om man jämför med valresultatet 2018 så blir det tydligt att Socialdemokraterna har tappat. Raset på 5,1 procentenheter ger det lägsta opinionsstödet på åtta år, skriver SVT.

Vänsterpartiet får fortsatt ökat väljarstöd. Siffrorna visar att 10,9 procent av de tillfrågade skulle rösta vänster om det var val i dag.

Moderaterna är fortsatt tredje störst 18 procent, medan Liberalerna halkat under riksdagsspärren på 3,9 procent.

FAKTA

Fakta:

Källa: Novus

Kultur och nöje

Fysisk bokförsäljning störtdyker

Kunderna räds de fysiska bokhandlarna i coronatider. Arkivbild.
Kunderna räds de fysiska bokhandlarna i coronatider. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Coronapandemin har orsakat ett rejält tapp för den fysiska bokhandeln, som förra veckan gick ned 36,5 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol.

I internetbokhandel och bokklubbar minskade försäljningen med 8,0 procent jämfört med motsvarande vecka förra året.

Statistiken omfattar enbart försäljning av fysiska böcker, inte digitala.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs det felaktigt att internetbokhandelns försäljning ökat under den rapporterade perioden.

Inrikes

Man sköts i benet vid polisinsats

En man har blivit skjuten i benet vid en polisinsats i Helsingborg.
En man har blivit skjuten i benet vid en polisinsats i Helsingborg.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har skottskadats vid en polisinsats i Helsingborg. Mannen, som skadades i benet, har förts till sjukhus.

Polisen larmades på lördagsförmiddagen om ett bråk i en flerfamiljsfastighet i stadsdelen Ättekulla.

– När poliserna kommer in i trappuppgången möts de av en man som är hotfull mot patrullen, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

I samband med det uppstod en situation där en av poliserna avlossar ett skott. Ingen skadas av det skottet.

Mannen återvänder till en lägenhet och polisen spärrar av runt huset och kallar dit förhandlare. Senare lyckas förhandlaren få honom att lämna lägenheten.

– Då uppstod en ny hotfull situation, säger Patric Fors.

Mannen blev då skjuten i benet. Han greps och fördes till sjukhus med ambulans.

Polisen ska genomföra en teknisk undersökning av lägenheten och trapphuset.

Särskilda åklagarkammaren ska utreda skotten som avlossades.

Sport

Guldhjälten: Min första reaktion var besvikelse

Helene Ripa. Arkivbild.
Helene Ripa. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Helene Ripa visste inte om hon skulle kunna ha en aktiv vardag efter en steloperation i nacken för ett år sedan.

Helene Ripa är en av Sveriges mest kända paralympier, både i vinter- och sommarsammanhang. Hon välkomnar beskedet att flytta fram OS och Paralympics i Tokyo till nästa år, när det globala utbrottet av det nya coronaviruset har lagt sig.

– Min första reaktion var besvikelse. Men det finns många fördelar med att det skjuts fram ett år. Den största är att jag hinner träna ett år och bli väldigt mycket starkare än vad jag är i dag, säger hon.

"Tomt svart hål"

För att förstå Helene Ripas resonemang får vi gå tillbaka ett och ett halvt år. Efter att ha tagit både EM- och VM-guld på K1 200 meter drabbades hon av ett diskbråck i nacken i november 2018.

– Ett ganska tufft bakslag och det var ganska ovisst om det skulle behövas en operation eller inte, men till slut fanns det inget annat alternativ. Jag är stelopererad på två nivåer, och det gjorde jag i mars för ett år sedan, säger hon och fortsätter:

– Hela förra året är som ett tomt svart hål, när jag tänker träningsmässigt och hur jag har kunnat prestera på kanotarenan. Samtidigt är jag oerhört tacksam över att operationen gick bra och att jag kan paddla igen. Mitt största dilemma då var att jag inte visste om jag skulle kunna ha en aktiv vardag.

"Är lite kluven"

Bara omkring fem månader efter operationen slutade Ripa, som efter cancer i tonåren tvingades till en lårbensamputation av höger ben, tia på VM i Szeged, Ungern, i fjol. Efter förutsättningarna en framgång som gjorde att hon satsade vidare mot Paralympics i Tokyo 2020, som tidigare i veckan alltså blev 2021.

– Jag har egentligen tappat nästan ett helt år av träning. Nu kan man ju tänka att får jag tillbaka det året, säger Helene Ripa, som ändå inte är säker på att satsa mot ett fjärde paralympiskt spel.

– Jag är lite kluven, jag behöver få lite att ladda i det här och hitta ett nytt fokus. Vad fokuset innebär får jag återkomma till.

Träningen en utmaning

48-åringen arbetar som art director på ett reklam- och marknadsföretag i Stockholm. Då hon har en fast inkomst vid sidan av idrotten är de ekonomiska konsekvenserna (paralympier får ett visst stöd i samband med spelen) av OS-flytten mindre för henne än för många andra idrottare.

Men vardagen just nu är speciell för Ripa, Paralympicsguldmedaljör i skidor 2014 som 2017 bytte till kanot.

– Jag kan inte vara på gym för att det är för mycket folk. Jag försöker hitta alternativa lösningar. Det är en utmaning i dag att få till bra träning utifrån förutsättningarna i världen, med corona och så där. Men vi går mot bättre tider, det blir ljusare och varmare, och snart kan man paddla utomhus och få träffa sina sparringkamrater igen.

TT: Tror du att du finns på startlinjen i Tokyo nästa år?

– Nu sätter du mig lite på pottkanten här, jag skulle säga att det inte är en omöjlighet att jag sitter där på startlinjen.

David Hjorter/TT

FAKTA

Fakta: Helene Ripa

Född: Den 22 augusti 1971.

Bor: I Tungelsta utanför Stockholm.

Familj: Maken Ronnie.

Yrke: Art director.

Gren: Kanot.

Främsta idrottsmeriter: Kanot: VM: Guld, K1 200 m (2018). EM: Guld: K1 200 m (2016, 2018). Skidor: Paralympics: Guld, 15 km (klassiskt) (2014). VM: Guld, sprint (k) (2013). Simning: EM: Guld, 400 m frisim (1991).

Övrigt: Har deltagit i tre Paralympics: Barcelona 1992 (simning), Sotji 2014 (skidor) och Rio de Janeiro 2016 (kanot).

Sport

Lönesänkningar inte aktuella för SvFF

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Både Lars Lagerbäck och Martin Sjögren kommer gå ned i lön i Norge.

Coronapandemin har fått stor negativ effekt på världsekonomin och idrotten är långt ifrån förskonad.

För att lindra den finansiella blödningen och rädda sin verksamhet har flera klubbar, förbund och organisationer valt att permittera sin personal och tillfälligt sänka lönen för sina anställda. I det norska fotbollsförbundet gick exempelvis både Lars Lagerbäck, herrlandslagets förbundskapten, och Martin Sjögren, damlandslagets dito, med på att sänka sin lön med 20 procent från och med 1 april.

Något liknande är dock inte på gång för de svenska förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Gerhardsson.

För Fotbollskanalen förklarar Karl-Erik Nilsson varför.

– Dels har de naturligtvis mycket arbete att göra, och varje nationsförbund måste utifrån sina förutsättningar hantera olika frågor. Den här frågan har inte varit aktuell hos oss, säger förbundets ordförande.

Inte heller permitteringar är tänkta att utnyttjas hos SvFF inom en snar framtid.

– Den frågan har ännu inte varit aktuell. Men det är klart, beroende på tidsaspekten så får man naturligtvis överväga den typen av frågor också.

Nilsson fortsätter:

– Det har snarare varit så att vi har varit hårt belastade under den här perioden för att hantera alla frågor som har kommit upp med anledning av krisen. Just denna period som har varit har varit väldigt intensiv, och för vissa avdelningar otroligt tuff, framför allt för tävlingssidan.

FAKTA

Fakta: Det här är korttidspermittering

"Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder."

Källa. Regeringen.se.

Utrikes

Spanien når ny toppnivå av virusdöda

En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
Fotograf: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dödstalet i Spanien har stigit till över 5 600 avlidna. Ökningen av både smittade och döda stiger kraftigt enligt regeringen.

Spanien har registrerat 832 döda i covid-19 det senaste dygnet. Det är en ny toppnotering i det redan hårt drabbade landet där över 5 600 människor har dött av coronaviruset, enligt hälsomyndigheten.

Antalet konstaterat smittade har stigit till 72 248 från 64 059 i fredags. Landet har börjat testa fler människor än tidigare.

Samtidigt visar statistik att antalet nya, bekräftade smittfall verkar kunna plana ut och att epidemin i landet därmed kan närma sig toppen, enligt myndigheternas förhoppningar.

Bårhus vid flygplats

Huvudstadsregionen Madrid är fortfarande värst drabbad, med dödstal på över 2 700 personer samt över 21 500 smittade enligt lördagens uppgifter.

Bakom statistiken märks coronakrisens framfart genom överfyllda sjukhus och bårhus, speciellt i Madrid som har svårt att klara av att hysa de döda.

Ett tillfälligt bårhus har öppnat i en tidigare oanvänd byggnad nära Madrids flygplats. Tidigare har myndigheter öppnat ett extra bårhus vid en skridskobana vid Palacio de Hielo, som också är ett populärt shoppingcentrum.

Militär beordras att hjälpa till med att hämta och transportera avlidna till bårhus.

Kinesiska masker

Det är två veckor sedan Spanien införde omfattande restriktioner om utegång, åtgärder som ska råda åtminstone fram till 11 april.

Regeringen sade på lördagen att materiell hjälp kommer från Kina, och på morgonen hade 1,2 miljoner skyddsmasker anlänt till flygplatsen Barajas. I leveransen finns speciella masker för sjukvårdspersonal, men också skyddsmasker för säkerhetsstyrkor samt sammanlagt 725 000 masker till offentliganställda såsom bland andra busschaufförer, brevbärare och personal på terminaler och flygplatser.

Hässleholm

En vanlig lördag i Hässleholms centrum

Sofie Fredriksson från Ängelholm hälsade på kompisen Louise Wallin i Hässleholm. De fikade på Stortorget.
Fotograf: Stefan Olofson
Hässleholm
hässleholm En lördag som andra fast lite mindre folk i centrum. Några var hemma, en del shoppade och fikade för att stödja de lokala handlarna och många bara slappade i solen.

Strax efter klockan 12 på lördagen var det det rätt så glest med folk i Gallerian. Det har det varit ända sedan coronaviruset slog till, men på Första Avenyen lät inte folk sig skrämmas av viruslarmet.

Bjärnors och Bishops Arms har fått ut sina uteserveringar och på Stortorget satt folk på bänkar och lapade sol.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Boliden tvingas stänga zinkgruva på Irland

Alla medarbetare behåller sina jobb. Arkivbild.
Alla medarbetare behåller sina jobb. Arkivbild.
Fotograf: Johanna Norin/TT
Ekonomi
Ekonomi

Svenska gruvjätten Boliden tvingas stoppa sin verksamhet i zinkgruvan Tara på Irland, till följd av restriktioner från den irländska regeringen.

Gruvan stängs i två veckor till en början och de nästan 600 anställda behåller sina jobb.

– Vi har varken vidtagit varsel eller permitteringar inom Boliden, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden.

Zinken från gruvan används bland annat inom bygg- och fordonsindustri och nu hoppas Boliden på att kunna köpa in zink från andra gruvor. Hur mycket ekonomisk skada det tillfälliga stoppet kommer att innebära för gruvbolaget är för tidigt att säga, menar Klas Nilsson.

– Vi har elva enheter och en del är betydligt större än vad zinkgruvan på Irland är, så vi får se, säger han.

Inrikes

Fler än 100 avlidna i coronaviruset

Stockholm skulle kunna isoleras från övriga Sverige om coronautbrottet fortsätter i ökande takt.
Stockholm skulle kunna isoleras från övriga Sverige om coronautbrottet fortsätter i ökande takt.
Fotograf: Ali Lorestani/ TT
Inrikes
Inrikes Totalt 102 människor har nu avlidit av coronaviruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

De senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att ytterligare 400 personer bekräftats smittade sedan i går, och nu uppgår antalet till 3 447 stycken. Framför allt provtas personer med symtom som är i behov av sjukhusvård.

Antalet avlidna har också passerat hundrastrecket och totalt har nu 102 personer avlidit i hela landet. 239 personer får eller har fått intensivvård, enligt Svenska intensivvårdsregistret.

Lite mindre än hälften av alla konstaterade fall, och över hälften av alla som avlidit, har upptäckts i Stockholm. Statsminister Stefan Löfven utesluter inte att huvudstaden, likt Helsingfors i Finland, kan isoleras från resten av landet.

– Stockholm är så hopknutet med både Uppsala och Södertälje att det skulle vara oerhört svårt att hålla koll på en sådan bestämmelse. Men vi bortser inte från något, vi kan komma i en sådan situation där även det måste göras, säger Stefan Löfven i en intervju med TV4 Nyheterna.

Även andra geografiska ytor kan bli aktuella att begränsa, enligt Löfven.

Avled på fartyg

Siffror från Skåne visar att regionen har 271 konstaterade fall, varav 6 dödsfall, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. I Västra Götaland är antalet fall 330, varav 4 avlidna.

Under lördagen har besked också kommit från utrikesdepartementet om att en svensk man i 70-årsåldern avlidit ombord på ett kryssningsfartyg som befinner sig utanför Panama. Mannen är hemmahörande i Svealand.

På fartyget Zaandam finns runt 1 300 passagerare varav ett 20-tal svenskar, samt 700 fartygsanställda, skriver Aftonbladet.

– Vi känner till situationen och står i direkt kontakt med ansvarig researrangör och fartyget. Ett 20-tal svenskar befinner sig på fartyget, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD till TT.

Osäkert läge

Flera personer ombord på fartyget har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset och passagerarna har isolerats i sina hytter. Fartyget ligger nu fast i Panama och får inte gå igenom kanalen. Vad som kommer att hända med passagerarna är oklart, men det har rapporterats att de som inte uppvisar några symtom ska flyttas till ett annat fartyg. Svenskarna ombord ska hålla sig uppdaterade.

– De uppmanas att hålla nära kontakt med researrangör och fartyget och följa de restriktioner som finns, säger Diana Qudhaib.

Kryssningsfartyget Zaandam, till vänster.
Kryssningsfartyget Zaandam, till vänster. Fotograf: Arnulfo Franco

Utrikes

Virus sprider sig på fartyg fast till havs

Fyra personer har dött ombord på kryssningsfartyget Zaandam, däribland en svensk man.
Fyra personer har dött ombord på kryssningsfartyget Zaandam, däribland en svensk man.
Fotograf: Arnulfo Franco/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hamn efter hamn stänger. Och kvar på haven finns kryssningsfartyg fyllda med tusentals passagerare som inte får gå i land på grund av rädslan för att de ska ta med sig coronaviruset.

HJÄLP OSS.

Nödropet kommer inifrån kryssningsfartyget Zaandam som har varit strandat i dagar sedan Chile vägrade att låta det lägga till på den ursprungliga destinationen San Antonio den 21 mars. Nu sitter det fast i Panama. Fyra personer har dött ombord, däribland en svensk man, och över 130 personer har influensaliknande symtom.

– Vi är isolerade. Vi är fast på det här fartyget, säger kanadensaren Chris Joiner, som har tagit en selfie med nödropet för att få mediers och sin regerings uppmärksamhet, till nyhetsbyrån Reuters.

Sitter fast

Zaandam är bara ett av flera kryssningsfartyg som fortfarande sitter fast utanför länder i Amerika och Italien sedan land efter land beslutat att stänga sina hamnar, enligt en sammanställning som The Guardian gjorde i torsdags.

På vissa av dem blir situationen allt mer desperat eftersom passagerare har uppvisat symtom som påminner om covid-19. Men även fartyg där alla resenärer tycks vara friska avvisas från hamnarna. Med draghjälp från numera världsberömda Diamond Princess som tidigt under coronakrisen skapade rubriker från hamnen i japanska Yokohama har kryssningsfartygen blivit paria och få länder är sugna på att ta risken att välkomna en potentiell smitthärd.

Passagerarna på tyska Artania fick dock slutligen kliva i land i Fremantle i delstaten Väst-Australien i fredags sedan ytterligare en person ombord blivit så pass sjuk att hen behövde intensivvård. Regeringen sade först nej eftersom den var rädd för att personer med misstänkt covid-19 skulle nekas utresa och därmed bli kvar som ett hot mot australiers hälsa.

"Inte perfekt"

Men när allt fler blev sjuka så fanns inget annat att göra, enligt den lokale regeringschefen Mark McGowan som har meddelat att de omkring 800 personerna som gått i land kommer att flygas hem.

– Det finns ingen perfekt lösning men huvudsaken är att passagerare från kryssningsfartyg inte traskar runt på våra gator. Vi vill få ut dem från Väst-Australien så snart som möjligt, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har anklagat kryssningsfartyg för att ha spridit coronaviruset under de första kritiska veckorna av utbrottet. Begränsade utrymmen i kombination med nära kontakt mellan passagerare från olika länder gör att de ofta blir en grogrund för utbrott av smittsamma sjukdomar, konstaterar myndigheten i en rapport.

Sofia Eriksson/TT

NÄSTA ARTIKEL