Annons

SD vill att ABF varnas

Östra Göinge • Publicerad 24 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

I en skrivelse till Region Skåne skriver representanter för partiet att agerandet från ABF Skåne, som till skillnad från Folkets hus och Parkförening i Knislinge erhåller verksamhetsbidrag från Region Skåne, inte kan anses ligga i linje med den kulturpolitik som Region Skåne driver och inte heller kan anses följa överenskommelsen mellan Region Skåne och folkbildningen.

Med anledning av det som skett har nu Sverigedemokraterna i Region Skåne lämnat in ett så kallat initiativärende till Kulturnämnden i regionen, och i detta yrkat på att ABF Skåne, som får bidrag från regionen, ska tillsändas en varning och att de, om varningen inte hörsammas, ska nekas bidrag framöver och även återkrävas på innevarande års bidrag.

Annons

Therese Borg, gruppledare för Sverigedemokraterna i Kulturnämnden i Region Skåne, kommenterar det inträffade och skälet till att ett initiativärende nu lämnats till nämnden. Hon skriver bland annat:

”Att Folkets hus och Parkförening i Knislinge utan åtskillnad mellan personer och föreningar tillhandahåller en lokal för uthyrning måste anses ligga i linje med den kulturpolitik Region Skåne själva driver, där demokrati, samhällsengagemang, fri åsiktsbildning, inkludering, tillgång till kultur för alla oavsett personliga förutsättningar och bostadsort, samt motverkande av exkludering och diskriminering är några viktiga aspekter – aspekter som också lyfts fram i den överenskommelse som finns mellan Region Skåne och folkbildningen.

Det ABF Skåne gjort är att utsätta en ideell och politiskt obunden förening för en form av ekonomisk sanktion, för att föreningen behandlar alla lika och inte diskriminerar eller exkluderar. Detta är inget annat än ett osmakligt försök från ABF Skåne att påverka en förening att i framtiden motverka demokrati, fri åsiktsbildning, samhällsengagemang och inkludering genom att särbehandla Sverigedemokraterna, ett av landets och även ett av regionens största partier, och därigenom försvåra för partiet att bedriva sitt politiska arbete”.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons