Annons

Försvaret ifrågasätter orsaken till branden

HÄSSLEHOLM Var det en cigarettfimp, kastad av en 16-årig flicka, som startade storbranden eller började det brinna först efter att hon lämnat byggnaden? Frågorna var många när rättegången kring branden i godsmagasinet inleddes.
Hässleholm • Publicerad 24 februari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
När räddningstjänsten kom till brandplatsen var byggnaden bortom räddning och kontaktledningarna sviktade, vilket gjorde släckningsarbetet farligt. Foto: Sofia Åström/arkiv
När räddningstjänsten kom till brandplatsen var byggnaden bortom räddning och kontaktledningarna sviktade, vilket gjorde släckningsarbetet farligt. Foto: Sofia Åström/arkiv

16-åringen själv såg samlad ut under första rättegångsdagen på måndagen. Iklädd en svart jacka med luva visade hon åtminstone inte utåt några känslor kring det hon anklagas för – i första hand grov allmänfarlig vårdslöshet och i andra hand underlåtenhet att avvärja allmän fara och olaga intrång.

Via sin försvarsadvokat Torgny Dahlberg erkänner hon endast olaga intrång.

Annons

– Hon förnekar att hon orsakat branden och hon förnekar att hon varit oaktsam, säger Dahlberg.

Hans yrkande om att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar, bland annat med hänsyn till hans klients unga ålder, avslogs direkt av rättens ordförande med hänvisning till att offentlighetsprincipen väger tyngre.

De tre ungdomar, 16, 17 och 21 år gamla, som står åtalade för olaga intrång i godsmagasinet den 14 augusti, dagen för branden som orsakade skador för många miljoner och lamslog tågtrafiken på stambanan i nästan en vecka, erkänner. Den 17-åriga flicka som står åtalad för olaga intrång den 13 augusti medger de faktiska omständigheterna, men bestrider brottslig gärning då hon saknat uppsåt.

Efter att rättens ordförande förkunnat att de skadeståndsanspråk som inkommit, bland annat från Trafikverket, varit så undermåligt utformade att de får avgöras i ett enskilt tvistemål senare redogjorde åklagare Marie-Louise Holmberg detaljerat för händelseförloppet kring branden.

Från det första samtalet till 112, via räddningsledarens kroppskamerafilm som visar hur farlig brandplatsen var när räddningstjänsten anlände och kontaktledningar redan börjat svikta, till bilder från övervakningskameror som visar hur de åtalade rört sig vid och kring godsmagasinet i anslutning till att det började brinna.

Åklagaren spelade också upp 16 avlyssnade telefonsamtal mellan de åtalade och deras kompisar, i syfte att visa att det är 16-åringen som kastade den cigarett som, enligt henne, antände byggnaden.

När samtalen spelas upp skruvar de åtalade lite besvärat på sig och både den 16-åriga flickan och den 17-årige pojken drar upp sina luvor över huvudet.

– Gola inte på NN (16-åringens namn), jag får problem då. Alla får problem. Det var inte meningen, hon slängde en fimp och då började det brinna, säger bland annat den 17-åriga flickan till en kompis inför att denna ska förhöras av polisen.

När åklagaren var klar pekade Torgny Dahlberg på en rad tveksamheter som han anser talar till hans klients fördel. Bland annat att 16-åringen tidigt ska ha sagt att det kan ha varit hennes cigarett som startat branden. Detta, menar Dahlberg, har de andra ungdomarna sedan tagit för sanning.

– Men det är ingen som vet säkert. Alla rökte, säger Torgny Dahlberg.

Annons

Han hänvisar också till rapporten från Nationellt forensiskt centrum, NFC, som dels menar att det krävs mer än en cigarettfimp för att tända eld på frigolit, dels att det är mer troligt att branden startade runt 17.20, alltså en kvart efter att hans klient lämnade byggnaden.

– Alltså är det ingen som har klart för sig hur det gått till, vilken cigarett det varit som orsakat branden, eller om det ens varit en cigarett som antänt, säger Dahlberg.

På eftermiddagen hördes bland annat den 17-åriga flickan, som uppgav att 16-åringen berättat för henne att det var hon som kastade cigaretten som antände byggnaden.

På direkt fråga kunde hon dock inte minnas när det samtalet ägt rum.

Däremot minns hon att hon försökte övertyga de andra om att de måste slå larm om branden.

– De sade då att om jag gjorde det var jag golare, så jag släppte det direkt, säger hon.

Rättegången fortsätter under tisdagen – bland annat ska kompisar till de inblandade höras om vad de fått berättat för sig om 16-åringens skuld till branden.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons