Annons

Ny förskola med nattis på Grönäng

Hässleholm Om allt klaffar står en ny förskola med integrerad omsorg på kvällar och helger klar vid årsskiftet 2021-2022 vid Grönäng.
Hässleholm • Publicerad 24 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är tack vare en motion från Sverigedemokraterna för ett år sedan, som fick stöd av de rödgröna partierna.

Den styrande kärnalliansen (M, KD och L) sa nej, men fick backa i kommunstyrelsen och i fullmäktige där de övriga partierna gav barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att etablera en ob-förskola på lämplig plats i Hässleholm.

Annons

Förskolan Citronfjärilen tar redan emot 25 barn i ob-verksamheten. Den privata förskolan har även vanlig förskola med 40 platser. Handläggningen till de båda verksamheterna hanteras i två separata köer.

Sverigedemokraterna anser att Hässleholms kommun bör ha en förskola på obekväm arbetstid i egen regi också.

‑Förskolan är i regel öppen dagtid, måndag till fredag. Samtidigt arbetar många föräldrar tider som sträcker sig långt utanför de tider som förskolan har öppet. Omsorg utanför förskolans ordinarie öppettider benämns i skollagen omsorg under tid då förskola inte erbjudsmenar Camilla Nordström (SD) förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

‑ För att män och kvinnor ska ges samma möjligheter till arbete och ekonomiskt oberoende krävs att samhället ger stöd till dem som arbetar inom yrken som utförs på udda tider, fortsätter Camilla Nordström.

Hon står tillsammans med kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) bakom motionen, som de beskriver som en jämställdhetsåtgärd och integrationsfrämjande.

– Fler kvinnor kan gå upp i arbetstid och höja sin inkomst, förklarar Camilla Nordström.

Driften av obekväm barnomsorg i den nya förskolan beräknas kosta 1,5 miljon kronor.

Investeringskostnaden för nya förskolan är inte framtagen ännu. Tekniska förvaltningen räknar på det.

Stefan Larsson (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden är kritisk till förslaget, men får böja sig för majoritetens beslut.

– Behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid täcks i dag med Citronfjärilens verksamhet. Socialdemokraterna, de övriga rödgröna partierna och Sverigedemokraterna tror på en dold efterfrågan, säger Stefan Larsson.

Annons

Kostnadsfrågan är en viktig aspekt för kärnalliansen.

– OB-verksamhet i egen regi blir dyrare, säger Stefan Larsson, satt i skuggan av en redan hårt ansträngd skolekonomi med ett underskott på 32 miljoner 2019.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons