Knislinge

Helgeåfestivalen byter namn

Ingen Sektion satt
Knislinge Helgeåfestivalen firar sitt 15-årsjubileum med att skrota sitt namn.

Nytt namn blir Time to rock festival.

"Helgeåfestivalen vill stärka sin position både nationellt och internationellt. Vår slogan Time to rock har visat sig vara ett starkt namn förknippat med vår festival och nu tar vi steget fullt ut och byter namn" skriver man på sin hemsida.

Namnbytet innebär inga andra ändringar i festivalens organisation.

I år går festivalen av stapeln mellan den 2:a och den 4:e juli, i vanlig ordning i Knislinge Folkets park. På scen står bland annat amerikanska Skid Row, italienska Black Mamba, göteborgarna i Sister Sin och Partillebandet Lok.

Sport

Tränaren: Fotbollen kommer påverkas i grunden

Carlo Ancelotti tror att coronaviruset kommer att förändra fotbollen. Arkivbild.
Carlo Ancelotti tror att coronaviruset kommer att förändra fotbollen. Arkivbild.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Sport
Sport Coronavirusets spridning kommer att påverka fotbollen i grunden, enligt tränaren Carlo Ancelotti. Han spår lägre löner, billigare biljettpriser och fler bytesaffärer mellan klubbarna i framtiden.

– Vi lever alla ett liv vi inte är vana vid och det här kommer att ändra oss på djupet. Det är jag säker på, fortsätter 60-åringen med meriter från storklubbar som Milan, Juventus, Real Madrid, Paris Saint-Germain och Bayern München.

Ancelotti menar att coronaviruset kommer att vara ett hårt slag mot världens ekonomier vilket i sin tur även lär påverka fotbollen.

– Tv-rättigheterna kommer vara billigare, spelare och tränare kommer att tjäna mindre och biljettpriserna kommer att sjunka för att människor kommer ha mindre pengar, säger Carlo Ancelotti.

När de europeiska fotbollsligorna drar igång igen är det ingen som vet – men förhoppningen är att de pausade säsongerna ska kunna spelas klart senare under våren eller sommaren.

Samtidigt har flera höga Premier League-toppar, enligt sportnyhetssajten The Athletic, öppnat för att man vill se att ligan i stället stryker hela Premier League-säsongen.

Ancelotti, till vardags tränare i Everton i den engelska högstaligan, menar att fotboll är det sista han tänker på nu.

– I dag är prioriteringen vår hälsa och att stoppa spridningen. Vilket datum vi startar upp igen bryr jag mig inte om, tro mig, säger han.

Inrikes

Läkare i fjällen: "Stanna hemma i påsk"

Turister på skidorten Åre under påsken 2019.
Turister på skidorten Åre under påsken 2019.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Åtta läkare i Region Jämtland Härjedalen uppmanar skidturister att inte resa till fjällen i påsk.

"Vi förbereder oss för den annalkande stormen som innebär ökad belastning på sjukvården samtidigt som resurserna att ta hand om de sjuka minskar", skriver läkarna i en debattartikel i Östersunds-Posten.

De anser att det blir svårt att hantera en stor turistvåg till skidanläggningar i bland annat Åre och Vemdalen under den pågående coronapandemin.

"I år kommer ni till en redan ansträngd verksamhet där den personal som är på plats motsvarar lågsäsong och där möjligheterna att ta hand om er är begränsade", framhåller läkarna.

Det finns inga restriktioner mot att hålla skidanläggningar öppna, men regeringen har avrått från inrikesresor i påsk.

Skistar driver anläggningar i Åre, Vemdalen och Sälen i Dalarna. Dessa kommer att fortsatt vara öppna men flera försiktighetsåtgärder är på plats, meddelar företaget på lördagen.

Utrikes

Över 10 000 döda i corona i Italien

Kistor i San Giuseppe-kyrkan i Seriate i Italien.
Kistor i San Giuseppe-kyrkan i Seriate i Italien.
Fotograf: Antonio Calanni/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Virusdrabbade Italien har passerat 10 000 dödsfall. Det står klart sedan corona krävt 889 liv det senaste dygnet.

Antalet registrerade fall av smittan har stigit till nära 92 500, meddelar institutet för civilskydd. Omkring 12 400 av de smittade har friskförklarats.

Landet står för över en tredjedel av alla dödsfall som krävts under coronapandemin.

Drygt 3 850 människor intensivvårdades i Italien på lördagen.

Utrikes

Trump: Flera delstater kan sättas i karantän

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s president Donald Trump överväger att sätta delstaterna New York, New Jersey och Connecticut i karantän för att begränsa spridningen av coronaviruset.

– Vi skulle vilja se New York i karantän eftersom det är en smitthärd, säger Trump.

Delstaten står för omkring häften av USA:s konstaterade fall av smittan – över 52 000. Antalet dödsfall i covid-19 i New York har stigit till 728.

Primärvalen i New York skjuts upp till den 23 juni på grund av virusutbrottet, meddelar guvernören Andrew Cuomo. Han tas dock på sängen av presidentens uttalande om karantän och betonar att han inte gillar idén.

– Jag vet inte ens vad det innebär. Jag vet inte hur det skulle kunna genomföras rättsligt.

Cuomo säger att Trump har godkänt fyra temporära sjukhus i New York med sammanlagt 4 000 vårdplatser.

Inrikes

RFSU: Ingen brist på gummin för pilska svenskar

Tre tillfälligt stängda kondomfabriker i Malaysia påverkar inte kondomleveranserna till Sverige. Arkivbild.
Tre tillfälligt stängda kondomfabriker i Malaysia påverkar inte kondomleveranserna till Sverige. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Det har varnats för en global kondombrist efter att tre fabriker i Malaysia hållit stängt. Men RFSU AB ser ingen anledning till oro.

Till följd av coronavirusets spridning har en av världens största kondomleverantör – malaysiska Karex – tvingats hålla sina fabriker stängda en vecka. Det har förekommit rykten om att en global kondombrist kan uppstå och pågå i flera månader.

Katarina Knutz förstår den eventuella oron, men hon försäkrar att tomma preventivmedelshyllor inte är att vänta i Sverige och Norden.

– Vi känner oss väldigt lugna. Vi har en handfull olika leverantörer i Asien och ingen av de fabrikerna har liknande restriktioner som de i Malaysia, säger hon.

"Nära relation"

RFSU AB, med populära märken som "Näkken" och "Profil", står för 85 procent av kondomförsäljningen i Norden. Bolaget försäkrar att leveranserna är säkrade.

– Vi har en väldigt nära relation med alla våra leverantörer och vi har säkerställt att vi har kondomer både på väg hit och i produktion, säger Katarina Knutz.

De tre fabriker som varit stängda en vecka nu får öppna med halva personalstyrkan, vilket innebär en produktionsförlust på 100 miljoner kondomer. Ur ett folkhälsoperspektiv skulle en internationell brist på preventivmedlet förstås få negativa konsekvenser.

– Självklart skulle det i förlängningen kunna innebära en ökning av oönskade graviditeter och könssjukdomar. Men jag vill verkligen påpeka att vi inte ser en sådan situation framför oss i Norden, säger hon.

Fler sexleksaker

Coronaviruset och dess konsekvenser för samhället har lett till en ökad försäljning av RFSU:s produkter under de senaste veckorna.

– Folk är hemma mer och då kan man göra olika saker. Sex är väl en av de sakerna. Det hänger ihop med försäljning av glidmedel, kondomer och sexleksaker, säger Knutz och tillägger:

– Men man behöver inte hamstra. Däremot är det bra att alltid ha kondomer redo, man vet ju aldrig när de ska användas.

Emilia Söderholm/TT

FAKTA

Fakta: RFSU och RFSU AB

Riksförbundet för sexuellupplysning (RFSU) är en ideell organisation som grundades 1933. Organisationen är partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden och finns till för att sprida kunskap och information och sex och samlevnad.

Organisationen RFSU äger RFSU AB som säljer bland annat kondomer, glidmedel, sexleksaker och produkter för intimhälsa och kroppsvård. 100 procent av aktiebolagets överskott går till organisationen RFSU.

Källa: RFSU

Sport

Barcelona levererar 30 000 masker

Barcelona bidrar i kampen mot coronaviruset med 30 000 masker. Arkivbild.
Barcelona bidrar i kampen mot coronaviruset med 30 000 masker. Arkivbild.
Fotograf: Joan Monfort
Sport
Sport

Barcelona levererar 30 000 masker till hälsomyndigheterna i Katalonien för att hjälpa till i kampen mot coronaviruset, meddelar den spanska storklubben på sin hemsida.

Maskerna är tillverkade i Kina och doneras till Barcelona från försäkringsbolaget och samarbetspartnern Taiping.

"Klubben jobbar även genom sin stiftelse för att hjälpa till så mycket som möjligt med krisen, både lokalt och internationellt", skriver La Liga-klubben.

Efter Italien är Spanien det land i Europa som har drabbats hårdast av coronavirusets utbredning med över 72 000 smittade och nästan 6 000 döda.

Kultur och nöje

Skansen: Överrumplade av kärleksbombningen

På kort tid har tusentals personer engagerat sig i Skansens överlevnad. Arkivbild.
På kort tid har tusentals personer engagerat sig i Skansens överlevnad. Arkivbild.
Fotograf: Marcus Ericsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Dagen efter Skansenledningens nödrop om en annalkande likvidation har tusentals människor engagerat sig i museets överlevnad.

Att friluftsmuseet Skansen i Stockholm befinner sig i akut ekonomisk kris verkar inte ha gått obemärkt förbi.

Facebookgruppen "Rädda Skansen" har i skrivande stund över 10 000 medlemmar, och dagen efter att Stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr gick ut med ett nödrop om situationen kraschade museets it-system av belastningen när tusentals personer försökte stödköpa årskort samtidigt.

– Det är helt galet. Vi blev överrumplade av den otroliga kärleksbombningen och är jätterörda av alla människors engagemang. Man ser att Skansen betyder så mycket för så många, säger Yvonne Borg Nordling, chef för Skansens marknads- och kommunikationsavdelning.

"Pågår diskussioner"

Det akuta ekonomiska läget kombinerat med regeringens nya direktiv om begränsade sammankomster innebär att Skansen i praktiken inte kan genomföra sina tidigare utannonserade scenevenemang. Dessutom är framtiden för SVT-produktionen "Allsång på Skansen" oviss, säger Yvonne Borg Nordling.

– Det pågår diskussioner, men så vitt jag vet är inget definitivt beslut fattat än.

Brådskande läge

Trots alla stödköpta årskort och swishade pengagåvor till verksamheten kommer det att krävas ytterligare stöd i mångmiljonbelopp för att rädda Skansen.

Ledningen hoppas på hjälp från regeringen.

– Vi fick en signal om att statssekreteraren på kulturdepartementet är beredd att lyssna till oss den 17 april, och det ligger långt fram i tiden. Det vore bra att få berätta för huvudmannen hur det ser ut så snabbt de har möjlighet, säger Brattmyhr.

Patrick Stanelius/TT

FAKTA

Fakta: Skansen

Skansen grundades år 1891 av Artur Hazelius.

Namnet Skansen kommer troligen från den militära skans som prins Karl-Johan lät uppföra åt prins Oskar på 1810-talet.

Syftet med Skansen var att visa hur människor bott och verkat i olika delar av Sverige under äldre tid.

Runt 150 kulturhistoriska byggnader från hela landet har flyttats till Skansen.

Museet är även hem för en stor mängd djur, från insekter till tropiska fiskar, apor och vargar.

Skåne

Bostadsbolag skänkte 150 skyddsdräkter

Utvändig bild av Centralsjukhuset Kristianstad.
Centralsjukhuset Kristianstad fick 150 skyddsdräkter från det kommunala bostadsbolaget.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Skåne
Kristianstad AB Kristianstadsbyggen gav bort de dräkter de hade i lager till vården.

Privatpersoner, företag och kommunala bolag gör vad man kan för att se till att vården har tillräckligt med skyddsutrustning när coronapandemin förmodas ta ett fastare grepp också om Skåne. I Kristianstad har det kommunala bostadsbolaget ABK hittat, och skänkt, 150 skyddsdräkter till vården.

– Vi ser över vad vi kan göra för att hjälpa, och det här är ett litet bidrag, säger vd Henrik Strand i ett pressmeddelande.

Idén kom från bolagets måleriavdelning som uppmärksammat att det fanns ett antal skyddsdräkter i lager. Dräkterna var inköpta sedan tidigare och var tänkta att användas vid målerijobb. De var klassade för att klara av bland annat asbest och radioaktiva miljöer.

Under fredagen lämnades de 150 dräkterna över till Centralsjukhuset Kristianstad.

Inrikes

Kraftig villabrand – en person saknas

En person saknas efter en villabrand i Österåkers kommun. Arkivbild.
En person saknas efter en villabrand i Österåkers kommun. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person saknas efter en kraftig villabrand i Österåkers kommun nordost om Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet kom under natten mot lördagen.

Branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till platsen och huset gick inte att rädda.

Två personer befann sig i fastigheten när branden bröt ut. En av dem lyckades ta sig ut.

– Personen hoppade ut genom ett fönster, säger Mirjam Embretsen, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, till TT.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning. Det inträffade rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet. Orsaken till branden än inte känd.

NÄSTA ARTIKEL