Kultur

Från mordutredningarvtill begravningar

Foto: Les Kaner
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Föräldrarnas död, med bara tre dagars mellanrum, och mötet med en sympatisk kvinnlig begravningsentreprenör ledde in den danska deckarförfattaren Sara Blædel på helt nya författarvägar. Nu kommer första delen i hennes spänningstrilogi om danska Ilka Jensen som ärver sin pappas begravningsbyrå i en amerikansk småstad på svenska. – Det är minst lika spännande som min deckarserie om Louise Rick men här ligger spänningen i hemligheterna, i det som inte blev berättat, säger Sara Blædel.

Vi träffas i Lund där Sara Blædel är med sitt svenska förlag Polaris för att presentera spänningsromanen Min fars hemlighet och de två kommande böckerna i trilogin för Bibliotekstjänst.

– Jag har alltid känt att jag blivit bra mottagen i Sverige och har lojala, fina följare här och nu ser jag fram emot att se hur de tar emot Ilka, säger hon med ett stort leende.

De tre böckerna om Ilka Jensen – Bedemandens dotter, Ilkas arv och Den tredje søster – som kom ut i Danmark mellan 2016 och 2018 är nämligen något helt annat än den ganska klassiska kriminalromanserien om kriminalaren Louise Rick och hennes väninna journalisten Camilla Lind som Sara Blædel har skrivit totalt tio böcker om sedan debuten 2004.

– Jag måste skriva utifrån bra idéer och lust och jag måste skriva med hjärtat, säger hon om att hon vågade lämna en säker framgångsväg för något oprövat.

I den första boken i Ilka-trilogin lär läsarna känna 40-åriga Ilka Jensen som arbetar som skolfotograf. Hon har nyligen förlorat sin man och bär också på en betydligt äldre sorg efter pappan som lämnade henne och mamman när Ilka bara var sju år. Pappan försvann till USA och Ilka har knappt haft någon kontakt med honom. Nu har han dött och Ilka är omnämnd i hans testamente.

Hon bestämmer sig för att resa till den lilla danskstaden Racine i Wisconsin där pappan levt sitt liv i många år. Resan handlar inte så mycket om arvet som om ett försök att ta reda på varför han lämnade henne och hur hans liv varit.

På plats visar det sig att Ilka har ärvt den konkursmässiga begravningsbyrå hennes pappa drivit i många år och snart är hon indragen i ett försök att rädda företaget, komplicerade relationer med de anställda och pappans familj, ett gammalt mordfall i staden och naturligtvis i en djupgrävning i pappans förflutna.

Idén till Ilka-trilogin föddes ur svåra händelser i Sara Blædels eget liv. För sju år sedan dog bägge hennes föräldrar med bara tre dagars mellanrum.

– Det var första gången jag förlorade någon som var så nära mig och det var så klart förfärligt, berättar hon. Det här blev också mitt första möte med en begravningsentreprenör och i mitt fördomsfulla huvud hade jag föreställt mig en senig, lite äldre herre. Så var det en kvinna i min egen ålder som hade ett så naturligt sätt att hantera döden. Jag damp på något sätt ner i hennes trygga famn och började också tänka att det här är ett märkligt jobb och att jag var tvungen att skriva om en kvinnlig begravningsentreprenör.

Att trilogin till största delen utspelas i USA och inte i Danmark handlar mycket om den trovärdighet som Sara Blædel alltid strävar efter i sina böcker.

– Först tänkte jag låta Ilkas pappa försvinna åt Roskildehållet men insåg att då hittar hon så klart honom tidigare i livet, förklara Sara Blædel. Under den perioden turnerade jag mycket i USA med mina böcker och känslan av att komma till ett ställe där man aldrig varit förut och tänka ”tänk om mitt liv hade varit här” ville jag fånga.

Att drivkraften i boken är sökandet efter sanningen om pappans försvinnande hänger också i hop med Sara Blaedels förlust av föräldrarna och insikten om hur mycket historia som försvinner när man förlorar sina föräldrar.

– Jag växte upp i en familj där vi alltid har kunnat prata om allt men om man inte kan det är det så mycket familjehistoria och förståelse av sig själv och vem man är som man inte har tillgång till när föräldrarna är borta, säger hon.

För Sara Blædel som också arbetat som journalist är researchen en viktig del av författandet och denna gång har det framförallt handlat om begravningsbyråvärlden – i så väl Danmark som USA.

– När jag först fick idén att skriva om en kvinnlig begravningsentreprenör frågade jag Kristina som hade hand om mina föräldrars begravning om jag fick praktisera hos henne, berättar Sara Blædel.

Längre fram i bokarbetet tillbringade hon också en vecka i Racine och besökte bland annat två begravningsbyråer där.

– Det första jag möttes av var en monter med smycken. De skulle man förvara aska i – man kunde alltså gå runt med sin döda mors aska om halsen. Det var väldigt märkligt och allt var helt annorlunda jämfört med Danmark. Till exempel förvarar man de döda på begravningsbyråerna och balsamerar dem där. Ofta finns det också en stor festsal där man kan ha begravningsceremonin och då ligger de döda där balsamerade och sminkade i en öppen kista.

Sara Blædel bodde också USA under när hon skrev bok två och tre.

– Då hade jag insett att jag hade en stor historia i gång och var rädd att jag inte skulle kunna göra den trovärdig och bra nog, säger hon. Där hade jag allt som hände i USA då runt mig, allt det där som dyker upp i nyheterna, som folk pratar om. Böckerna om Ilka presenteras som spänningsromaner och Sara Blædel menar att en av de största skillnaderna jämfört med Louise Rick-böckerna är just sättet hon skapar spänning på.

– Spänningen ligger i hemligheterna, i det som inte blir berättat och i de val som görs, beskriver hon. Jag visste också från början att det skulle vara en trilogi och att man i den första boken lär känna Ilka och hennes universum. Jag har fått slåss lite med mig själv för att lita på att den här historien håller för tre delar, att spänningen och nyfikenheten på personerna ska driva läsarna vidare.

– Och visst har jag många gånger varit frestad att speeda upp med deckarinslag, lägger hon till med ett skratt. Men jag har litat på att läsarna blir nyfikna på Ilka. Och de kan också lita på mig – jag ökar tempot i tvåan och än mer i trean.

När Sara Blædel började skriva Ilka-trilogin hade hon parkerat Louise Rick på en strand i Mexiko med en käresta, en kall öl och sex månaders ledighet och lämnat öppet om det skulle bli fler böcker i serien.

– Jag var snäll mot henne och hade avslutat det bra om den rätta idén för en fortsättning inte skulle komma, säger hon. Men när jag satt och skrev trean om Ilka gick det upp för mig hur Louise skulle komma tillbaka och det är också kopplat till det här med relationer. En tragedi drabbar henne och vi kommer att möta henne i rollen som den privata Louise. Det är Ilka-historien som fått mig att skriva så här.

Den nya Louise Rick, Pigan under traeet, kom ut i Danmark i november och planerad svensk utgivning är början av 2021. Och nästa boken i Rick-serien är redan på gång.

– Jag ska precis börja skriva, avslöjar Sara Blædel. Den är helt klar i mitt huvud så nu har jag blockat min kalender fram till sommaren. Jag ser verkligen fram emot det.

Och hur är det med Ilka – kommer hon också tillbaka?

– Jag vet faktiskt inte, men det är väldigt roligt att när första Ilkaboken kom i Danmark så var det många läsare som klagade och hellre ville ha fler böcker om Louise Rick. Nu när trilogin är avslutad älskar de Ilka och vill ha henne tillbaka.

FAKTA

Fakta:

Sara Blædel:

Född: 1964, bosatt i Köpenhamn

Bakgrund: Har arbetat som journalist och också drivit eget deckarförlag. Debuterade som skönlitterär författare med den första boken i serien om kriminalaren Louise Rick, Grønt støv (på svenska Pulver), 2004. Hon har fyra gånger fått det prestigefulla danska Martha-priset som delas ut till danskarnas favoritförfattare och även författerpriset De Gyldne Laurbær 2014. Hennes böcker har i enbart Danmark sålt i mer än 2,5 miljoner exemplar och hon är utgiven i 38 länder. Louise Rick-serien: Grønt støv 2004 (på svenska Pulver 2007) Kald mig prinsessa 2005 (Kalla mig prinsessa 2007)

Kun ét liv 2007 (Bara ett liv 2008)

Aldrig mere fri 2008 (Aldrig mera fri 2009

Hævnens Gudinde 2009

Dødsenglen 2010

De glemte piger 2011 (De bortglömda 2011)

Dødesporet 2013 (Dödsstigen 2014),

Kvinden de meldte savnet 2014

Pigen under træet 2019 (på svenska 2021)

Trilogin om Ilka:

Bedemandens datter 2016 (på svenska Min fars hemlighet 2020)Ilkas arv 2017 (på svenska juni 2020)

Den tredje søster 2018 (på svenska hösten 2020)

Sara Blædel om …

… vad den senaste Louise Rick-boken (Pigen under træet) handlar om: ”Vi kommer att möta henne ensam och övergiven på en strand i Thailand och en tragedi har just drabbat henne – hennes bror har försökt ta livet av sig. Jag har gjort henne till kriminalchef men vi möter inte henne i den rollen utan som privatperson. Den handlar också mycket om ungdomsåren, vad vi har med oss i bagaget och vilken stor betydelse något som hänt då kan ha.”

… att den första Louise Rick-boken, Pulver är nominerad till årets Storytel Award i spänningskategorin: ”Jag bara tänkte vad är det som har hänt – Sverige jag älskar er! Och jag är väldigt tacksam och känner att jag har en väldigt god bas av svenska läsare.”

… hon alltid har sin bok klar i huvudet innan hon börjar skriva: ”För mig måste det vara en mening med att berätta historien, det ska vara en logik i att folk uppför sig som de gör. Det är otroligt viktigt och innan den är på plats börjar jag aldrig skriva. Sedan är det roligaste att bara skriva.”

… filmplaner för Rick-serien och Ilka-trilogin: ”Jag har fått en del förfrågningar kring Ilka från Sverige och Danmark men det här måste utspelas i USA och jag har en filmagentur där som jag med Louise Rick som också ska arbeta med Ilka. Sedan vet man aldrig. Jag har varit igenom det här så många gånger och tänker att innan vi sitter i soffan med popcorn och vin och ska titta så finns det inte.”

Inrikes

Kraftig villabrand – en person saknas

En person saknas efter en villabrand i Österåkers kommun. Arkivbild.
En person saknas efter en villabrand i Österåkers kommun. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person saknas efter en kraftig villabrand i Österåkers kommun nordost om Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet kom under natten mot lördagen.

Branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till platsen och huset gick inte att rädda.

Två personer befann sig i fastigheten när branden bröt ut. En av dem lyckades ta sig ut.

– Personen hoppade ut genom ett fönster, säger Mirjam Embretsen, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, till TT.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning. Det inträffade rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet. Orsaken till branden än inte känd.

Sport

Dybala: "Kunde knappt andas"

Juventus Paulo Dybala är på bättringsvägen efter att ha smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Juventus Paulo Dybala är på bättringsvägen efter att ha smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Laurent Cipriani/AP/TT
Sport
Sport

Juventus anfallsstjärna Paulo Dybala är på bättringsvägen efter att ha smittats av coronaviruset. Han berättar om dagar med svåra symptom och problem med andningen.

I klubbens sociala medier delar argentinaren med sig av hur sjukdomen påverkat honom:

– Jag mår bra, mycket bättre faktiskt. Jag provade att träna de dagarna när symptomen var starka, och då kände jag mig obekväm direkt och kunde nästan inte andas. Jag fick avbryta efter fem minuter, säger Dybala i ett videoklipp.

Det var förra lördagen som 26-åringen meddelade att han och flickvännen Oriana Sabatini hade blivit smittade. De ska nu vara på väg att bli friskförklarade och Dybala har börjat träna igen.

– Lyckligtvis känner vi oss bättre båda två, säger han.

Ekonomi

IF Metalls krav: Stå för hela korttidskostnaden

IF Metalls förbundsordförande sedan 2017 är Marie Nilsson. Arkivbild.
IF Metalls förbundsordförande sedan 2017 är Marie Nilsson. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Staten kan behöva ta 100 procent av lönekostnaden för korttidspermittering i vissa branscher. Det kravet har IF Metall ställt i möte med regeringen och besked kan komma nästa vecka.

– Det kan finnas branscher eller företag där det är så akut att man behöver ta hela kostnaden under en begränsad tid, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

I fredags framförde hon och parternas företrädare kravet till bland andra statsminister Stefan Löfven (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S).

– Jag tror att det kommer i början på nästa vecka, man portionerar ut det här för att inte öppna alla kranar på en gång, säger Nilsson.

Korttidspermittering innebär i praktiken att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd, ungefär hälften av lönekostnaden. Syftet är att undvika varsel.

Ska börja producera igen

Systemet har utnyttjats av bland annat fordonstillverkarna AB Volvo, Volvo Cars och Scania som sammanlagt permitterat nästan 65 000 anställda och i princip stoppat produktionen i Sverige. Detta drabbar även företagens underleverantörer, däribland Nordiq Group i Habo som tillverkar plåtkomponenter till bilar och lastbilar, vilket TT berättat om under lördagen.

Företaget kan klara sig ett tag men inte på tre månaders sikt, varför man önskar att fordonsjättarna återupptar en liten del av produktionen, även om den sker på sparlåga. Marie Nilsson tycker att förslaget är rimligt.

– Jag tror säkert att det är diskussioner som pågår, och det är klart att det vore bra. Men nu har man bestämt att man stänger i två eller tre veckor och sedan förhoppningsvis rullar man i gång igen.

"Vart tredje jobb"

Problemet är att efterfrågan är nere på noll och produkter skulle behöva lagras, vilket produktionskedjorna inte är uppbyggda för. Många företag tillämpar en så kallad "just in time"-modell där komponenter endast mellanlandar för att slussas vidare. Dessutom är många internationella handelsvägar satta ur spel.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) konstaterade nyligen i en intervju med Dagens Nyheter att Sverige är särskilt beroende av handel med andra länder för jobb och välfärd.

"Vart tredje jobb i Sverige är beroende av exporten. Hela Sveriges välfärd är beroende av att vi kan sälja lastbilar eller klimatsmarta lösningar eller it-system", säger utrikesministern.

Marie Nilsson konstaterar krasst att jobb kommer att försvinna och att företag som inte är livskraftiga kommer att slås ut. I arbetslösheten som följer är det viktigt med ett omskolningssystem där personer kan utbilda sig till bristyrken.

– Staten kan inte gå in och täcka alla förluster, man måste ha något krut kvar i kassan när krisen är över.

Retroaktiv summa

IF Metalls ordförande uppskattar i en ögonblicksbild att 35 lokala avdelningar tecknat ungefär 150 nya avtal om korttidspermittering som omfattar 25 000 anställda sedan coronakrisens början. Viss industri hade efter finanskrisen 2008 redan möjlighet att teckna avtal om korttidsarbete men förändringar i dessa blev nödvändiga när regeringen sjösatte sina åtgärder.

– Våra förtroendevalda och ombudsmän är ute på arbetsplatserna och jobbar febrilt med att teckna sådana här avtal. Nu kommer en våg när de större företagen stoppat eller gått ned på en väldigt låg produktionsvolym, och nu kommer ju underleverantörerna också, säger Marie Nilsson.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke kommenterar IF Metalls krav i ett skriftligt uttalande till TT:

"Marie Nilsson har helt rätt i att systemet för korttidspermittering behöver förstärkas. Det måste vara möjligt att dra ner sysselsättningen helt i detta läge. Företagens andel av den totala lönekostnaden behöver minska i samma grad som minskningen av arbetstiden", säger han.

"Vi ser hur läget förvärras för varje dag som går. Nu behövs mer kraftfulla åtgärder för att rädda jobb och företag".

Satt på paus

Andra avtal som påverkats av coronakrisen är kollektivavtal, som förlängts till oktober på grund av den uppskjutna avtalsrörelsen. Ett klokt beslut, enligt Marie Nilsson som berättar att allt är satt på paus och kraven från facket har inte omformulerats. Men om man då kommer att kräva retroaktiva lönehöjningar är högst oklart.

– Om det blir en retroaktiv summa, engångsbelopp eller om det räknas in i en högre uppgörelse återstår att se. Det är en förhandlingsfråga.

Niklas Svahn/TT

Det kan finnas branscher eller företag där läget är så akut att staten behöver ta hela kostnaden under en begränsad tid, enligt IF Metall. Arkivbild.
Det kan finnas branscher eller företag där läget är så akut att staten behöver ta hela kostnaden under en begränsad tid, enligt IF Metall. Arkivbild. Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Krisåtgärder för tusentals miljarder

Regeringen har beslutat om nya kreditgarantier, främst till små och medelstora företag, för 230 miljarder kronor. Ovanpå det har det aviserats stöd i form av bland annat skatte- och momsuppskov, som kan radera ut skatteintäkter på 335 miljarder kronor den närmaste tiden. Hur mycket av dessa lån som regeringen kan räkna med att få tillbaka i framtiden avgörs av när och hur ekonomin kan återstartas efter coronapandemin.

Det har även fattats beslut som får direkta budgeteffekter i form av ökade utgifter och lägre statliga inkomster på omkring 70 miljarder, bland annat i form av statligt stöd vid korttidspermitteringar och att staten tar över ansvaret för sjuklön.

Samtidigt har Riksbanken satt fart på sedelpressarna. Stefan Ingves och hans direktion har utökat Riksbankens stödköpsprogram med 300 miljarder kronor. Stödköpen, som tidigare bara omfattat statsobligationer, kommer nu även att inkludera bostads-, kommun- och företagsobligationer.

Gratis likviditetslån till företag via banker har också börjat erbjudas av Riksbanken, en åtgärd som enligt befintlig plan kan skjuta till 500 miljarder kronor i ny likviditet i banksystemet

Riksbanken har också med hjälp av ett så kallat swap-avtal med USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på 60 miljarder dollar (cirka 600 miljarder kronor) börjat erbjuda bankerna billiga dollarlån så att det inte uppstår brist på dollar i banksystemet i turbulensen på världsmarknaden.

Därtill kommer även Finansinspektionens beslut om att sänka kraven på kapitalbuffertar i bankerna med cirka 45 miljarder kronor, vilket enligt beräkningar frigör kapital som skulle kunna användas för att utöka kreditgivningen med upp till 900 miljarder kronor.

Källor: Finansinspektionen, Regeringskansliet, Riksbanken, SEB

Utrikes

Ryssland stänger alla gränser

En gränsövergång mot Ryssland i Vitryssland. Arkivbild.
En gränsövergång mot Ryssland i Vitryssland. Arkivbild.
Fotograf: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryssland stänger samtliga gränser för att begränsa spridningen av coronaviruset. Åtgärden som träder i kraft den 30 mars omfattar gränsövergångar för fordon, tåg och fotgängare. Även hamnar omfattas.

Undantag görs för ryska diplomater samt för godstransporter.

Internationell flygtrafik har redan stoppats.

Ryssland har tidigare stängt gränserna mot Norge och Polen för utländska medborgare. Även gränsen mot Kina har stängts.

Omkring 1 260 fall av coronaviruset har konstaterats i Ryssland och 4 personer har avlidit i covid-19, enligt officiella uppgifter.

Inrikes

Man sköts i benet vid polisinsats

En man har blivit skjuten i benet vid en polisinsats i Helsingborg.
En man har blivit skjuten i benet vid en polisinsats i Helsingborg.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har skottskadats vid en polisinsats i Helsingborg. Mannen, som skadades i benet, har förts till sjukhus.

Polisen larmades på lördagsförmiddagen om ett bråk i en flerfamiljsfastighet i stadsdelen Ättekulla.

– När poliserna kommer in i trappuppgången möts de av en man som är hotfull mot patrullen, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

I samband med det uppstod en situation där en av poliserna avlossar ett skott. Ingen skadas av det skottet.

Mannen återvänder till en lägenhet och polisen spärrar av runt huset och kallar dit förhandlare. Senare lyckas förhandlaren få honom att lämna lägenheten.

– Då uppstod en ny hotfull situation, säger Patric Fors.

Mannen blev då skjuten i benet och fördes till sjukhus med ambulans. Han är gripen och misstänks för försök till mord samt grovt hot mot tjänsteman. Polisen vill inte uppge varför mannen är misstänkt för de brotten

Särskilda åklagarkammaren ska utreda skotten som avlossades.

Sport

Varnar "coronafuskarna": Vi kommer efter er

Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Fotograf: Czarek Sokolowski/AP/TT
Sport
Sport Coronakrisen medför brist på dopningstest.

Om det är några idrottare som tror att de kan utnyttja pandemin till att fuska, så kan de tänka om.

Så lyder en varning från ordföranden i den internationella antidopningsorganisationen Wada, Witold Banka. Han har således ett klart besked till idrottare som tror att de kan dra fördel av att virusutbrottet har försvårat genomförandet av dopningstest.

– Vi kommer fånga er och stänga av er, säger han till Reuters.

Utmaningar

Wada erkände i förra veckan att coronapandemin har skapat utmaningar för de personer vars jobb är att utföra dopningsprov, eftersom många länder stänger sina gränser och ställer in flyg.

För ohederliga idrottare utgör det en stor möjlighet.

Utom räckhåll för antidopningsmyndigheterna, kanske i vissa fall i månader, kan det hända att vissa idrottare känner sig frestade att öka sina medaljchanser med hjälp av prestationshöjande medel, med OS i Tokyo 2020 uppskjutet till nästa år.

Men gör de det så kommer de åka fast, menar Witold Banka.

– De är inte idrottare. Fuskar du så fångar vi dig. Det är helt säkert. Vi kommer att avslöja dig, säger Wada-ordföranden.

– Om du vill utnyttja situationen till att fuska så kommer vi fånga dig och vi kommer stänga av dig från all idrott.

Rusada pausar

Som en följd av coronakrisen har exempelvis ryska antidopningsorganisationen Rusada stoppat alla dopningstest tills vidare. Enligt Rusadas vice ordförande Margarita Pachnotskaja gäller beslutet fram till den 6 april.

I avsaknaden av dopningstest måste Wada förlita sig till andra vapen i sin antidopningsarsenal, så som idrottarnas biologiska pass, långtidsanalyser och efterforskningar.

– Världen stannar upp. Det här är en ny och utmanande situation för oss alla, men vi har många verktyg vi använder oss av och jag hoppas att vi kan återgå till full styrka väldigt snart, säger Witold Banka.

– Antidopningen sover aldrig.

Inrikes

Skräckvecka på isen – flera dödsolyckor

Det viktigaste säkerhetsrådet är att inte vara ensam på isen. Arkivbild.
Det viktigaste säkerhetsrådet är att inte vara ensam på isen. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes En rad olyckor med dödlig utgång har under veckan inträffat på de svenska isarna. Nu varnar Issäkerhetsrådet för den förrädiska vårisen.

Veckan började med att en kvinna i 85-årsåldern omkom sedan hon med spark gått genom isen utanför Skellefteå. Två män, i 50- respektive 70-årsåldern, dog efter en isolycka i tisdags kväll norr om Ludvika. På torsdagen gick ytterligare två äldre män genom isen med fyrhjuling utanför Ovanåker. Och norr om Strömsund omkom på fredagskvällen en man i 40-årsåldern efter att ha gått genom isen med skoter, rapporterar SVT Jämtland.

Ännu ett dödsfall noterades nu i helgen. På lördagen avled en man i 75-årsåldern efter en isolycka som inträffade utanför Falun i onsdags, uppger P4 Dalarna.

Varnar för vårisen

Dödsolyckorna får Issäkerhetsrådet att uppmana människor att vara särskilt försiktiga på vårisen.

– Det är så fint så här års. Tänk en morgon med klar luft, sol och blank is. Det är svårt att hålla sig på land, säger Jan Insulander, projektledare för Issäkerhetsrådet.

Varje år dör runt tio personer i svenska isolyckor och våren är en farlig tid på fruset vatten.

– På vintern reflekteras värmen bort eftersom solen inte står så högt, men nu står solen högt och det betyder att strålningen går djupt ner i isen.

"Gentlemän i riskzonen"

Vårisen kan vara lite grönaktig, är mjuk och brister lätt. Säkrast är isen tidiga morgnar och kalla nätter, men det är fortfarande viktigt att ta med både ispiken och kompisen, säger Insulander.

– Sverige är avlångt och i mellersta Sverige ska man nu vara väldigt försiktig med att ge sig ut på isen, om man inte är superexpert och har ett gäng kompisar med sig, säger han.

Det är lätt hänt att överskatta sin expertis.

– Äldre gentlemän ligger i riskzonen eftersom de tycker att de vet precis hur man gör. Det är en grupp som är svår att nå med information, säger Jan Insulander.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

FAKTA: Issäkerhetsrådet

Issäkerhetsrådet arbetar med information till allmänheten om hur man ska tänka kring säkerhet på isen.

Verksamheten finansieras av Svenskt Friluftsliv, som består av flera friluftsorganisationer.

Källa: issäkerhet.se

FAKTA

FAKTA: Isolyckor

Antal omkomna i isolyckor i Sverige.

2019: 11

2018: 15

2017: 11

2016: 20

2015: 4

2014: 16

2013: 8

2012: 10

2011: 4

2010: 3

* I genomsnitt 10 omkomna om året under perioden.

Källa: Livräddningssällskapet

Sport

Tvåmålsskytten Wålemark: "Det går bra nu"

Patrik Wålemark gjorde två av Häckens mål i 5–2-segern i träningsmatchen mot Utsikten.
Patrik Wålemark gjorde två av Häckens mål i 5–2-segern i träningsmatchen mot Utsikten.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport Ett mål mot Jönköpings Södra och nu senast två nya mot Utsikten.

Till målskörden kan höstens tre fullträffar i träningsmatcherna efter den allsvenska säsongen läggas till. Dessutom gjorde Patrik Wålemark ett mål i Häckens P19–match mot IFK Göteborg i början av mars.

18-åringen, som i fjol spelade division 2-fotboll i Qviding, har minst sagt fått en bra start i klubben som i fjol var Sveriges sjätte bästa lag.

– Det har gått bra hittills, säger han.

– Jag har kommit in bra i gruppen och spelmässigt också, så jag känner att jag har kommit in på rätt sätt och det är bara bygga vidare på det här. Även om jag är ung och så, så ser de mig som en spelare som kommer att vara med och konkurrera, och det är bra att jag får visa det nu också i sådana här matcher.

Två mål mot Utsikten

Bara fyra minuter efter att ha blivit inbytt i paus dundrade Wålemark in ett vänsterskott till 3–1 i träningsmatchen hemma mot division 1-laget Utsikten. Tio minuter senare höll han sig framme igen och ökade på till 4–1 i en match som slutade med en 5–2-seger.

Tränaren Andreas Alm är långt ifrån överraskad över nyförvärvets poängproduktion.

– Patrik gör det han är bra på. Han spelade träningsmatcher för oss innan vi gick på ledighet i november och gjorde redan då mål. Han är väldigt effektiv strax utanför och strax innanför straffområdet, till höger. Han sätter bollen i mål, han gör det i träning och han gör det i match, säger han.

Längre försäsong

TT: Hur nära är han att vara en allsvensk startspelare?

– Han är som oss andra… Vad är vi, två månader ifrån?

– Det finns vissa spelare som kommer att ha en extra månad att slå sig in och kommer man från lägre divisioner är det inte fel att få det. Det kan vara lätt att bli nedtränad när man kommer upp till en ny nivå men nu får han någon månad extra och det är bra för honom, säger Alm.

Patrik Wålemark är inne på samma linje som sin tränare, och ser den uppskjuta starten av seriestarten – på grund av den rådande pandemin – som en bra sak för att kunna hantera det stora klivet i fotbollens seriesystem.

– Det är klart att det är tuffare här men ju längre det har gått desto närmare känner jag att jag kommer. Och jag känner att det kan vara positivt för mig att få en lite längre försäsong för att komma in i det ännu mer. Även om det så klart är tråkigt att behöva vänta på tävlingsmatcher, säger han.

Sport

Serie A-tränarens förslag: Testa alla lag

Lecces tränare Fabio Liverani vill att alla lag i Serie A testas för coronaviruset. Arkivbild.
Lecces tränare Fabio Liverani vill att alla lag i Serie A testas för coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Marco Lezzi
Sport
Sport Låt alla spelare och ledare testas för coronaviruset innan Serie A sparkar igång igen.

Precis som i resten av världen står idrotten i Italien i princip stilla på grund av coronavirusets utbredning.

Samtliga evenemang i landet är inställda fram till den 3 april och gällande Serie A-fotbollen har den uttalade förhoppningen tidigare varit att ligaspelet ska kunna rulla i gång igen i början av maj.

Om så blir fallet har Lecces tränare Fabio Liverani ett förslag:

– Innan vi startar igen så vore det bra om alla lag tog tester. Jag vill inte gå in i tidigare kontroverser men i Lecce, precis som i andra städer, har folk inte fått bli testade. Reglerna har förhindrat det, säger han till Gazzetta dello Sport, enligt Football Italia, och fortsätter:

– För allas beskydd måste vi vara säkra på att ligan är fri från viruset. Vi måste värna om vår hälsa och aldrig sluta. Vi kommer inte ha mycket tid.

Italiens idrottsminister Vincenzo Spadafora sade i fredags att han tvivlade på att Serie A kommer vara redo att återupptas redan om en dryg månad.

– Just nu är det otänkbart att säga att det skulle gå att återuppta turneringar som vanligt i maj, särskilt inte med åskådare, sade han till italienska tv-kanalen Rai 3.

NÄSTA ARTIKEL