Annons

Barnen är värda pengarna

Debatt Region Skåne ämnar ta bort möjligheten för personer med cp-skada att träna konduktiv pedagogik, för att spara en miljon kronor.
Debatt • Publicerad 27 februari 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Alla barn måste ha rätt till träning. Foto: TT
Alla barn måste ha rätt till träning. Foto: TT

Region Skåne ämnar ta bort möjligheten för personer med cp-skada att träna konduktiv pedagogik, för att spara en miljon kronor. Det är en låg siffra i förhållande till hur många barn och familjer som träningen hjälper. Träning som vi inte får via habiliteringen.

Allt fler barn diagnostiseras med olika funktionsvariationer och behöver stöd och hjälp. Tittar vi på väntetiden till barn- och ungdomspsykiatrin så tar det många månader innan man får det första mötet.

Annons

Det är så många barn knutna till samma sjukgymnast att det är omöjligt att samtliga får träning. Majoriteten har inte ett enda pass inbokat. Det ska mätas rörlighet, gjutas ståskal och ortoser (skenor), samt provas ut hjälpmedel. Hur ska de hinna med att träna våra barn? Dessutom är det inte vad habiliteringen är till för.

En gång om året har vi haft möjlighet att söka bidrag från regionen för att träna konduktiv pedagogik via en extern aktör. Om ansökan beviljas så får vårt barn intensiv träning i fyra veckor, sedan får vi vänta och förhoppningsvis träna året därpå igen.

Det finns inga garantier och det gäller endast för barn med en cp-diagnos. Om något borde regionen se över möjligheten att bredda det, eftersom barn med andra diagnoser kopplade till hjärnskador också hjälps av konduktiv pedagogik. Framstegen är stora för många och kom då ihåg att våra barn står så långt ifrån vanlig idrott det går att komma. Med hjälp av konduktiv pedagogik har en del äldre barn klarat av att utöva viss sport, som para-handboll.

Om Region Skåne låter detta klubbas igenom kommer det att bli en katastrofal klassfråga: De barn vars föräldrar har råd att betala ur egen ficka får lov att träna, medan andra barn, vars föräldrar inte har samma ekonomiska möjlighet, inte kommer få den grundläggande rätten till oerhört viktig träning tillgodosedd.

Tilläggas bör att de flesta av oss föräldrar till barn med olika funktionsvariationer både tvingas gå ner i arbetstid samt ta ut fler dagars tillfällig föräldrapenning än andra. Att betala nästan 30.000:- för en träningsperiod blir omöjligt.

Vården ska se till vårdtagarens behov. Vi är många familjer som är både rädda, ledsna och panikslagna av vad som verkar komma att ryckas ifrån våra barn.

Ett riksavtal skulle eventuellt möjliggöra att vi söker oss till Göteborg eller Stockholm för att träna konduktiv pedagogik. Vem som då står för notan, med resor och logi inräknat? Region Skåne. Räkna med minst en dubblering av den kostnaden som regionen tror sig kunna spara in!

I min värld är vår sons hälsa värt minst hundra miljoner kronor. Så de runt 40 stycken som vill träna konduktiv pedagogik under ett år, skulle inte de vara värda ynka en miljon tillsammans?

Natalie Eneke, bekymrad mamma till pojke med cp-skada Giesela Anderholm Hansson, bekymrad ordförande RBU Skåne.
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons