Annons

In under ytan på hemmaplan

Kultur och Nöje Malmöborna Simon Peyron och Ellen Benediktson tävlar med en storslagen och modern popballad.
Publicerad 22 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det har nu gått sex år sedan Ellen Benediktson och Simon Peyron debuterade i Melodifestivalen, Ellen med ”Songbird” och Simon med gruppen Outtrigger och låten ”Echo”. I dag, 24 respektive 26 år gamla, fnissar de lite åt sina första tävlingsminnen, men blir snabbt allvarliga igen när de ska förklara hur de har utvecklats musikaliskt sedan dess. För visst är det en ny sida som tittarna kommer att få se av dem i kväll när de tävlar med bidraget ”Surface”.

– Jag gjorde ju metal då 2014 och det var genuint och äkta förstås, men det var samtidigt en roll som man gick in i. Mycket pondus och attityd. Nu är det mer naket och ärligt. Man har mognat, blivit vuxen och funnit sig själv på ett helt annat sätt. Äkthet har blivit viktigare, både som människa och som artist, och jag vill verkligen ha ett budskap med det jag förmedlar. Jag gör inte bara det här för att det är superkul utan också för att jag tar jobbet som artist på stort allvar och försöker att hjälpa folk genom musiken. Även om det kanske inte verkar så för att man står mitt i Melodifestivalen med en boa runt halsen, säger Simon Peyron.

Annons

Ellen Benediktson nickar instämmande.

– Jag håller med om det där med att man har mognat. Låtmässigt är ”Surface” mer lik ”Songbird” än Simons ”Echo”. När jag kom in i Mellon 2014 var allt så nytt, jag var väldigt ung och serverades allt. Det var superkul och jag är så tacksam för det, men det gjorde också att jag var tvungen att hitta mig själv sedan. Vad var det för musik jag ville göra? Ville jag ens jobba med musik? Och det viktigaste – vad är kärnan i det som jag tycker är kul? För mig har det alltid varit sången som har dragit in mig i musiken. Så det är därför vår låt ”Surface” är så uppbyggd av sången, förklarar hon.

De beskriver ”Surface” som en Fleetwood Mac-doftande och modern popballad med mycket känsla och äkthet, som bär ett budskap som de flesta kan relatera till. Så även de själva och berättar att de är väldigt personliga i sitt nummer. Låten handlar nämligen om hur man kanske inte alltid når fram till varandra i en relation.

– Speciellt i ett långvarigt förhållande. Det behöver inte vara verbalt utan mer att man bara inte når fram som man vill göra. Jag tror att alla som har varit ihop med någon i mer än två år har upplevt detta, jag kan själv relatera jättemycket till det, säger Simon Peyron.

– Ja, och jag tror att det är något man kan uppleva i en vänskap också. Framförallt när det gäller vänner som man haft med sig länge i livet. Man går igenom olika faser och det som avgör om en vänskap håller är om man kan ta sig över de hinder som finns på vägen, fyller Ellen Benediktson i.

Hur är det att göra en låt som känns så personlig för er?

– För oss kommer det naturligt, vi dras till människor som blottar sitt hjärta. Jag tror att vi båda har det i vårt artisteri, säger Simon.

– Ja, jag är ju en sådan person som inte kan hålla något inom mig, det som sägs är det som finns. Jag är som en öppen bok, skrattar Ellen, som också är den som skrivit låten tillsammans med Anderz Wrethov, Laurell Barker, Paul Rey och Sebastian von Koenigsegg.

– Det var väldigt viktigt för mig att hitta rätt person att göra den här duetten med eftersom jag gillar låten jättemycket. Det hade inte gått att göra den med en påklistrad låtsasvänskap utan jag kände att jag verkligen behövde ha en person som jag klickar med. Som Simon. När jag sedan hörde hans och min röst ihop första gången, wow, det var så fint och rösterna passade så fett bra ihop! säger Ellen lyckligt.

Simon ler mot Ellen, tackar för komplimangen och instämmer om att allt kändes rätt direkt. Trots att de egentligen inte hade jobbat så mycket med varandra tidigare.

Annons

– Vi hade faktiskt annan låt som jag skrivit som vi tänkte skicka in till Melodifestivalen, det var så det hela började, men så kom Ellen med ”Surface”, som var så mycket bättre. Så det var kul när allt blev så omkullkastat och att vi nu båda står här, säger Simon med ett skratt.

Oavsett hur det går i Melodifestivalen är duon överens om att de kommer att fortsätta att göra musik ihop i framtiden på något sätt.

– Men vi hoppas såklart på final först, säger Simon glatt.

– Ja, såklart, men man vet ju aldrig sådant. I början av veckan var jag väldigt nervös, jag kan ha fett höga krav på att vara bäst och verkligen prestera, men nu har jag fått en förkylning, säger Ellen och kliar sig lite på halsen innan hon fortsätter:

– Fast det är också lite skönt på något sätt, nu är målet istället att bli frisk och då kommer jag att vara nöjd med min insats oavsett, haha. Och det är ju faktiskt så här man ska se på det. Visst, det är en tävling, men det är vad det är. Man måste ha kul också – och det har vi!

bild 1/7
Simon Peyron. Foto: Claes Hall
Simon Peyron och Ellen Benediktson. Foto: Claes Hall
Det är kul att vara med i Mellon! Foto: Claes Hall
Väldigt kul! Foto: Claes Hall
Ellen Benediktson och Simon Peyron. Foto: Claes Hall
Simon Peyron och Ellen Benediktson. Foto: Claes Hall
Ellen Benediktson. Foto: Claes Hall
Simon Peyron. Foto: Claes Hall
Simon Peyron och Ellen Benediktson. Foto: Claes Hall
Fakta:

Fem snabba

Vilken var den första Mellolåten som ni verkligen gillade?

Simon: – ”Det gör ont” med Lena Philipsson.

Ellen: –Shirley Clamps ”Min kärlek”.

Vad skulle ni aldrig ställa upp på i Mellon?

Simon: – Jag skulle inte ha på mig en ostbågsdräkt.

Ellen: – Jag skulle aldrig göra någon plojgrej.

Vilken hade varit mardrömsoutfiten att ha på er under framträdandet med ”Surface”?

Simon: – Jag tänker på Borat och den dräkten, det hade liksom förstört hela känslan i låten, haha.

Ellen: – En kroppsstrumpa!

Röstar ni på er själva?

Simon: – Eh, ja, herregud!

Ellen: – Jaaa!

Bästa tipset till tittarna för en bra Mellokväll i soffan?

Simon: – Godis såklart, och kör en uppladning inför och bestäm att den som får minst rätt när man tippar vem som går vidare måste utföra något tokigt.

Ellen: – Var med nära och kära, eller ja någon som man gillar, och ät en massa godis. Glöm inte glitter!

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons