Webb-TV

Varför ska du bli den 60:e Mellovinnaren?

Hanna Ferm och Nanne Grönwall. Foto: Claes Hall.
Ingen Sektion satt
Webb-TV Hanna Ferm och Nanne Grönvall om varför just de ska vinna i år.

Sport

McLaren-chef larmar: "Bräckligt tillstånd"

Zak Brown, vd för McLaren, larmar om tillståndet inom F1-sporten. Arkivbild.
Zak Brown, vd för McLaren, larmar om tillståndet inom F1-sporten. Arkivbild.
Fotograf: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport De ekonomiska effekterna av coronakrisen slår hårt mot formel 1-sporten.
McLaren-chefen Zak Brown larmar om att fyra stall är illa ute.
– Det här är förödande för stallen och drabbas för många är hela F1 hotat, säger Brown, vd för McLaren-stallet, till BBC.

Årets säsong har ännu inte kunnat starta och hittills är 8 av 22 deltävlingar antingen inställda eller uppskjutna.

I lördags menade förre F1-chefen Bernie Ecclestone att hela säsongen borde ställas in.

Under måndagen håller F1 ett krismöte för att diskutera ekonomin.

Enligt Zak Brown har stallen redan kommit överens om att skära ned 2021 års budgettak från 175 till 150 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,1 miljarder kronor.

Brown vill att den summan ska sänkas ytterligare.

– Om vi inte tacklar situationen rätt och är väldigt aggressiva, med tanke på vad som händer i världen just nu, kan jag då se två stall försvinna? Ja. Faktum är att jag kan se fyra stall försvinna om det här inte hanteras rätt.

– Med tanke på hur lång tid det tar att få i gång ett F1-stall, och med tanke på den ekonomiska situationen och hälsotillståndet i världen just nu, så är tajmingen den sämsta tänkbara. Jag tycker att F1 är i ett väldigt bräckligt tillstånd just nu.

FAKTA

Fakta: Inställt och uppskjutet

Formel 1-tävlingarna i Australien och Monaco har ställts in. Ytterligare sex (Bahrain, Vietnam, Kina, Nederländerna, Spanien och Azerbajdzjan) är formellt uppskjutna.

Nästa tävling i kalendern som ännu inte blåsts av är Kanadas Grand Prix i Montreal 14 juni, men formel 1-arrangörerna har aviserat ett helt omgjort program för säsongen när tävlandet kan återupptas.

Utrikes

Över 1 200 nya dödsfall i USA

Dödstalet fortsätter att stiga snabbt i USA.
Dödstalet fortsätter att stiga snabbt i USA.
Fotograf: Steven Senne/AP/TT
Utrikes

Det senaste dygnet har fler än 1 200 dödsfall till följd av coronaviruset registrerats i USA, enligt Johns Hopkins-universitetet på söndagskvällen lokal tid.

Det är ett av de högsta dödstalen under ett dygn i landet.

Hittills har minst 337 000 personer konstaterats vara smittade med viruset och över 9 600 personer har avlidit i landet.

I antal döda räknat är USA det tredje värst drabbade landet i världen, efter Italien och Spanien.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt att det var rekordmånga döda i USA.

Utrikes

Skogsbrand i avspärrad zon vid Tjernobyl

Skogsbranden i den avspärrade zonen nära kärnkraftverket i Tjernobyl.
Skogsbranden i den avspärrade zonen nära kärnkraftverket i Tjernobyl.
Fotograf: Yaroslav Yemelianenko/AP/TT
Utrikes

Ukrainska myndigheter har noterat ökade radioaktivitetsnivåer till följd av en skogsbrand i Tjernobyls avspärrade zon.

"Det är dåliga nyheter – radioaktivitetsnivåerna är högre än normalt i brandens centrum", skriver Jegor Firsov, chef för en miljömyndighet, på Facebook.

Branden rasade på ett område på omkring 100 hektar i helgen, och bekämpades med två flygplan, en helikopter och omkring 100 brandmän. Den ökade radioaktiviteten ställde till en del bekymmer för brandmännen.

På söndagen märktes inte längre några synliga lågor och radioaktiviteten hade återgått till de normala nivåerna i området, enligt räddningstjänsten.

Ekonomi

Låg a-kassa väntar timanställda

Reglerna för a-kassa är tuffa för många som har jobbat på timme i exempelvis krogbranschen. Arkivbild.
Reglerna för a-kassa är tuffa för många som har jobbat på timme i exempelvis krogbranschen. Arkivbild.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Trots att nivåerna och kraven för a-kassan ändras under krisen så kommer många att hamna utanför. För dem som precis klarar inträdet blir ersättningen mycket låg.

Regeringen har presenterat åtgärder för att förbättra a-kassan, så att fler som nu blir arbetslösa ska kunna få ersättning. Ändringarna är tänkta att träda i kraft den 13 april.

Ersättningen har två nivåer, ett grundskydd och ett skydd som är inkomstrelaterat. För båda sänks nu kraven. Trots det kommer många att få klara sig på mycket lite pengar, om de över huvud taget är berättigade att få ersättning. De som bara har jobbat deltid kan nämligen hamna helt utanför. Kravet är att man ska ha arbetat minst 60 timmar i månaden under sex månader för att få del av grundskyddet, berättar Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

– Om man bara har arbetat 55 timmar får man noll i ersättning. 60 timmar per månad innebär ungefär två arbetsdagar per vecka, och det är nog många som arbetat mindre än så. Det är också många som studerar och extraknäcker.

Kravet låg tidigare på 80 timmar. Hur många som kommer att lämnas utanför a-kassan nu är svårt att säga.

Fler som inte kvalar in

I vanliga fall brukar de som ansöker om medlemskap ha koll på reglerna för att kunna gå med och kvalificera sig, berättar Karin Pettersson, chef för Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Men hur det ser ut nu, med de cirka 14 000 som har ansökt om medlemskap i Hotell- och restauranganställdas a-kassa under mars, vet hon inte.

– Jag tror att det kan bli väsentligt fler nu än tidigare som inte har koll på reglerna och därmed inte vet om de uppfyller kraven, säger hon.

Regeringen vill dock att fler ska omfattas, och att de samtidigt ska kunna få högre ersättning.

– Grundskyddet höjs från maximalt 8 000 kronor före skatt per månad till 11 200. Men då ska man ha jobbat heltid, säger Tomas Eriksson.

Den som jobbat mindre än heltid får bara delar av detta, ersättningen minskas proportionellt, förklarar han. I flera branscher, som handel, hotell och restaurang, är det vanligt att folk har timanställningar som varierar i omfattningen efter behovet av arbetskraft.

Exakt hur reglerna ska se ut håller på att arbetas fram just nu, och är inte helt klart, enligt presstjänsten på arbetsmarknadsdepartementet.

– Som det ser ut nu så pågår mycket dialog med departementet, men som vi förstår det så blir den lägsta ersättningen 255 kronor per dag. Men det finns också många övergångsregler, och det är komplicerat, säger Karin Pettersson.

Skral ersättning vid deltid

Det innebär i så fall cirka 5 600 kronor per månad då de nya reglerna gäller fullt ut. En rejäl höjning jämfört med tidigare lägsta nivå, som ligger på 1 600 kronor per månad. Ändå är de inte mycket att leva på.

– Många har haft någon kombination av studier och jobb, vi täcker den del då man har arbetat, säger hon.

Men den som varit med tillräckligt länge för att få den högre ersättningen kan nu få som mest 26 000 i månaden, mot tidigare 20 000 kronor.

För att få del av den högre ersättningen som relateras till inkomsten har det hittills krävts att man varit medlem i a-kassan under 12 månader. Nu har denna tid sänkts tillfälligt, varje månad ska räknas som fyra, så att den högre ersättningen kommer redan efter tre månader.

– Karenstiden vid den första utbetalningen har också tagits bort. Tidigare fick man inte ersättning för de första sex dagarna då man hade blivit arbetslös, säger Tomas Eriksson.

Stelbenta regler

Fast regelverket för a-kassan är stelt och krångligt, förklarar Tomas Eriksson.

– Det är lappat och lagat sedan 1970-talet. Det finns rejäla flaskhalsar.

Det är en lag som styr a-kassan och den är omodern, tycker han. Exempelvis struntar den i hur mycket en person har tjänat, det är bara arbetstid i timmar som räknas. Detaljerade underlag måste tas in från en massa håll, med varje jobbtimme, ob-tillägg och sjukdag specificerad.

Just nu sitter han och skriver på en önskelista om regellättnader under coronakrisen.

– Nu handlar det om många samtidigt som ansöker om a-kassa. Dessutom har vi alla som har permitterats, hur många av dem kommer att bli arbetslösa?

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: 1000-procentig ökning

Nu strömmar nya medlemmar till a-kassorna. Hotell- och restauranganställdas a-kassa ser en 1000 procentig ökning under mars.

Den oerhört snabba krisutvecklingen har fått medlemmarna att rusa till a-kassorna. Hotell- och restauranganställdas a-kassa har fått 14 000 ansökningar under mars.

Även de 24 andra a-kassorna ser en stor tillströmning av nya medlemsansökningar.

Under det första kvartalet har mer än 125 000 personer anslutit sig till en a-kassa, fler än 100 000 av dem under mars månad, enligt preliminära siffror från Sveriges a-kassor.

Som en jämförelse gick 5 700 personer med i en a-kassa under det första kvartalet 2019.

Källa: Hotell- och restauranganställdas a-kassa, Sverige a-kassor

FAKTA

Fakta: A-kassa i två nivåer

Grundskyddet i a-kassan innebär framöver en ersättning på 510 kronor per dag, det vill säga max 11 200 kronor per månad för den som har jobbat heltid. För att få del av det krävs att man har jobbat minst 60 timmar under sex månader, eller 420 timmar under sex sammanhängande månader och då minst 40 timmar under var och en av dessa. Den som har arbetat deltid får sin ersättning minskad proportionellt.

Den lägsta nivån för grundskyddet för deltidsarbetande höjs, men exakt hur det kommer att bli är ännu inte klart. Denna nivå bestäms genom en förordning som regeringen beslutar om.

Den inkomstrelaterade ersättningen höjs till 1 200 kronor per dag, det vill säga max 26 000 kronor per månad under de första 100 dagarna av arbetslösheten. För att få del av den inkomstrelaterade ersättningen krävs nu medlemskap i tre månader i stället för de tolv som tidigare varit ett krav.

Källa: Regeringen

Utrikes

FN uppmanar länder att skydda kvinnor

António Guterres vill se fler insatser för att motverka våld i hemmet. Arkivbild.
António Guterres vill se fler insatser för att motverka våld i hemmet. Arkivbild.
Fotograf: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Utrikes

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar regeringar i världens länder att inkludera skydd mot kvinnor i sina insatser mot coronapandemin.

– För många kvinnor och flickor är hotet störst där de ska vara som säkrast: I sina egna hem, säger Guterres och fortsätter:

– De senaste veckorna, när den ekonomiska och sociala pressen och skräcken har vuxit, har vi sett en fruktansvärd global ökning av våld i hemmet.

Guterres vill bland annat att varningssystem införs på apotek och i livsmedelsbutiker, och att man skapar andra säkra sätt för kvinnor att söka hjälp utan att bli upptäckta av förövare.

Ekonomi

Nytt fall för oljepriset

Oljepriset har fallit i coronavirusets spår. Arkivibild
Oljepriset har fallit i coronavirusets spår. Arkivibild
Fotograf: Hasan Jamali/AP/TT
Ekonomi

Oljepriserna har fallit tvärt efter det att ett möte mellan Opec och dess allierade om minskad oljeproduktion försenades. Det dämpade förhoppningarna om att snabbt kunna parera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset på energimarknaden och priset på WTI-olja föll 8 procent när handeln startade på måndagen.

Handeln återhämtade sig dock och priset steg efter ett tag till minus 5,7 procent jämfört med föregående handelsdag – 26,72 dollar per WTI-fat. Priset för ett fat brentolja sjönk samtidigt 4,3 procent till 32,64 dollar.

Oljepriset har fallit till rekordlåga nivåer, med en bottennotering den 30 mars, som ett resultat av coronapandemin samt bråket om oljeproduktionens nivåer mellan Ryssland och Saudiarabien.

President Donald Trump har sagt att han kan tänka sig att införa strafftullar på råolja om priserna fortsätter att vara låga.

Sport

Toivonen: Jag är Legoexpert nu

Ola Toivonen. Arkivbild.
Ola Toivonen. Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Sport

Ola Toivonen, som till vardags spelar fotboll i australiska Melbourne Victory, har precis avslutat två veckors isolering i hemmet.

Tillsammans med resten av laget blev den tidigare svenske landslagsstjärnan tvingad till hemkarantän då laget var i Nya Zeeland för en match i Australiens högsta liga A-league i mitten av mars.

– Jag har lekt mycket med Lego, så kanske att jag är en Legoexpert efter de här två veckorna, säger Toivonen i ett filmklipp på lagets Twitterkonto.

– Men jag har slutat med Lego nu, fortsätter han.

Toivonen berättar att han även har passat på att hålla sig i form med hjälp av en motionscykel på balkongen och att han har spelat inomhusfotboll med barnen i lägenheten.

– När man är uttråkad hittar man alltid på något nytt att göra, speciellt med barnen, säger Toivonen.

– Man blir som barn på nytt.

Australien har på grund av coronaviruset stängt sina gränser för besökare från utlandet och personer som återvänder till landet tvingas till två veckors karantän.

Sport

Skyttekungen tar ny sats med Röke

Joakim Larsson blir en viktig kugge när Röke ska försöka ta snabbaste vägen tillbaka till division ett.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
INNEBANDY Han slutade femma i ettans poängliga men var med om en svidande degradering. Nu vill Joakim Larsson spela upp Röke IBK igen. – Det var Röke eller ingenting alls, säger skyttekungen.

Under hela 2010-talet har Joakim Larsson producerat massor med poäng och utgjort en grundbult i Rökes division ett-lag. Det har också blivit två sejourer med Åstorp/Kvidinge i allsvenskan.

Trots Rökes degradering till division två var det inte aktuellt för den 29-årige skyttekungen att prova lyckan högre upp i seriesystemet en tredje gång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Östra Göinge

Fokus på badet och backarna

Trollabadet.
Östra Göinge
Glimåkra Arbetet med lokal platsutveckling i Glimåkra rullar vidare. Fokus ligger på Trollabadet och Trollabackarna.

Norra Skåne har tidigare berättat om projektet lokal platsutveckling i Glimåkra.

Glimåkra är pilotort i ett projekt som ska hjälpa platser att utvecklas långsiktigt. Med Tobias Bosson vid rodret rullar projektet vidare i Glimåkra, men precis som allt annat har det påverkas av coronautbrottet. Stormötet som skulle hållas i ishallen som en uppföljning till mötet på folkhögskolan i februari får ställas in.

Projektet hade egentligen slutdatum 30 juni, men det är förlängt till 30 september.

Två platser med potential

Samtidigt som corona ställer till det en del fortsätter Tobias Bosson och hans medarbetare att ringa in lämplig utvecklingsområden. Trollacenter har länge funnits med som ett tänkbart område att lägga mycket kraft på, men nu väljer projektledningen att sätta fokus på Trollabadet och Trollabackarna.

Anledningen är att Trollacenter som plats är ganska "färdig". Att den klarar av stora evenemang står klart efter Tiomila och nu handlar det mer om att locka arrangemang till Trollacenter än om att utveckla platsen.

- Det ingår inte i detta projektet att leta fram specifika arrangemang, det måste göras av de som är intresserade av att genomföra arrangemanget. Vi kan vara med och hjälpa till med att knyta kontakter och söka bidrag, säger Bosson.

- Sen ser vi att Trollacenter skulle må bra av vissa förbättringar för att bli ännu mångsidigare. Vi lämnar över en lista med förslag till kommunen, men fördjupar oss inte mer i det just nu.

Istället satsar projektledningen på Trollabadet och Trollabackarna - två platser med stor utvecklingspotential, anser Bosson.

- Bland annat handlar det om att kunna utnyttja området även när vädret inte är på topp. Det ska till exempel gå att driva kiosk och försäljning vid Trollabadet även om det inte är strålande sol, det ska finnas mer som lockar.

"Lite hemlighetsfullt"

Exakt hur arbetet med att utveckla platserna ska gå vidare vill Bosson inte riktigt gå ut med än.

- Det är fortfarande lite hemlighetsfullt. Men det finns nog mer att berätta om en dryg månad.

Hans förhoppning är fortfarande att hela förstudien om hur valda delar av Glimåkra kan utvecklas ska kunna presenteras publikt.

När det kommer att ske är av coronaskäl dock oklart.

NÄSTA ARTIKEL