Hässleholm

Siktar på VM-medalj i Peru

BS Hässles Ottilia Gunnarsson har ställt in siktet för 2020. Målet är att ta medalj när U21-VM avgörs i Peru i september och en årsplan är upprättad för att hon med hjälp av en tydligare träningsstruktur ska kunna utveckla sitt spel. Foto: Stefan Sandström
Hässleholm
Hässleholm Fjolåret kantades av såväl framgångar som motgångar. I år siktar Ottilia Gunnarsson på medalj i U21-VM och på längre sikt hägrar A-landslaget.

2019 var året BS Hässles Ottilia Gunnarsson deltog i sina första större mästerskap. Junior-EM på våren resulterade i två lagbrons och från höstens NM tog hon med sig ett individuellt brons och ett lagguld.

En diger medaljskörd för en debutant i de större sammanhangen, kan tyckas. Hon beskriver att hon är nöjd med insatserna, men kan samtidigt inte hålla sig borta från att tala om ”fler medaljer” och ”högre valörer”.

Det är tydligt att den 18-åriga Ullstorpsbon har höga krav på sig själv.

– Det känns som att det alltid går att göra lite mer. På JEM snubblade jag lite på målsnöret när masters avgjordes och förlorade med några pinnar, säger Ottilia Gunnarsson.

Grämer sådant dig?

– Ja, lite. Men man är ju ingen robot heller, det går inte att gräva ner sig för mycket. Det gäller att inte lämna något åt slumpen utan att vara så förberedd som möjligt.

Och inför 2020 är målet att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Med hjälp av bowlingförbundet har hon skapat en årsplan där målet är U21-VM som avgörs i Perus huvudstad Lima i september.

Träningsdosen har inte ökat, däremot har en tydligare struktur för varje träningstillfälle införts. Ett fokusområde är spärrspelet.

– Jag har alltid varit bra på höga serier och att slå strikar. Men spärrspelet är så otroligt viktigt, jag känner att det kommit lite efter så nu satsar jag extra på det, säger Gunnarsson och tillägger att målet med planen är medalj på U21-VM:

– Klart jag vill vinna, men man får ju börja någonstans, säger hon med ett leende.

Fjolåret innehöll även en del motigheter. Ottilia Gunnarsson när inte bara drömmar inom bowling, utan även som fotbollsspelare. Sommaren 2019 fick dock de drömmarna en rejäl törn när hon på en träning skadade korsbandet. Faktum är att korsbandsskadan är 18-åringens tredje och den andra i hennes högra knä.

– Fotboll är också en stor dröm att bli bra på. Att bli bäst på. Jag är ju en tävlingsmänniska, säger hon.

Hennes två tidigare korsbandsskador har slutat med operation, men den här gången ville inte läkarna operera.

– De två första gångerna kände jag att jag klarade av. Men tredje gången... Det blev jobbigt. Jag visste inte riktigt vad som skulle hända och egentligen vet jag fortfarande inte det. Kanske kan det bli en operation om jag ligger på mer, säger hon.

Oavsett operation eller inte är förhoppningen att ta sig tillbaka till fotbollsplanen. Hon har börjat att träna men ännu inte spelat någon match.

– Jag vill spela någon mer match innan jag eventuellt lägger av. Skadan blev ett så tvärt avbrott, konstaterar hon.

Riktigt redo att ge upp fotbollen är hon ännu inte. Dock kommer bowlingen att vara högre prioriterad framöver.

Påverkas du av skadan när du bowlar?

– Det är inga problem. Där är rörelserna så kontrollerade att det går hur bra som helst.

På lite längre sikt, förbi U21-VM, är det gunnarssonska målet att slå sig in i A-landslaget. För att ta fler steg i utvecklingen avser hon att komma ut och spela mer regelbundet på Europatouren framöver. Förhoppningen är att sparringen mot tuffare motståndare ska medföra att hon utvecklas ännu mer.

– För att kunna bli bäst måste jag möta de bästa. Det blir tufft, men jag måste ju börja någon gång, säger hon och konstaterar:

– Och vinner man så är det ju pengar också. Målet är ju att kunna försörja mig – det är svårt men jag måste ju i alla fall försöka.

Viljan att möta de bästa har även fått henne att överväga sin klubbadress. BS Hässle tampas för närvarande i Allsvenskan och funderingar finns på att byta klubb för att få känna på spel i Elitserien.

– Tanken är att förmodligen byta klubb inom en snar framtid för att fortsätta utvecklas. Vi får se efter säsongen, säger hon och tillägger att det är en avvägning:

– Jag måste ju få speltid också.

FAKTA

Fakta:

Bedrupkandidat 2

Namn: Ottilia Gunnarsson.

Ålder: 18 år.

Bor: Ullstorp, utanför Vinslöv.

Familj: Mamma Petra, pappa Mikael och lillasyster Elvira.

Gör: Studerar sista terminen på internationella programmet på HTS i Hässleholm.

Klubb: BS Hässle.

Rösta på Ottilia: SMS:a Bedrup2 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Hässleholm

En vanlig lördag i Hässleholms centrum

Sofie Fredriksson från Ängelholm hälsade på kompisen Louise Wallin i Hässleholm. De fikade på Stortorget.
Fotograf: Stefan Olofson
Hässleholm
hässleholm En lördag som andra fast lite mindre folk i centrum. Några var hemma, en del shoppade och fikade för att stödja de lokala handlarna och många bara slappade i solen.

Strax efter klockan 12 på lördagen var det det rätt så glest med folk i Gallerian. Det har det varit ända sedan coronaviruset slog till, men på Första Avenyen lät inte folk sig skrämmas av viruslarmet.

Bjärnors och Bishops Arms har fått ut sina uteserveringar och på Stortorget satt folk på bänkar och lapade sol.

Safiro Hidalgo var på väg till Hembygdsparken med kompisen Juline Juell och hennes hund Alan för att njuta av solen.

– Vi känner oss inte särskilt påverkade, eller oroliga för coronaviruset. Man få hålla avståndet till folk. Jag tycker man ser rätt så mycket människor ute på stan och krogarna. I går var det fullt på en krog. Jag tror folk vill träffas och är trötta på den här konstiga situationen. Mest knäppt är att folk köper slut på alvedon på apoteket, säger Safiro Hidalgo.

Tjejerna hade med sig en påse full med gröna sushi som de skulle äta på en filt i Hembygdsparken.

Safiro Hidalgo och kompisen Juline Juell med hunden Aslan var på väg till Hembygdsparken för att äta sushi och njuta av solen. Fotograf: Stefan Olofson

Kaffe

Ahmed Hassan och Kawa Ali tog en kaffe på Första Avenyen. De tog en paus innan de skulle tillbaka till jobbet.

– Vi oroar oss inte för corona, men det är jobbigt för de gamla. Jag räknar det som en vanlig förkylning, säger Ahmed Hassan.

Kawa Ali har märkt att det inte samlas like mycket folk ute, som innan coronaviruset drog in.

– Jag tar det lugnt och lever som vanligt.

Ahmed Hassan och Kawa Ali tog en kaffe på Första Avenyen innan de skulle jobba vidare. Fotograf: Stefan Olofson

Lugnt

På Madrix vid stortorget är det fullsatt på uteserveringen och kö in i lokalen. Solen gassar och gästerna har huvudena vända uppåt mot solen. Sofie Fredriksson, som numera bor i Ängelholm hade stämt träff med kompisen Louise Wallin på Madrix.

– Perfekt väder för att sitta ute och fika i stan, tyckte tjejerna.

– Jag tänker inte så mycket på corona, det beror förmodligen på att jag jobbar hemifrån, säger Sofie Fredriksson.

De har inte ändrat sina rutiner på grund av viruset.

– Vi hade gjort det här ändå, sedan är det ju inte så kul att så mycket har stängt och beskurits.

Tåget

Jenny Holmlycke bor i Tjörnarp och har hälsat på Andreas Olsson i Hässleholm, som måste plugga på distans nu.

Han ska vinka av Jenny, som väntar på tåget till Lund.

– Jag är på väg till universitetssjukhuset i Lund där jag arbetar som undersköterska på kirurgen.

Hon är inte coronastressad, då kan man inte jobba på ett sjukhus.

– Det är ingen panik. Men det är stor brist på handskar, munskydd och handsprit, berättar hon.

Jenny Holmlycke från Tjörnarp ska iväg till jobbet som undersköterska på kirurgen i Lund och vinkas av av Andreas Olsson. Fotograf: Stefan Olofson

Panik

Oskar Ljungmalm kommer gående med en väska över axeln mot trappan vid perrong 3 på resecentrum. Han har klivit av tåget från Lund och ska hälsa på en kompis som bor "där busslinje 1 tar slut".

– Det är intressant att se hur lätt folk får panik. Jag läser till läkare. Två tredjedelar ser på viruset som en kraftigare influensa, som drabbar äldre med underliggande sjukdomar hårt, men fortsätter leva som vanligt med förnuft. Den andra tredjedelen panikar och låser in sig och slutar träffa människor.

Studenter från andra länder tycker det är skönt att Sverige inte har stängt allting, som regeringarna i de flesta andra EU-länder har gjort.

– Vi kan fortfarande gymma, äta ut och ta en bira, säger Oskar Ljungmalm.

Hässleholm

Gomorron

Hässleholm
Hässleholm

Systembolagets sprit duger inte till desinfektion.

Ja, det har man fått gå ut med via anslag på vissa Systembolag i landet, eftersom att vissa tycks tro att man kan använda bolagets dricka till att döda virus med. För att det ska funka måste spriten hålla en alkoholhalt på över 60 procent. Ingen idé alltså att hälla Explorern över nävarna, slå den i kaffet i stället, exempelvis. Desinficerar alltså inte, men bjuder möjligen på en munter stund i dessa bistra tider. Kanske läge för att rota fram en gammal flaska Stroh Rum, med sina 80 procent lär det duga till att ta död på både virus och bakterier. Kommer lukta skidbacke i hela huset. After ski i vardagsrummet?

Vidare, kapitalförstöring: Den nedlagda busslinjen längs Belevägen lämnade efter sig fina, dyra busskurer som stått tomma och dessutom varit (hånfullt) upplysta kvällstid. Nu är minst en av dem, som väntat, sönderslagen och nedklottrad. Och nej, jag tror inte det är besvikna resenärer som gjort det utan idioter av någon sort. Obegripligt att inte Skånetrafiken tog bort kurerna när de stoppade trafiken. Fast det är klart, skattepengar är det ju inte så noga med. God solig lördag önskas, frisk som sjuk.

Hässleholm

Ekande skolsalar trista för lärarna

Martin Eldonson, lärare på fordonsprogrammet på Jacobsskolan saknar sina elever.
Fotograf: Stefan Olofson
Hässleholm
Hässleholm Martin Eldonson står i en ekande tom verkstad på Jacobsskolan och tycker det är trist att fordonseleverna inte är på plats.

Det är svårt för eleverna att sitta hemma och mecka med bilar. Den teoretiska delen fungerar hyfsat via en elektronisk plattform.

- Vi lärare pushar våra elever i hemstudierna. Kontakterna i den teoretiska undervisningen är täta, säger Martin Eldonson.

Eleverna tycker det är jobbigt att vara hemma och studera. Tvåorna på programmet hann precis bli färdiga med sin praktikperiod när skolan stängde.

- Treorna missar sin arbetsplatsförlagda praktik. Den är viktig för dem, eftersom den är skjutsen ut för dem i arbete, säger Martin Eldonson.

Enstaka elever

- Enstaka elever genomföra praktiska moment på plats i skolan för att upprätthålla lärandet, förklarar Mikael Lennartsson, rektor på Jacobsskolan.

El-eleverna övar praktiskt med att göra ritningar på elinstallationerna hemma. Restaurangeleverna lagar mat hemma. Bygg- och industrieleverna får göra praktik vid enstaka tillfällen.

- Rapporteringen är positivt. Nya saker händer som att tillbakadragna elever blommar upp i distansundervisningen, säger Mikael Lennartsson.

Enkät om hemundervisningen

Alla lärare på skolan ska svara på en enkät om vad de tycker är bra och dåligt med hemundervisningen.

- Jag är nöjd med hur lärarna utbyter erfarenheter och ger stöd till varandra. Det är få sjukskrivna och närvaron är högre nu på elevsidan. Det är viktigt att se de positiva sidorna, det finns en upptäckaranda.

Mikael Lennartsson är bekymrad för hur eleverna ska klara sina mål i alla kurser, och hur kommer studentexamen att se ut. Tvåorna kan fullfölja tappet i höst, men det kan inte avgångseleverna.

Hässleholm

Skapar skydd som kan rädda liv

Birgitta Hörberg och Calle Alm ser till att visirtillverkarna har material att arbeta med.
Fotograf: Sofia Åström
Hässleholm
HÄSSLEHOLM När krisen slår till kan hjälpen ibland komma från oväntat håll – på Norra Station tillverkar kommunanställda skyddsvisir på löpande band. – Jag är inte läkare, men detta kan jag hjälpa till med, säger Hamed Khan.

När det började råda brist på skyddsutrustning för kommunens personal inom omsorgs- och socialförvaltningarna skickades en förfrågan ut till kommunanställda om att hjälpa till. Uppropet gav omedelbart resultat.

– Det blev ett enormt gensvar, säger Birgitta Hörberg, som till vardags är administratör på kommunledningsförvaltningens kansli.

Sedan i måndags fungerar hon och Calle Alm, vanligtvis informationssäkerhetsansvarig på kommunen men nu chef för krisledningsstaben, som spindlar i nätet för tillverkningen av skyddsvisiren och ser bland annat till att det material som behövs finns på plats.

Drygt 2 500 visir

– Vi har samlat in overheadplast från hela kommunen och köpt upp hela lagret av resår från textilaffären. Påsarna de färdiga visiren packas i är också inköpta lokalt, det har vi varit noggranna med för att även kunna göra en insats där, säger Birgitta Hörberg.

Tack vare att allt från vaktmästare till chefer som haft några timmar över har hoppat in i produktionen har redan drygt 2500 skyddsvisir tillverkats. Och fler ska det bli.

– Här är folk från klockan 8 till 16.30 och vi har massor med människor som står på kö för att få hjälpa till. Det är fantastiskt hur kriser kan få folk att gå samman, säger Birgitta Hörberg.

Hamed Khan visar upp ett visir som han nyss gjort. Fotograf: Sofia Åström

En av alla de som tillverkar visir är Hamed Khan, som vanligtvis arbetar som studiehandledare på SFI.

– Just nu har vi distansundervisning och då är det mest lärarna som är involverade, så jag har varit här sedan första dagen. Vårt mål är att hjälpa vårt samhälle och vårt folk. Hjälpa personalen och de som är i riskgrupperna, säger Hamed Khan.

Han tycker det känns bra att kunna bidra till att lindra coronakrisens effekter på det sätt han kan.

– Jag jobbar halvtid, men här har jag ofta varit mer än så. Det ger en bra känsla, när man ser på nyheterna, att man kan hjälpa till, säger Hamed Khan.

Två modeller

Visiren tillverkas i två modeller: ett lite hårdare och av högre kvalitet, där själva plastvisiret köps in färdigt men sedan förses med resårband i den tillfälliga "visirfabriken" i en lokal på Norra station, ett annat görs av overheadfilm, tätningslist till fönster och gummibandsresår. Kommunens MAS, medicinskt ansvariga sjuksköterska, har gett noggranna instruktioner om hur de ska tillverkas och vilka hygienkrav som gäller.

Skalmar till de visir som behöver sådana görs i 3D-skrivare, både kommunens egna och hos en privatperson som erbjudit sina tjänster.

– Den personen vill inte ha något betalt, men vi bidrar med plasten, säger Calle Alm.

De färdiga skyddsvisiren förpackas i buntar om tio, i plastfickor, och hämtas sedan av verksamheterna som behöver dem.

Lars Åkesson, Petrit Uka och Patrik Karlsson kämpar på i visirverkstaden. Fotograf: Sofia Åström

Vid ett av borden sitter Lars Åkesson från kultur- och fritidsförvaltningen och fäster resårband med häftklamrar i overheadplasten tillsammans med Petrit Uka och Patrik Karlsson, som båda jobbar som vaktmästare på Österås idrottsplats.

– Min fru är undersköterska och de verkar ha problem med både material och personal och jag tycker man måste ställa upp. Det är viktigt att hjälpa till, säger Petrit Uka.

Hässleholm

Återgång för avgångseleverna önskemål

org-e9d06b82-1c37-4d1d-bb41-24125d5fb341.jpg
Hässleholm
hässleholm Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson har initierat en återgång till skolundervisning för avgångseleverna i gymnasiet. - Ur studiesynpunkt är det hur lyckligt som helst, säger Hässleholms skolchef Rolf Bengtsson

En omdiskuterad fråga är om eleverna i avgångsklasserna ska kunna få sin examen. Enligt Peter Fredriksson finns, enligt Folkhälsomyndigheten, inga hinder för att i begränsad omfattning låta elever komma till skolan vid enstaka tillfällen för att avlägga ett prov, eller få praktisk undervisning som inte kan ges digitalt.

-Signalerna vi får är att gymnasieeleverna har klarat av den första veckan väl med distansundervisning. Frågan är hur mycket man orkar och vad är uthålligheten? säger Rolf Bengtsson, som nu följer utvecklingen i frågan.

Sommarlovet

Det är mycket möjligt att gymnasieskolorna kommer att behöva ta en bit av sommarlovet i anspråk, för att kompensera för sådant som inte fungerar lika väl på distans. Det säger Peter Fredriksson.

Rolf Bengtsson är lite förvånad över att Skolverket ligger i startgropen för att öppna gymnasiet för avgångseleverna.

- Parallellt pågår en diskussion om vi ska begränsa förskolan i kommunen till att enbart ta emot barn till föräldrar med samhällsviktiga funktioner. Det uppdraget har MSB, Myndigheten för Säkerhet och Beredskap, gett kommunerna, utan att göra något ställningstagande, förklarar Rolf Bengtsson.

Hållbart

En återgång till undervisning för avgångseleverna måste vara noga analyserat och förberett.

- Ett sådant beslut måste vara måste vara hållbart, det är en stor omställning vi går igenom nu. Mycket har organiserats om. Det är olyckligt om skolan startar igen och måste stänga igen efter en vecka, säger Rolf Bengtsson.

Stefan Larsson, M, barn- och utbildningsnämndens ordförande, betonar att det i nuläget inte är aktuellt med återgång för avgångseleverna, även om det hade varit skönt, enligt honom.

- Det som är bra är att till övervägande del följer eleverna schemat och det noteras till och med en förbättring av närvaron. Det har hänt mycket med digitaliseringen si kolan bara den siat veckan, kommenterar han.

Hässleholm

Rattfull körde på stolpar

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Den 55-årige mannen var så berusad när han körde bil genom centrum att han körde in i två stolpar. Han åtalas nu för grovt rattfylleri.

Det var den 23 maj förra året som en kvinna blev vittne till mannens vådliga framfart. På Stadshusgatan, precis intill Stadshuset, körde han enligt stämningsansökan av vägen och in i två olika stolpar som skadades. Efter olyckan lämnade han platsen utan att ge sig till känna.

Provtagning efter färden visade att han hade drygt två promille alkohol i blodet. Mannen åtalas nu vid Hässleholms tingsrätt för såväl grovt rattfylleri som smitning från trafikolycksplats.

Hässleholm

Konstnärer får hjälp

Hässleholm
hässleholm Hässle City och Hässleholms konstförening jobbar för att lokala konstnärer ska få ställa ut sina verk i stans skyltfönster.

- Det var cityledare Johan Jönsson, som kom på idén att dra igång samma koncept som vi brukar ha under konstveckan, berättar Kerstin Ek Svantesson, konstföreningens ordförande.

Skärtorsdag den april drar projektet igång som ska pågå till Valborg.

- Det brukar vara uppskattas hos både konstnärer, butiker och hässleholmare. Våra konstnärer får chansen att göra sig synliga och det är en trevlig anledning att gå runt och titta på konst i butikernas skyltfönster, då man stannar till en stund, säger Kerstin Ek Svantesson.

Intresserade

Johan Jönsson tar hand om intresserade handlare, som vill upplåta sina skyltfönster och Kerstin Ek Svantesson ska ragga konstnärer.

- Jag har ordnat en del konstnärer och hoppas att fler vill ställa upp, säger hon. Det är ju fantastiskt roligt när butikerna vill släppa in konsten också.

Hässleholm

Hotade döda sin tjejkompis

Bild av glasskärva ur förundersökningsprotokollet
Fotograf: POLISEN
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Ynglingen knuffade omkull sin tjejkompis och hotade sedan döda henne med en glasskärva. Nu åtalas han för grovt olaga hot.

Händelsen inträffade den 3 november förra året i tjejkompisens systers lägenhet som ynglingen, som är i 20-årsåldern, fått bo i tillfälligt. Tjejkompisen var där, tillsammans med sina föräldrar, för att plocka ihop hans saker eftersom han skulle flytta därifrån när han plötsligt ringde på ytterdörren. När han blev insläppt ska han omedelbart ha gått till angrepp mot flickan. Han knuffade omkull henne och beväpnad med en glasskärva ska han ha hotat att döda henne.

Flickans pappa ingrep och brottade ner ynglingen på golvet så att flickan kunde komma loss. Polisen larmades och när patrullen anlände var ynglingen fortsatt så våldsam att pappan var tvungen att sitta grensle över honom för att hålla honom nere.

Enligt stämningsansökan var hotet av sådan art att flickan kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet. Eftersom hoten varit av allvarligt slag, och dessutom förstärkts av att mannen hade en glasskärva i handen, är åklagarens bedömning att brottet, olaga hot, bör bedömas som grovt.

Ynglingen har i polisförhör erkänt att han hotat flickan, men anser inte att brottet ska bedömas som grovt. I förhör har han också uppgett att han inte hade för avsikt att skada henne utan han ville enbart skrämmas.

Eftersom mannen hade droger i blodet, både cannabis och kodein, åtalas han även för ringa narkotikabrott.

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

NÄSTA ARTIKEL