Annons

Minnesord efter Winne Öberg

Personligt Han hade över 7000 klubbnålar i sin samling.
Personligt • Publicerad 24 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Wincent Öberg, Trelleborg, 93 år har avlidit.

Wincent var född i Gislöv och flyttade i unga år till Trelleborg och arbete på G-man, en färgfabrik.

Annons

I unga år blev också Wincent och hans hustru Wally föräldrar till sonen Kenneth, senare en duktig handbollsspelare i IFK Trelleborg.

Den oväntade familjesituationen blev också ett ok för Winne, som han kallades, långt framåt i hans liv.

Han ville att Wally skulle vara hemma hos sonen och maten skulle stå på bordet efter hans arbetes slut!

Detta innebar också att det ekonomiska klimatet var kärvt. Han lånade pengar och han tyckte inte om att inte kunna klara sig själv. Han sökte andra jobb, delade ut tidningar på morgonen, körde ut KvP till försäljarna och blev timanställd på Trelleborgs Allehanda. Han blev en arbetsnarkoman.

Efter några år bjöd han på fastlagsbullar på redaktionen. Anledningen var att lånet var betalt. Och han lovade att aldrig mer vara skyldig någon pengar.

På TA skrev han om brottning, men framförallt om småklubbsfotboll. Han kände snart massor av människor och kom genom åren med många fina tips till tidningen. Han hade i sin ungdom boxats i Amatör och spelat fotboll i Gislövs IF. Men när han fick ordentligt på näsan av en dansk så slutade han boxas.

Han påtalade ofta och gärna om att han var bror med Prawitz. Och speciellt två händelser.

Första var när Eric Persson och Bertil Persson kom till Gislöv för att värva brodern till Malmö FF. De ringde på dörren och mor Öberg öppnade. Eric sporde sitt ärende. Modern hytte med näven och sade att först skall ”glyttarna” äta soppa och ”pannekager”.

När väl detta var gjort kallades Eric och Bertil in. Eric ville sitta i enrum med Prawitz, men detta gick inte. Hela familjen skulle höra vad som sades. Eric fick presentera sitt bud, som löd på en ny cykel, 5 000 kronor och segerpremier. Det tog inte lång tid för familjen att ge OK.

Den andra händelsen var när Putte Kock, landslagschef i fotboll, ringde och bjud Prawitz på middag på Savoy i Malmö. Han ville diskutera hans fotbollsframtid. Prawitz fick ta taxi in och man åt på varma tallrikar. Detta var något helt unikt.

Annons

Trots att Winne arbetade mycket hann han med några fritidssysselsättningar. Han samlade frimärken, Sverige och OS-märken. Dessutom samlade han klubbnålar. Hade över 7000 stycken, det var inte många i Sverige som hade fler.

Winne dog på ett hem i Trelleborg.

Tack för alla tips och trevliga stunder.

Rune S Pehrsson Sportchef på TA
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons