Nyheter

Nytt utbrott av coronavirus i Sydkorea

Sjukvårdspersonal i skyddsdräkter transporterar en misstänk coronapatient i Cheongdo, Sydkorea.
Artikel Nyheter Coronaviruset fortsätter att sprida sig i Sydkorea och landet är nu ett av de värst drabbade. På fredagen konstaterades 48 nya fall, varav 42 av dem kopplas till en kontroversiell kristen sekt som kallas Shincheonji Church of Jesus.

Hittills har 156 personer har insjuknat, varav en har avlidit till följd av viruset. Det uppger den nationella hälsomyndigheten Korea centers for disease control and prevention, KCDC.

Majoriteten av de nyligen insjuknade bor i staden Daegu där en 61-årig kvinna misstänks ligga bakom en stor del av spridningen. Kvinnan ska ha deltagit på flera gudstjänster innan hon blev diagnostiserad, skriver nyhetsbyrån AP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Jerry Svenssons nya bil blandar och ger

Jerry Svensson visade i Tomelilla att potentialen i bilen finns där.
Foto: Peter Paulsson
Sport
Motorsport Jerry Svenssons nya Ford Focus/Ford Mondeo-hybrid ledde till visst huvudbry på Svampabanan i Tomelilla. 18:e och 26:e plats blev facit för Hästvedaföraren.

Det var två deltävlingar i bilcross-SM som avgjordes med bara två dagars mellanrum på Svampabanan i Tomelilla.

– Det blev två extrainsatta tävlingar nu, det skulle egentligen ha varit i april men det blev inställt. Så nu fick arrangörerna till det här när det släpptes lite med reglerna, säger Jerry Svensson och fortsätter:

– Det var ingen publik, varje förare fick ha med sig två mekaniker och det var det. Det är inga problem för mig men det blir ju svårt för några med barn och så.

För Hästveda FRC-föraren Jerry Svensson blev helgen en blandad kompott. Den första tävlingsdagen inleddes med att en generator lade av för Svensson som inte kom till start i första omgången. Två bra tider i omgång 2 och 3 (i tredje trettonde bäst av cirka hundra deltagare) räddade ändå dagen.

– Det blev lite struligt. Jag har ju en ny bil, en nyihopsatt konstruktion där jag har satt en Mondeomotor i en Focus. Jag tog mig till semi och kom tvåa där men i D-finalen lade bilen av, konstaterar Jerry Svensson.

– Det tar tid att få ihop nya grejor och det är ingen som har haft en sådan här bil innan. Som tur var fick jag behålla den med, det är ingen som vågar köpa den just nu, tillägger han.

”Svullet mellan kotorna”

I den andra deltävlingen, på lördagen, hade Svensson en känning i ryggen efter den hårda kampen på första racedagen. Han blev 26:a och åkte ut i semin.

– Jag blev lite försiktig, det smäller på rätt rejält, säger Svensson och hälsar att det inte är någon större fara med ryggen:

– Det är lite slitet bara, lite svullet mellan kotorna eller något.

Nästa deltävling är i början av augusti i Nyköping.

– Men jag är inte säker på att jag är med där. Jag tror nästa för mig blir Fjärås den 22 augusti, säger Jerry Svensson.

Sammy Rosén från Lönsboda blev 55:a och 56:a, Rasmus Johansson från Västra Torup 78:a och 88:a, Gunnar Olsson från Tyringe 80:e och utesluten, Anders Persson från Knislinge 82:a och 98:a, Anders Larsson från Hässleholm ställde bara upp första dagen och blev 81:a, det samma gällde för Marcus Bengtsson från Hästveda som kom 105:a. Robin Gustafsson från Tyringe kom aldrig till start.

Sport

Mehmeti bröt Örebros måltorka

Agon Mehmeti, till höger, kramas om efter sitt mål.
Agon Mehmeti, till höger, kramas om efter sitt mål.
Foto: Kicki Nilsson / TT
Sport
Sport Svarta rubriker hela veckan efter skandalen med magsjuka spelare. 
Men hemma mot Varberg spräckte Agon Mehmeti Örebros långa måltorka med en drömträff när ÖSK besegrade nykomlingen med 1-0.
– Får man en ren träff så kan vad som helst hända, sade matchhjälten i Dplay.

Fotbollssverige rasade när det stod klart att fyra-fem ÖSK-spelare spydde innan de spelade borta mot Sirius förra söndagen mitt i coronapandemin. ÖSK menade att det rörde sig om mittstänkt matförgiftning men anklagas för att ha mörkat symptomen och är nu anmält till Svensk elitfotbolls disciplinutskott och riskerar straff i form av en erinran, en varning eller böter.

– Ja, man har läst en del i media om det där, sade ÖSK:s Nahir Besara i Dplay inför avspark.

Örebro har överhuvudtaget haft en tung inledningen – framförallt hemma på Behrn arena där ÖSK inför mötet med Varberg ännu inte hade gjort mål i årets allsvenska.

Book pressade sitt förra lag

Men mot succénykomlingen Varberg spräckte alltså till sist anfallaren Agon Mehmeti den målnollan och Örebro tog säsongens andra seger. 

Första halvleken förblev dock mållös – även om det skapades några skapliga lägen i båda riktningarna. Bland annat hade förre Varbergspelaren Robin Book några farliga chanser för ÖSK.

Förra säsongen ordande Book sex mål på 28 matcher och var en nyckelspelare när Varberg tog steget upp allsvenskan.

Mehmeti spräckte nollan

Men efter en timme fick Agon Mehmeti en drömträff på volley och skickade in matchens enda mål, otagbart i målvakten Stojan Lukics vänstra hörn.

– Vi har tränat på att stanna där vid bortre och slå till på volley. Det är alltid skönt att sätta dit den som anfallare, sade Agon Mehmeti i Dplay

Tack vare drömträffen tog anfallaren död på hemmalagets måltorka som varat på Behrn arena ända sedan den 21 oktober 2019 när Johan Bertilsson kvitterade till 2–2 mot Elfsborg.

På slutet gick ÖSK:s inhopparen Erik Björndahl hårt in i en nickduell med två Varbergspelare - men blev sedan utburen på bår med möjlig fraktur i ansiktet.

Tobias Wolf

Utrikes

Spaniens regionval: Smittade får inte rösta

Väljare bär munskydd och använder handsprit i samband med valet. På bilden syns väljare i Baskien.
Väljare bär munskydd och använder handsprit i samband med valet. På bilden syns väljare i Baskien.
Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spanien håller sina första regionalval sedan coronaviruset slog sitt grepp om landet.
Väljare i Galicien och Baskien skyddar sig med munskydd och handsprit. Som en extra försiktighetsåtgärd får de som är smittade med coronaviruset inte rösta.

Valen i Galicien och Baskien skulle egentligen ha hållits den 5 april, men sköts fram på grund av spridningen av coronaviruset i Spanien.

Säkerhetsåtgärderna för att hindra smittspridning innebär att köerna ringlar sig långa utanför vallokalerna.

Myndigheterna i Bilbao i Baskien har utökat antalet vallokaler med en fjärdedel för att minska risken för trängsel mellan de som röstar.

De som nyligen testat sig för coronaviruset och fått besked om att de är smittade, får inte delta i valet. Regeln kommer dock med största sannolikhet inte påverka slutresultatet nämnvärt, eftersom det endast rör sig omkring 460 av sammanlagt 4,5 miljoner väljare i de två regionerna.

Valdeltagandet skiljer sig inte heller mycket från regionvalet under 2016. Vid lunchtid var det till och med 4,2 procent högre i Galicien, samtidigt som det var 1,3 procent lägre i Baskien, enligt myndigheterna.

Sammanlagt har drygt 28 400 människor avlidit med coronaviruset i Spanien sedan utbrottets början.

En kvinna i Baskien bär munskydd när hon deltar i regionvalet.
En kvinna i Baskien bär munskydd när hon deltar i regionvalet.
Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

Sport

AIK blåsta på straff – Helsingborg skrällde

Helsingborgs Anthony van den Hurk, mitten, jublar med lagkamraterna efter sitt 2–0-mål hemma mot AIK på Olympia.
Helsingborgs Anthony van den Hurk, mitten, jublar med lagkamraterna efter sitt 2–0-mål hemma mot AIK på Olympia.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Han värvades som skyttekung men hade inför mötet med AIK kammat noll i allsvenskan.
I söndagens match presenterade sig Anthony van den Hurk och ledde Helsingborg till skrällseger.
– Det känns fantastiskt, sade anfallaren till Dplay efter 2-0 på Olympia.

Tabelljumbon Helsingborgs IF stod utan seger och kom till spel efter att ha gjort säsongens två första mål i kryssmatchen borta mot Djurgården.

Trots det var frågetecknen många inför hemmamötet mot AIK. En lång rad spelare saknades. Förutom målvakten Kalle Johansson, lagkapten Andreas Granqvist och ytterligare sju spelare.

För AIK:s del hade laget inför matchen både hyllats och kritiserats för sitt nya spelsätt, med hög press och intensitet.

Efter sex spelade omgångar återfanns Solnalaget på en blygsam åttondeplats i tabellen med ett snitt på 1,33 mål framåt per match.

Bättre blev det inte efter matchen på Olympia.

"Solklar straff"

17 minuter in i matchen avfyrade Bilal Husein ett skott som träffade Martin Olssons hand, AIK:arna skrek på straff men domare Glenn Nyberg vinkade avvärjande.

– Jag tycker det känns som en solklar straff. Det är tråkigt, sa Husein i Dplays pausintervju.

– Jag känner att jag har armen vid min kropp men när jag såg repriserna såg jag att det var hands, sa Olsson.

Tio minuter senare var det sedan Olssons tur att skjuta, hans kraftfulla frispark träffade ribban och gick ut.

Anthony van den Hurk öste förra året in mål i den nederländska andraligan och snittade själv nästan 0,5 mål per match. Men i HIF:s tröja hade anfallaren fram till AIK-mötet ännu kammat noll.

"Väldigt glad"

Det var dock nederländaren som skulle ligga bakom hemmasegern. I den 68:e minuten slog van den Hurk slog inlägget som Alex Timossi Andersson stångade i mål.

2–0 gjorde van den Hurk själv när han kastade sig fram och nickade in Filip Sjöbergs inlägg.

– Fram till i dag hade jag inte gjort mål, så jag är väldigt glad att få bidra. Man kan säga att det inte finns någon press. Men en anfallare har alltid press på sig, sade van den Hurk efteråt till Dplay.

Under fjolårssäsongen gjorde van den Hurk 17 mål på 27 mather för Maastricht. På söndagen presenterade han sig alltså på allvar i Sverige.

Martin Hardenberger/TT

Inrikes

Personbil och tåg i krock

Strax efter klockan fyra inträffade krocken mellan personbilen och tåget i Lindesbergs kommun. Arkivbild.
Strax efter klockan fyra inträffade krocken mellan personbilen och tåget i Lindesbergs kommun. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En personbil kolliderade med ett persontåg vid 16-tiden på söndagseftermiddagen utanför Vedevåg i Lindesbergs kommun.

– Personbilen åkte på en mindre skogsväg, en grusväg. Bilen hamnade i diket efter krocken, säger Peter Persson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Två personer befann sig i personbilen.

– De är vakna och talbara, säger Peter Persson.

Tågövergången där krocken inträffade var oövervakad och räddningstjänst och ambulans är på plats.

Enligt SJ påverkas trafiken på sträckan mellan Frövi och Lindesberg. Men än vet tågoperatören inte i vilken utsträckning trafiken i stort kommer att påverkas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Osby

Ynglingar åtalas för dieselstöld

Osby
Östra Göinge
Östra Göinge Flera ynglingar åtalas nu för bland annat stöld efter att de misstänks ha slangat diesel ur en lastbil i Glimåkratrakten strax innan jul ifjol och därefter spårats av en polishund i Hjärsås.

En natt strax innan jul ifjol mötte en av polisens hundpatruller en bil som färdades mellan Sibbhult och Hjärsås. Polisen bestämde sig för att göra en kontroll och körde efter i riktning mot Hjärsås. I förhör har polisen uppgett att bilen då höll en hög hastighet och försvann ur synfältet.

Efter en stund kunde polisen lokalisera bilen i Hjärsås, men ingen person syntes till. Då plockades tjänstehunden fram och den fick snabbt upp ett spår. Först påträffades en person bakom en häck i närheten av bilen. Den personen ska ha blivit biten i benet av tjänstehunden och fick uppsöka sjukhus.

Därefter gjordes en ny sökning då hittades ytterligare två personer som låg på en gräsmatta. Efter det spårade hunden upp en fjärde person, som låg på marken i skogen en bit bort.

Hittade 180 liter diesel

Totalt hittades således fyra personer, samtliga killar i 18-20-årsåldern, som misstänks ha färdats i bilen. I bilen påträffades flera dunkar med totalt 180 liter diesel till ett värde av cirka 2 700 kronor samt slangningsutrustning. Flera av ynglingarna ska även ha luktat diesel när de anträffades, enligt poliserna.

Först var det oklart varifrån dieseln kom ifrån, men efter förhör och övrigt efterforskningsarbete misstänker polisen att den stulits från en lastbil i Glimåkratrakten tidigare samma kväll.

I första hand yrkar åklagaren att de döms för stöld och i andra hand häleri. Samtliga fyra personer har förnekat brottsmisstankarna. En av de misstänkte erkände först stölden i förhör, men har senare ändrat sin version.

Misstänks ha försökt sälja stulen båtmotor

Några av ynglingarna åtalas även för andra brott. En åtalas för häleri och misstänks för att tillsammans med en annan ung kille ha försökt att sälja en stulen båtmotor i mitten av april i år. I det fallet nekar bägge till brott.

Den andre ynglingen, som inte misstänks för ha varit med i samband med dieselstölden, åtalas även för olovlig körning och ringa narkotikabrott efter att ha blivit stoppad av polis i Knislinge i slutet av april i år. Han förnekar att ha kört bilen, men erkänner narkotikabrottet.

Några veckor senare misstänks han ha kört olovligt igen. Då ska han även ha kört av vägen söder om Hässleholm samtidigt som han var narkotikapåverkad. I det fallet erkänner ynglingen brott.

Utrikes

Soldat drog till skogs – med livsfarlig puma

Inte lämpliga som sällskapsdjur, anser polska myndigheter. Arkivbild.
Inte lämpliga som sällskapsdjur, anser polska myndigheter. Arkivbild.
Foto: Mary Schwalm/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Katter är populära husdjur i Polen, precis som i Sverige. När myndigheterna fick nys om att en man i den lilla staden Ogrodzieniec hade skaffat en puma till sällskap tyckte de dock att det hade gått för långt.

Mannen, en tidigare soldat och Afghanistanveteran, beordrades att lämna över djuret till ett zoo. Det hade han ingen lust med. När djurparkspersonalen kom till hans bostad i fredags drog han i stället kniv och försvann sedan till skogs med puman i ett koppel.

De senaste tre dagarna har runt 200 poliser jagat mannen och hans fyrfota följeslagare.

– Det är ingen fluffig leksak, det är ett av världens farligaste djur, konstaterar Ewa Zgrabczynska, chef för djurparken i Poznan.

Mannen köpte puman för sex år sedan i Tjeckien, enligt Gazeta Wyborcza. Polisen vill inte kommentera jakten på den förrymde djurägaren närmare.

– Vi fortsätter att leta, säger talespersonen Tomasz Grabos.

Utrikes

Vrede mot köttjätte efter krav på coronastöd

Europas största slakteri Tönnies i Gütersloh i västra Tyskland Arkivbild
Europas största slakteri Tönnies i Gütersloh i västra Tyskland Arkivbild
Foto: Martin Meissner /AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett coronautbrott på Europas största slakteri tvingade över en halv miljon tyskar till två veckors nedstängning.
Nu vill köttjätten Tönnies att löner för anställda i karantän ska betalas med skattepengar – något som utlöst vrede i Tyskland.

Arbetsvillkoren på tyska slakterier har hamnat i blixtbelysning under coronapandemin, då flera virusutbrott tvingat fram karantän och andra restriktioner för hundratusentals personer.

Sedan smittan spridit sig till runt 1 500 arbetare på köttjätten Tönnies slakteri i Gütersloh i västra Tyskland – Europas största slakteri – stängde myndigheterna samhället i två veckor för 600 000 boende i området.

Vill ha stöd

Nu vill Tönnies ha ekonomiskt stöd från delstaten Nordrhein-Westfalen för att betala ut löner till anställda som suttit i karantän utan att vara sjuka, skriver Frankfurter Allgemeine. Företaget, som i fjol omsatte motsvarande runt 73 miljarder kronor, hänvisar till en paragraf i tyska smittskyddslagen som ger rätt till ersättning för den som tvingas till karantän utan att vara sjuk.

Utsikterna till framgång verkar osäkra. Lagen är inte applicerbar i sammanhanget, anser åtminstone ett av delstatens två kommunalförbund. Det har dock inte hindrat tyska politiker från att gå i taket.

– Jag kan inte påstå att jag känner någon sympati, konstaterar jordbruksminister Julia Klöckner (CDU) torrt i en intervju med tidningen Bild am Sonntag.

– Efter att en hel region har tvingats till nedstängning tror jag inte att det här bidrar till att mildra allmänhetens irritation.

"Fräckt krav"

Även Bild tar till hårda ord. "Ett fräckt krav från köttmogulen!" utropar tidningen i en ingress.

Liknande tongångar hörs från Klöckners partikamrat Karl-Josef Laumann, arbetsmarknadsminister i Nordrhein-Westfalen.

– Om jag var i herr Tönnies och hans affärskompanjoners skor skulle jag noggrant tänka över hur mycket folket i Nordrhein-Westfalen kommer att acceptera, säger han, syftande på Clemens Tönnies, delägare i köttjätten och en av Tysklands mest förmögna män.

I maj tillkännagav tyska regeringen att entreprenadarbete i köttindustrin ska förbjudas. Beskedet kom efter tidigare coronautbrott i andra slakterier, som förklarades dels med arbetsvillkoren, dels med boendesituationen för de till stor del östeuropeiska gästarbetare som sköter grovjobbet i branschen.

Viktig exportmarknad

De bulgariska och rumänska arbetarna anställs av underleverantörer, och bor under sin tid i Tyskland tillsammans på liten yta. I framtiden är tanken att köttföretagen som regel själva måste anställa sin personal och ta ett större arbetsgivaransvar.

De låga lönerna har dock gjort den tyska köttnäringen till en viktig exportmarknad, och håller dessutom nere priserna för tyska konsumenter. Bland annat vänsterpartiet Die Linke har höjt ett varningens finger för att göra tillgången till schnitzel till en klassfråga.

Pontus Ahlkvist/TT

Anställda vid Europas största slakteri i Tönnies i Gütersloh i västra Tyskland isolerades i sina lägenheter i juni på grund av ett coronautbrott på slakteriet. Arkivbild.
Anställda vid Europas största slakteri i Tönnies i Gütersloh i västra Tyskland isolerades i sina lägenheter i juni på grund av ett coronautbrott på slakteriet. Arkivbild.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner (CDU). Arkivbild.
Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner (CDU). Arkivbild.
Foto: Annegret Hilse/AP/TT

FAKTA

Fakta: Stor näringsgren

Omkring 128 000 personer arbetar på Tysklands knappt 1 500 större slakterier och andra köttanläggningar. Antalet är högre, uppemot 200 000, om man räknar även småskaliga verksamheter.

En stor del av arbetskraften i tyska köttindustrin är utländska gäst- och säsongsarbetare, som ofta bor tillsammans på liten yta.

Källa: Tagesschau, Reuters

NÄSTA ARTIKEL