Kultur

Urpremiär under musikalmånad

Oliver Lindman, Lisa Mårtensson och Jakob Aspenström ser fram emot urpremiären av Smitning 27 februari. Foto: Gunilla Wedding
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Det är musikalmånad på Bastionen i Malmö. Sex musikaler spelas på sex veckor och en av dem är nyskrivna Smitning där publiken möter tre vilsna personer och en grekisk kör vid en landsväg.

Teaterhuset Bastionen i Malmö är nyrenoverat och har under februari och mars öppnat sin scen för frigrupper som arbetar med musikdramatik. När jag kommer på besök förbereder Lilla Beddinge teater för Musikalpicknick med quiz i det stora scenrummet och i ett reprum ett par trappor upp repeterar Samsa Musikteater Smitning inför urpremiären 27 februari.

– Det finns inte riktigt någon scen för musikaler som sätts upp av frigrupper i Sverige så det är väldigt roligt och spännande att Bastionen ville satsa på det här som första stora grej efter renoveringen, säger Oliver Lindman som skapat Smitning tillsammans med Jakob Aspenström.

Samsa Musikteater startades 2016 av just Oliver Lindman och Jakob Aspenström som båda har en bakgrund inom musik.

– Vi startade Samsa för att vi ville skriva musikaler, berättar Oliver Lindman.

Deras första gemensamma musikal blev en bearbetning av Kafkas Förvandlingen och efter det blev det en bearbetning av Selma Lagerlöfs Körkarlen som fick titeln Dödens körkarl. Med Smitning gör Oliver Lindman och Jakob Aspenström sin första originalhistoria.

– Svårigheten med gamla verk är att försöka göra dem relevanta i vår tid, menar Jakob Aspenström. Har man en egenskriven historia är det lättare att få den att vara i tiden.

I Smitning möter publiken tre vilsna huvudpersoner vid en landsväg. Deras livsöden flätas samman genom en dramatisk händelse. På plats finns också en liten (två personer) grekisk kör som ska vägleda publiken genom dramat. De har dock problem att få berättelsen att fungera.

– Historien har vuxit fram från en massa små idéer och är också en bearbetning av ett slags halvtrauma där jag körde in med bil i en stenpelare, berättar Oliver Lindman. Det är en föreställning som handlar mycket om misslyckanden och just det här att det går dåligt för en själv och också för världen och hur man ska förhålla sig till det. Här går det också dåligt för historien. Den grekiska kören har ingen bra dag på jobbet men försöker få berättelsen att fungera.

I Förvandlingen och Dödens körkarl arbetade Oliver Lindman och Jakob Aspenström gemensamt fram både musik och text men denna gång har de delat upp arbetet – Oliver Lindman står för text och Jakob Aspenström för musiken.

– Efterhand har vi glidit åt det håll där man är mest kritisk och kräsen, konstaterar Jakob Aspenström som tycker om att skriva musik till musikaler bland annat för att det ger möjlighet att blanda olika genrer.

– Bara man anpassar till karaktär och dramatisk situation kan man blanda hejvilt, säger han. Sedan är det klart att det måste finnas en röd tråd, ett musikaliskt motiv, som återkommer och går in i låtar men det är inte genrestyrt. Vad gäller Smitning så är det en svensk berättelse om några tragiska människors livsöden och vi har riktat den lite mer åt svenskt jazz/vishåll. Det kan dofta Ted Gärdestad eller Olle Adolphson men också mer åt musikal och åt det storslagna och dramatiska. Förhoppningsvis blir det ett originellt utfall.

För regin till Smitning står alltså Lisa Mårtensson som tidigare framförallt arbetat med performanceregi men också regisserade Dödens körkarl.

– Jag kom in lite senare än Oliver och Jakob i det här men sitter i Samsas styrelse numera, berättar hon. Det som lockade mig från början var egentligen mer möjligheten att få regissera just den historien än att det var en musikal. Men jag gick musikalskola i gymnasiet och har nu återupptäckt genren. Det fina med musikalen är att den tilltalar många människor för att den lockar fram känslor och är tillgänglig. Och så är det en rolig form att jobba med och kanske också att experimentera lite med.

– Jag tror att en av grejerna som gör det spännande är just att du inte har musikalpassionen i grunden, säger Oliver Lindman.

– Ja, jag tar gärna inspiration av annat och så blandar man och då kan det bli något nytt, instämmer Lisa Mårtensson.

Hur ser arbetsprocessen ut för er?

– Ofta är det någon slags text först, sedan kommer nästan alla musik på det och så får texten kompletteras mot slutet, beskriver Oliver Lindman. Sedan blir det en dialog under reparbetet också. Det går till på olika sätt varje gång. Just när det är nyskrivet blir det också lite så att arbetet går in i själva repperioden.

– Det här kommer ju direkt från skrivbordet och vi är måna om att alla blir nöjda så vi för en dialog hela tiden, säger Lisa Mårtensson. Och Oliver fungerar mycket som en dramaturg också och Jakob är med på repetitionerna som pianist och musikaliskt ansvarig.

– Musikal är mycket av en allkonstverksform, en samarbetsform, konstaterar Jakob Aspenström.

Medan vi pratar har några av de medverkande i Smitning – Isabelle Olsson Nordehammar, Cornelia Moe, Isabelle Koenen och Rasmus Richter – samlats inför för repetition.

– I dag ska vi testa en ny mitten, eller bara två sidor där. Det var något vi upptäckte när vi gjorde ett helt genomdrag, att det behövdes något annat där, berättar Lisa Mårtensson.

Nästa torsdag, 27 februari, är det premiär. Fem speltillfällen blir det på Bastionen under loppet av fyra dagar.

– Det är en kort spelperiod men vi får se vad som händer sedan, säger Oliver Lindman. Vi spelar in den och ska se om vi kan få ut den på något sätt.

FAKTA

Fakta:

Musikalmånad på Bastionen:

Smitning av Samsa musikteater, 27-29/2 samt 1/3

24 timmar på ett stygn av Lidberg & Sandberg, 5-7/3

Älskade psykopat av Sääf, med efterföljande samtal, 9/3

Sommarmorden av Kvalitetsteatern & Bataljonen, 20-21/3

(Tidigare har Svarta änkan av Hörling & Säff spelats och så har det bjudits på Musikalpicknick med quiz med Lilla Beddinge teater)

Smitningen – en samhällskritisk musikal

Av: Oliver Lind, Jakob Aspenström

Regissör: Lisa Mårtensson

Producent/regiassistent: Oliver Lindman

Musikaliskt ansvarig/arrangör: Jakob Aspenström

Scenograf: Vera Ceginskas Lindström

Kostymör: Sunna Waldemarson

Ljusdesigner: Amanda Lebert

Ljustekniker: Erika Andersson

Ljudtekniker: Finn Pöpke

Medverkande: Lasse Buhl, Isabelle Nordehammar, Cornelia Moe, Isabelle Koenen & Rasmus Richter

Keyboard: Jakob Aspenström

Bas: Isa Savbrant

Sport

Allt fler vill stryka Premier League-säsongen

Liverpools Mohamed Salah kan gå miste om Premier League-titeln. Allt fler vill ställa in allt spel och stryka säsongen helt. Arkivbild.
Liverpools Mohamed Salah kan gå miste om Premier League-titeln. Allt fler vill ställa in allt spel och stryka säsongen helt. Arkivbild.
Fotograf: Jon Super/AP/TT
Sport
Sport Ska Liverpool gå miste om sin första titel på 30 år?

När Premier League-fotbollen avbröts med kort varsel för ett par veckor sedan hade de flesta lagen nio matcher kvar att spela. Liverpool ledde med 25 poäng före Manchester City och kunde ha säkrat Premier League-titeln två omgångar senare.

Sedan dess är all fotboll i England uppskjuten tills vidare. De flesta bedömare tror att det dröjer länge innan det kan spelas matcher igen.

Enighet

Utåt sett håller Premier League-klubbarna ihop. I förra veckan kom beskedet att det fanns hundraprocentig enighet om att spela klart säsongen.

Utan publik om så krävs, inte minst med tanke på tv-avtalen som ger Premier League 3 miljarder pund per år.

Men bakom kulisserna låter det annorlunda.

Sportnyhetssajten The Athletic har pratat med ordföranden, klubbchefer och andra högt uppsatta personer i flera Premier League-klubbar. En av dem beskriver den officiella hållningen som "pinsam" och "orimlig".

En högt uppsatt företrädare för en klubb, som vill vara anonym, säger att det är otänkbart att spela klart säsongen. Bättre är att lägga ner helt och börja nästa säsong när virusfaran är över.

– Det är en världsomfattande pandemi. Vi får börja om igen och det kommer att vara några få som förlorar på det, Liverpool, absolut. Men på det stora hela spelar det ingen roll. Man får börja om från början.

Spela i september

Det kommer att ta flera månader innan faran är över och då måste samhället och fotbollen treva sig fram under en period innan seriespel kan börja igen.

– Så om vi har tur kan den nya säsongen börja i september, säger klubbföreträdaren till The Athletic.

En ordförande för en Premier League-klubb ifrågasätter planerna på att spela matcher utan publik. Ska skadade spelare ta upp platser på sjukhus som är fulla med coronasmittade?

– Det är så kränkande att vi ens pratar om detta. Det är helt enkelt inte så viktigt, säger han.

Han undrar också hur klubbarna ska klara säkerheten. Om lagen spelar bakom stängda dörrar kan det ändå dyka upp fans till arenorna inför matcherna och smittorisken kan vara stor.

Men Liverpool, ska de gå miste om sin första titel på 30 år?

– Det spelar helt enkelt ingen roll. Det här är en svår period som kommer att sätta avtryck i världshistorien. Det finns ingen plats för idrott och underhållning när det finns verkligt stora frågor att hantera, konstaterar en klubbföreträdare.

Den 3 april träffas Premier League-klubbarna för ett nytt möte för att diskutera frågan. Då kan ett besked komma.

Rättat version: I en tidigare text uppgavs fel summa för Premier Leagues tv-avtal.

Mikael Forsell/TT

FAKTA

Fakta: Premier League-ställningen

När Premier League abrupt avbröt säsongen den 13 mars ledde Liverpool med 25 poäng. Så här var läget i övrigt:

Champions League-platserna: Manchester City, Leicester, Chelsea.

Till Europa League: Manchester United.

Nedflyttade: Bournemouth, Aston Villa, Norwich.

Fotnot: Manchester C har straffats av Uefa för brott mot det finansiella regelverket och får inte ställa upp i de två kommande upplagorna av Champions League. Något klubben överklagat till Idrottens skiljenämnd Cas. Fastslås domen är Manchester United på Champions League-plats och Wolverhampton på Europa League-plats.

Utrikes

Oklar framgång för Norges tuffa virusåtgärder

Ett test för att upptäcka covid-19, den sjukdom som coronaviruset orsakar. Arkivbild.
Ett test för att upptäcka covid-19, den sjukdom som coronaviruset orsakar. Arkivbild.
Fotograf: Ole Berg-Rusten/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Det är de mest dramatiska åtgärder som Norge har tagit till under fredstid. Men hur har de fungerat för att bromsa coronavirusets framfart? Det är för tidigt att säga, enligt norska Folkehelseinstituttet.

Två dagar efter skidsemestern i Österrike deltog han på en konferens med över 500 deltagare. Kort därefter testade Ørjan Vik positivt för corona. I tolv dagar vårdades 46-åringen för akut lungsvikt på sjukhus i Haugesund.

– Jag kunde inte andas. Jag fick ingen luft. Jag försökte dra efter andan, men det gick inte, säger Vik, som sedan dess har fått lämna sjukhuset och uppges vara på bättringsvägen, till NRK.

Tuffa åtgärder

Vik är en av över 3 700 personer som har konstaterats smittade av coronaviruset sedan det upptäcktes för första gången i Norge den 26 februari. Landet har tagit till dramatiska åtgärder för att bromsa smittspridningen. Skolor och barnomsorg har stängt precis som frisörer, gym, idrottshallar och liknande. Vårdarbetare har förbjudits att resa medan resten av norrmännen skarpt uppmanas att hålla sig hemma.

Så är det tänkt att fortsätta till åtminstone den 13 april. Men hur det kommer att se ut efter påsk är fortfarande oklart.

– Några av åtgärderna kan enkelt förlängas genom hela epidemin, oavsett hur länge den pågår. Men andra är så långtgående att vi noggrant måste utvärdera nyttan i förhållande till priset och skadan, säger Frode Forland från Folkehelseinstituttet till nyhetsbyrån NTB.

NTB: Kan du säga något om effekterna av åtgärderna?

– Nej, det är för tidigt. Vi måste samla in mer information.

Nya beslut

Det är för närvarande oklart hur länge det norska samhället kommer att vara nedstängt, om åtgärderna fungerar och i så fall vilka som fungerar.

Den 6 april ska en expertkommitté lägga fram sina bedömningar om huruvida virusåtgärderna är socioekonomiskt sunda. Två dagar senare ska regeringen fatta ett nytt beslut om åtgärder.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Norges virusåtgärder

Landets gränser är stängda. Tillfälliga in- och utresekontroller vid Norges inre Schengengräns.

Alla som återvänder från andra länder måste sitta i karantän i 14 dagar.

Reseförbud för vårdanställda. Övriga uppmanas att avstå icke-nödvändiga resor.

Förbud mot att resa till "hytter" (stugor) på fjäll och annorstädes.

Skolor, universitet och förskolor är stängda.

Utskänkningsförbud för alkohol i Oslo och förbud för över 50 personer att träffas. Människor uppmanas hålla en meters avstånd inomhus.

Nationellt förbud för över 500 personer att träffas.

Frisörer, tatuerare, massörer och liknande måste hålla stängt. Många restauranger och pubar är stängda. Kultur- och idrottsarrangemang har stoppats.

Inrikes

1,6 miljoner tillhör riskgruppen 70-plus

16 procent av befolkningen i Sverige är 70 år eller äldre. Arkivbild.
16 procent av befolkningen i Sverige är 70 år eller äldre. Arkivbild.
Fotograf: Suvad Mrkonjic/TT
Inrikes
Inrikes

70-plussare har pekats ut som en extra utsatt riskgrupp i den pågående coronapandemin. I Sverige finns över 1,6 miljoner personer över 70 år, eller för att vara exakt 1 627 250, visar statistik från SCB. Det motsvarar 16 procent av Sveriges befolkning.

"En tredjedel av Sveriges befolkning över 70 år återfinns i de 20 befolkningsmässigt största kommunerna", säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB, i ett pressmeddelande.

Och skillnaderna i landet är stora. Borgholm på Öland har den högsta andelen invånare som är 70 år eller äldre – 28 procent. I Sundbyberg, grannkommun till Stockholm, är den siffran endast 9 procent.

"Generellt sticker universitetsstäder ut med en låg andel över 70 år. Däremot kan de äldre ändå vara många i absoluta tal beroende på kommunens storlek", säger Stefan Svanström.

Siffrorna är tagna från folkbokföringen den 31 januari i år och i den ingår även personer som under 2020 fyller 70 år, knappt 100 000 personer.

Inrikes

Färre åker elsparkcykel – företagen pausar

Att många stannar hemma från jobbet och att rörelsen i städerna har minskat gör att många elsparkcyklar står stilla.
Att många stannar hemma från jobbet och att rörelsen i städerna har minskat gör att många elsparkcyklar står stilla.
Fotograf: Ole Berg-Rusten
Inrikes
Inrikes Vi uppmanas att stanna hemma och dra ner på våra sociala aktiviteter och kontakter. När behovet av att snabbt ta sig runt i städerna minskar tvingas elsparkcykelföretagen att bromsa.

Om du tycker dig ha sett färre elsparkcyklar ute på gatorna på sistone så har du rätt. En minskning av personer i kollektivtrafiken har inte lett till ökad sparkcykelåkning och två stora elsparkcykelföretag – Voi och Lime – drar ner på sin kapacitet i och med coronavirusets framfart.

I många städer har företagen valt att pausa verksamheten helt. Voi gör undantag för Nordens största städer där de enbart valt att minska antalet elsparkcyklar som finns till förfogande. För Sveriges del betyder det att de fortsatt finns tillgängliga i Stockholm och Göteborg.

På sin hemsida skriver företaget att de tagit det här beslutet på grund av den minskade rörligheten. Elsparkcyklar står oanvända till följd av att många väljer att jobba hemifrån och inte rör sig mellan restauranger, affärer och vänners bostäder i samma utsträckning som innan virusutbrottet. På Voi försöker man nu hitta sätt att göra sig själva användbara.

– Vi har pratat om att i Stockholm, där de nu håller på att bygga det nya fältsjukhuset ute i Älvsjö, så skulle vi gärna se att våra elsparkcyklar kunde användas av vårdpersonalen, säger Kristina Hunter Nilsson, kommunikationschef för Voi, till Sydsvenskan.

Både Lime och Voi uppmanar sina användare att ha på sig handskar när de tar sig runt på elsparkcyklarna samt att hålla god handhygien. Företagen själva uppger också att de regelbundet rengör elsparkcyklarna med disinfektionsmedel.

Emilia Söderholm/TT

FAKTA

Fakta: Så fungerar en elsparkscykel

En elsparkcykel är ett elfordon utan trampor som får köras i max 20 kilometer i timmen.

Elsparkcyklarna placeras ut av företagen runt om i de aktuella städerna. Tanken är att du via en app kan plocka en elsparkcykel från gatan, köra en bit och sedan lämna den där du vill. I bland annat Stockholm införde man tidigare i år parkeringsytor, så kallade hot spots, där elsparkcyklarna kan parkeras.

För att hyra elsparkcykel är man tvungen att registrera sig hos det aktuella företaget. Elsparkcykeln låses upp via appen – som också tar betalt för färden.

Under nätterna samlas de elsparkcyklar som är i behov av laddning in av företagen. När de är laddade ställs de återigen ut på stan.

Kultur och nöje

Keyyo inredningsfixar för trångbodda

Keyyo och trillingsnickarna Patrik, Mikael och Robin Wadenholt får jobba smart och kreativt i '1/2 rum och kök'. Pressbild.
Keyyo och trillingsnickarna Patrik, Mikael och Robin Wadenholt får jobba smart och kreativt i "1/2 rum och kök". Pressbild.
Fotograf: Janne Danielsson/SVT / Handout
Kultur och nöje
Kultur och nöje Går det att bo bakom ett duschdraperi – på fem kvadrat? Så ser verkligheten ut för många unga i bostadsbristens Sverige. I en ny SVT-serie ser komikern Keyyo och trillingsnickarna till att det åtminstone blir mysigt och praktiskt.

Kaninen Sven Wollter har det gött. Han bor på 22 kvadrat och har en liten koja att krypa in i när han behöver egentid. Hans människor Antonio och Vanessa har det däremot knepigare när de försöker leva på den trånga ytan. I princip gör de allt i soffan, som upptar nästan hela golvytan i den minimala lägenheten. Men paret – och kaninen – är ändå relativt lyckligt lottade, som har ett förstahandskontrakt.

– En sak vi verkligen får uppleva svart på vitt i programmet är hur tuff bostadsmarknaden är. Det är en sak att läsa statistik, en helt annan att träffa folk som bara har en vecka på sig att hitta en ny bostad eller faktiskt bor inneboende bakom ett duschdraperi, säger Kristina "Keyyo" Petrushina, som programleder det nya och mycket samtida inredningsprogrammet "1/2 rum och kök".

Smarta lösningar

Tanken är att maximera mys och praktiska lösningar på små ytor med en blygsam budget. Till sin hjälp har hon de pedagogiska trillingsnickarna Patrik, Mikael och Robin Wadenholt, som sveper in i de trångboddas liv. Exempelvis skapar de ett riktigt rum av fem kvadratmeter precis bakom diskbänken i ett kök. Och trollar fram plats för både en säng, en soffa och en kaninhörna till Antonio och Vanessa.

– Vi träffar också folk som bor i en husbil eller på en segelbåt, vilket jag tycker är superspännande. Jag är ganska fyrkantig men jag har fått lära mig att man kan bo på många olika sätt, och att det kan finnas fördelar med det, säger Keyyo, som fått många bra tips under programmets gång.

"Plockat fram borren"

Inte minst nu, när hon likt så många andra sitter i hemmakarantän.

– Jag har verkligen fått tummen ur och plockat fram borren och hammaren och det är saker som jag inte hade vågat mig på innan. Min relation till träslöjd har varit obefintlig. Men trillingsnickarna är så grymma, de ger många bra tips som man verkligen kan ta till sig, säger Keyyo och fortsätter:

– I många andra liknande program så har man tagit in 70 snickare och 45 stylister men här är det verkligen vi som gör allt och det är kul att få se hur man ska gå till väga och inte bara att det blir snyggt.

TT: Vad är det bästa du lärt dig?

– Att man kan optimera förvaring utan att det ser ut som ett lager, hur man kan förvara på höjden till exempel.

Miranda Sigander/TT

FAKTA

Fakta: "1/2 rum och kök"

Programledare: Kristina "Keyyo" Petrushina.

Medverkande: Trillingsnickarna Patrik, Mikael och Robin Wadenholt, samt olika unga människor med bostadsrelaterade problem.

Antal avsnitt: Sex avsnitt á 30 minuter.

Premiär: Alla avsnitt publiceras måndag 30 mars på SVT Play. Det första avsnittet sänds också samma dag i SVT1 kl 22.20.

Sport

Kif Örebro permitterar spelare och personal

Även Kif Örebros spelare permitteras. Arkivbild.
Även Kif Örebros spelare permitteras. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

Herrarna har redan gjort det. Nu väljer även Örebros fotbollsdamer att korttidspermittera personal, spelare och ledare.

Beslutet gäller alla spelare och tränare i A- och F19-laget från och med den 1 april och är en åtgärd för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av den pågående coronakrisen.

"Vi bedömer det som avgörande för klubbens överlevnad", säger ordförande Fredrik Stengarn till klubbens hemsida.

Örebro kan avbryta permitteringen när det blir klart att tävlingsmatcherna drar i gång igen.

Utrikes

Ny stor skada på barriärrevets koraller

Världens korallrev är hem för ett närmast oräkneligt antal arter, från viktiga mikroorganismer till fiskar. Men till följd av klimatförändringarna hotar omfattande koralldöd. Arkivbild.
Världens korallrev är hem för ett närmast oräkneligt antal arter, från viktiga mikroorganismer till fiskar. Men till följd av klimatförändringarna hotar omfattande koralldöd. Arkivbild.
Fotograf: Dan Peled/AP/TT
Utrikes
Utrikes Stigande havstemperaturer har orsakat den tredje stora korallblekningen på fem år i Stora barriärrevet. Australiens regering har kritiserats för att gynna kolindustrin snarare än att begränsa klimatförändringarna.

Det världsarvsskyddade Stora barriärrevet kan ha drabbats av den mest utbredda korallblekningen hittills, enligt den del av den amerikanska myndigheten NOAA som övervakar världens korallrev. Forskare lägger skulden på en allt snabbare global uppvärmning till följd av utsläppen av växthusgaser.

Årets korallblekning orsakades av onormalt varma temperaturer i havet från februari till början av mars.

– Om vi inte tar itu med klimatförändringarna snabbt så kommer vi fortsätta att se svårare och mer frekventa blekningar. Vi kommer att förlora korallrev i stora delar av världen, säger Mark Eakin från NOAA:s Coral Reef Watch, till CNN.

Tappar färg

Korallblekning innebär att korallerna tappar färg och dör på grund av höga temperaturer. Tidigare var det ett fenomen som drabbade Stora barriärrevet i Australien fyra–fem gånger på ett sekel. Nu har det skett tre gånger på fem år.

2016 och 2017 var blekningen omfattande, men de svåraste skadorna var koncentrerade till några områden i de norra och centrala delarna av revet. Tidiga uppgifter om årets korallblekning tyder på att skadorna den här gången är mindre svåra men omfattar ett större område, enligt Coral Reef Watch.

Delar av Stora barriärrevet som tidigare har klarat sig har drabbats av "måttlig eller svår blekning" bekräftar Storabarriärrevsmyndigheten GBRMPA. Skadorna är dock mindre omfattande runt populära turistdestinationer som Cairns och Whitsundayöarna.

Kritiseras

Australiens regering har kritiserats för att ha lagt sina krafter på att utvidga landets redan massiva kolbrytning i stället för att försöka bromsa klimatförändringarna. Den framhåller dock att man uppfyller sina utsläppsmål enligt klimatavtalet i Paris och att landet står för mindre utsläpp av växthusgaser än andra större nationer.

"Vi är förkrossade för vårt revs skull, för de otroliga marina arter som det försörjer och för de samhällen som förlitar sig på dess hälsa. Det visar på det brådskande behovet av en revsäker klimatpolitik" skriver Shani Tiger från australiska revkampanjen Marine Conservation Society.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Korallblekning

En stor del av det marina livet är beroende av korallreven, där det finns föda, skydd och möjlighet att föröka sig.

När vattentemperaturen stiger dör zooxanthellerna, en sorts alger som lever i koralldjurens vävnader. De står genom fotosyntesen för nästan all energi som korallen behöver. När stora mängder av zooxantheller dör blir hela korallrevet blekare.

Om temperaturen sjunker kan reven återhämta sig, men pågår processen för länge kan korallen helt dö.

Den globala uppvärmningen bidrar till koralldöd och är ett stort hot mot korallrevens överlevnad.

Källa: Nationalencyklopedin.

Utrikes

"Körsbärsblommorna kommer tillbaka nästa år"

En gata med körsbärsträd – normalt fylld av strosande Tokyobor – har spärrats av i stadsdelen Ueno.
En gata med körsbärsträd – normalt fylld av strosande Tokyobor – har spärrats av i stadsdelen Ueno.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Utrikes
Utrikes De bekräftade coronafallen ökar i mångmiljonstaden Tokyo och guvernören Yuriko Koike uppmanar människor att hålla sig hemma. Trots att körsbärsträden står i blom.

Körsbärsblomningen – sakura – är en lika central del av den japanska folksjälen som sill och nubbe på midsommarafton är för svenskarna, och i normala fall går människor man ur huse för att uppleva den rosafärgade blomsterprakten. Men i 14-miljonersstaden Tokyo vädjar guvernören Yuriko Koike till människor att hålla sig hemma.

– Körsbärsblommorna kommer tillbaka igen nästa år, säger hon.

Staden är en av världens mest tätbefolkade och rapporterade på lördagen 60 nya fall av coronasmitta. Guvernören har inte infört några tvingande regler men uppmanar invånarna i Tokyo och omgivande regioner att begränsa icke nödvändiga ärenden utanför hemmet fram till den 12 april.

Japans premiärminister Shinzo Abe har kallat coronautbrottet en "nationell kris" men hittills valt att inte utlysa nödläge. Däremot förbereder regeringen ett ekonomiskt stimulanspaket på motsvarande drygt 1 300 miljarder kronor för att motverka konjunkturnedgången i viruskrisens kölvatten.

Japan har över 1 400 bekräftade coronafall, varav drygt 300 i Tokyo, och 47 döda.

Ekonomi

Viking Line återupptar frakttrafik

Viking Line har ställt in all persontrafik till Mariehamn men kommer att köra gods tre gånger i veckan. Arkivbild.
Viking Line har ställt in all persontrafik till Mariehamn men kommer att köra gods tre gånger i veckan. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg / TT
Ekonomi
Ekonomi

Rederiet Viking Line har ställt in all persontrafik mellan Kapellskär och Mariehamn på Åland på grund av coronakrisen. Men från och med tisdag nästa vecka återupptas trafiken för frakttransport, bland annat med mat och mediciner.

Fartyget Rosella kommer att gå tre gånger i veckan. Inga resenärer kommer att kunna åka med, vilket också gör att fartyget kan lasta mer frakt än normalt.

– I vanliga fall är det ganska många personbilar men nu kan man ju fylla på med frakt enbart. Fartyget är i vanliga fall ungefär som ålänningarnas buss till Sverige, men just nu kan de inte åka med, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line.

Fartyget har frakt i vanliga fall också men i den speciella situation som råder får inga passagerare följa med, förklarar hon.

Sedan tidigare går fartyg med frakt mellan Stockholm, Åland och Åbo. Viking Line tar också frakt mellan Helsingfors och Tallinn.

Trafiken mellan Stockholm, Åland och Helsingfors är fortsatt inställd till den 13 april och Viking Cinderella tagen ur trafik till den 16 april.

NÄSTA ARTIKEL