Annons

Anställda kan överta styret av sjukhuset

Hässleholm • Publicerad 25 februari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är ett vallöfte från 2018, som personalnämnden nu har utrett och som regionstyrelsen och regionfullmäktige inom kort ska besluta om.

– Det här är ett tydligt budskap från politiken att vi vill öka personalens inflytande, öka mångfalden och ta tillvara alla goda idéer. Syftet är att öka tillgängligheten i den skånska vården och stödja ett ekonomiskt långsiktigt tänkande, säger Pontus Lindberg (M), ordförande i personalnämnden.

Annons

Carina Wutzler (M) vice ordförande i personalnämnden betonar att verksamheten fortsätter att vara i Region Skånes regi.

– En personaldriven vårdcentral, eller ett sjukhus, placeras organisatoriskt under regionstyrelsen som enskild verksamhet med egen budget. Chefen för den personaldrivna enheten utses av regiondirektören efter samråd med all personal i verksamheten, förklarar Carina Wutzler.

Finansieringen sker genom regionbidrag, enligt vanlig budgetprocess och budgeten ska hållas och målen uppnås.

– Eventuellt överskott ska användas i verksamheten och eventuellt underskott ska åtgärdas, säger Pontus Lindberg.

Samma regler, lagar, avtal och förordningar gäller som för övriga verksamheter i region Skåne.

Om en verksamhet ska bli personaldriven krävs att två tredjedelar av medarbetarna är intresserade. Regionstyrelsen tecknar avtal, som kan gälla tills vidare eller begränsad tid, dock minst tre år med sex månaders uppsägning.

– Vi är övertygade om att det finns personal som vill detta, säger Carina Wutzler och hoppas även att något sjukhus vill ta steget.

Hässleholm, Ängelholm eller Landskrona har tidigare nämnts som bra exempel.

Kommunal gör tummen ner till förslaget och har tidigare drivit det till central förhandling. Läkarförbundet, Vision och Sacorådet har noterat att förslaget som de har diskuterat med nämnden inte stämmer med dokumentet i personalnämndens beslut.

Socialdemokraternas oppositionsledare Henrik Fritzon är mycket kritisk:

Annons

– När personalens representanter är starkt kritiska är det uppenbart att något är fel, men Alliansen har slagit dövörat till.

Facken påpekar att de inte ens vill associeras med personalnämndens dokument.

– Alliansen vill öka personalens inflytande, men börjar med att ignorera deras synpunkter, säger Henrik Fritzon.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons