Annons

Fentanylplåster stals ur skåp

Hässleholm Någon har olovligen tagit fentanylplåster ur ett medicinskåp på medicinavdelningen på Hässleholms sjukhus.
Hässleholm • Publicerad 25 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Någon har olovligen tagit fentanylplåster ur ett medicinskåp på medicinavdelningen på Hässleholms sjukhus. Stölden, som upptäcktes för två veckor sedan är polisanmäld. Enhetschefen på avdelningen uppger att de upptäckte stölden vid en inventering. Medicinen var urplockad ur sina förpackningar. Förpackningarna var ihoplimmade igen. Det ser, enligt enhetschefen, ut som att en skalpell har använts för att ta ut medicinen ur förpackningen och lim för att det ska se ut som om förpackningen är intakt.

För att nå medicinen används ett kodkort för att först öppna rummet med och sedan medicinskåpet. Enligt enhetschefen har cirka 20 personer arbetat på avdelningen under perioden som medicinen kan ha försvunnit. Det har varit sjuksköterskor från bemanningsföretag, timpersonal och fast anställda. På en förpackning finns det ett fingeravtryck på insidan av förpackningen.

Annons

Det finns ingen kameraövervakning i rummet.

Fentanyl är en syntetisk opioid, inom sjukvården som används för smärtlindring. Ämnets effekt är vid en viss dos identisk med heroin. Effekten är ungefär 100 gånger starkare än morfin.

Fentanyl är narkotikaklassat och har använts som missbrukardrog sedan 1970-talet, från början mest i medicinska kretsar.

Flera heroinmissbrukare avled i Sverige år 2003 efter att ha provat drogen. Sångaren och artisten Prince avled av en överdos av fentanyl. I missbrukarkretsar är fentanyl känt som Drop dead. I USA har fentanyl orsakat en opioidkris med många dödsfall.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons