Annons

Hon var en hängiven folkbildare

Personligt Minnesord efter Karin Månsson, Stehag.
Personligt • Publicerad 25 februari 2020 • Uppdaterad 30 november 2021

En av Stehags mest omtyckta folkbildare, Karin Månsson, har avlidit i en ålder av 79 år. Många minns henne komma cyklande från Klockaregården vid kyrkbyn genom byn till bibblan i Stehag.

Vi är många som fått upplevelsen i böckernas värld genom Karin. Från den yngsta låntagaren till den äldsta var alla lika viktiga.

Annons

Att alls läsa var det viktiga för Karin, om det var serietidningshyllan som fångade intresset eller den klassiska romanen hittade hon besökarens läslust genom att vara nyfiken på varje individ.

Ville barnen busa av sig gick det bra innan sagostunden och var man äldre och hade svårt att ta sig fram själv fixade Karin hem boken genom att ta en omväg med cykeln på väg hem. Alla var lika viktiga, ung som gammal.

Karin brann också för bygden och anordnade föreläsningar, studiecirklar, möten och utställningar. Hon såg till att Stehags invånare var involverade i gemenskapen.

Engagemanget för hembygden har hon alltid haft. Tillsammans med maken Hans har hon på ett varsamt sätt tagit hand om Klockaregården och dess trädgård. Deras kärleksfulla omhändertagande har bevarat en del av kulturarvet.

Karins gästfrihet har för många nya stehagsbor betytt mycket. Nyinflyttade i byn bjöd hon hjärtligt in i syfte att de skulle känna samhörighet.

Hon kopplade samman människor, oavsett var i världen man kom ifrån. Alla var alltid välkomna.

Karin har också varit aktiv inom Svenska kyrkan både i Östra Onsjö församling och i den nya Eslövs församling, där hon höll i ordförandeklubban.

Karin var under många år ordförande i Stehags Socialdemokratiska förening, invald i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Eslöv.

Med sitt breda sociala engagemang var hon som fritidspolitiker engagerad som ordförande i överförmyndarnämnden. Ett uppdrag som visade på hennes sociala kompetens och kamp för alla människors lika möjligheter.

Jag och många andra som fått dela hennes nyfikna sociala engagemang och intresse för kultur, matlagning, trädgård bär med oss hennes värderingar och öppenhet mot nya människor. Nu tar vi farväl av folkbildaren Karin Månsson.

Annons

Jag vill också sända en varm tanke till familjen och maken Hans; jag vet att hon värdesatte er högst av alla.

Tack för allt engagemang!

Johan Andersson Fd stehagsbo, vän och politisk kollega
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons