Annons

Kommunen köper mark för 11,5 miljoner

Osby Osby kommun har varit ute och storshoppat över 50 hektar mark till ett värde av över 11 miljoner kronor.– Det här är en jättestor grej, säger Lotte Melin, samhällsbyggnadsnämndens ordförande (C). Det var väldigt länge sedan vi köpte mark på det här sättet.
Osby • Publicerad 22 februari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Fastigheter har förvärvats i Hasslaröd, i kvarteret Gästgivaren i Osby och i Killeberg-Loshult. Totalt 51,2 hektar till en kostnad av 11,5 miljoner kronor.

Samhällsbyggnadsnämnden tog beslut på sitt senaste sammanträde i onsdags att kommunstyrelsen föreslår för kommunfullmäktige att godkänna avtalet och uppdra åt kommundirektören att underteckna köpebreven och genomföra fastighetsköpen.

Annons

I Hasslaröd föreslås att kommunfullmäktige avsätter 10,76 miljoner kronor i investeringsbudgeten för 2020 till förvärv av Hasslaröd 3:23, 3:3, 2:24 och 3:26.

Inköp av mark behövs för att möta det framtida behovet och samhällsbyggnad föreslår att fyra fastigheter köps in och att detaljplanearbetet påbörjas.

Totalt innebär det att 50,8 hektar köps in i Hasslaröd. Samhällsbyggnad räknar med att 350 nya småhustomter kan skapas i det nya området.

Kvarteret Gästgivaren, som ligger på Tryckerigatan 1, i Osby har länge varit ett önskemål för kommunen att köpa in. Fastigheten är på 250 kvadratmeter och är värderad till 750 000 kronor.

Osby kommun har under flera år försökt förvärva fastigheten. Köpet innebär en långsiktig investering där planer på ett eventuellt framtida parkeringsgarage finns. Fastigheten kommer efter köp att snarast rivas. Den är inte lämplig som bostad eftersom den ligger ungefär 15 meter från järnvägen vilket medför en stor bullerproblematik.

I Killeberg och Loshult har kommunen lyckats byta sig till fastigheter utan kostnad.

– Det finns en stor efterfrågan på bostäder där, säger Lotte Melin, och på det här sättet har vi hittat mark att bygga bostäder på.

Kommunen äger skogsmark, som den privata ägaren som byter ut sin mark är intresserad av, så det blir en affär som båda parter är nöjda med.

Osby kommun saknar i dagsläget försäljningsbar mark i Loshult för bostäder. I Loshult är det ett stort intresse för mark att bebygga nya bostäder och flertalet förfrågningar har inkommit de senaste 12 månaderna till kommunen.

Samhällsbyggnad har letat efter lämplig mark och har hittat en möjlighet att förvärva del av fastigheten Osby Loshult 3:13 med en area på 43 285 kvadratmeter. Fastigheten saknar detaljplan vilket behöver upprättas.

– Vår prioritet är att så snart som möjligt få till tomter i Loshult, säger Lotte Melin (C). I andra hand kommer Hasslaröd.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons