Kultur

Gangsterfilm bjuder på skratt

Colin Farrell och Charlie Hunnam i en scen från The Gentlemen. Foto: STXfilms
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje ”Gamla beundrare lär förstås slicka i sig det här med hull och hår”.

Guy Ritchie är tillbaka på mammas gata igen efter riddarfloppen King Arthur: Legend of the Sword och megahitten åt Disney, Aladdin. Det är naturligtvis The Gentlemen som åsyftas.

Regissören har inte gjort en gangsterrulle sedan Rock’n’rolla 2008, så det är väl på tiden, kan tyckas. Inte minst för att pausen från genren uppenbarligen har gjort honom gott. The Gentlemen uppvisar en smartare, faktiskt mer sofistikerad och kanske också något mindre våldsamt närmande till genren än tidigare.

Fast handlingen fokuserar förstås i vanlig ordning på diverse gangstergrupperingar som försöker roffa åt sig revir från varandra och helst vill bli ensamma herrar på täppan.

När The Gentlemen tar sin början är amerikanen Mickey Pearson både mest och bäst i (gangster) klassen, men det finns utmanare. Som hetsige ungtuppen Dry Eye och den asiatiske bossen lord Georges (över) ambitiöse underhuggare.

Fast egentligen står Mickey i begrepp att pensionera sig med sin företagsamma fru Rosalind och låta skumme miljardären Matthew Berger betala rundligt för hans lika enorma som väloljade marijuanaodlingar. Mitt i allt detta rånar ett gäng kriminella ungdomar ett av Mickeys marijuanalabb, något deras beskyddare boxningstränaren Coach rakryggat tar ansvaret för. Som om inte detta vore nog försöker den inte överdrivet pålitlige murveln Fletcher utpressa Ray, Mickeys närmast förtrogne på en väldigt massa miljoner för att inte avtäcka diverse komprometterande hemligheter.

Som synes händer det mycket i The Gentlemen. Precis som vanligt i en Guy Ritchie-film med andra ord. Det gäller helt enkelt hålla ögonen öppna för att inte missa något.

För egen del njöt jag i fulla drag av den stjärnspäckade ensemblen som gav liv åt dessa i många fall motbjudande individer. I sammanhanget behöver det väl knappast nämnas att Matthew McConaughey glänser i sin tämligen normala roll som Mickey, men när allt är över är det ändå framförallt Hugh Grants sliskige journalist och Colin Farrells reformerade skurk som lyser mest. Om inte annat var det dessa båda som lockade fram de flesta skratten

Skratt som i vanlig ordning när Ritchie är på tapeten kan te sig grabbiga, grovkorniga och politiskt inkorrekta för den känslige. För trots att en viss mognad kan märkas i detta nya verk, så vore det synd att påstå att oddsen för att nya fans ska värvas är tämligen liten.

Fast gamla beundrare lär förstås slicka i sig det här med hull och hår. Det kan jag med säkerhet utlova.

FAKTA

Fakta:

The Gentlemen

Regi: Guy Ritchie

I rollerna: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Hugh Grant

Betyg: 4

Ekonomi

Nattsvart syn på bopriserna

Hushållens syn bostadspriserna är nattsvart i spåren av coronapandemin.
Hushållens syn bostadspriserna är nattsvart i spåren av coronapandemin.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Hushållens syn på bostadspriserna är nattsvart i spåren av coronapandemin.
Aldrig tidigare under 17 års tid har SEB:s boprisindikator rasat så mycket som nu.

Indikatorn föll i april med hela 67 punkter till minus 20 vilket är den största förändringen under en enskild månad någonsin. Ingen region skonas utan raset är markant över hela landet med störst minskning i Stockholm och Skåne. Andelen hushåll som ändå tror på stigande bostadspriser uppgår nu till 22 procent medan den motsatta kategorin stiger från 8 till 42 procent. Andelen som tror på oförändrade priser har minskat med två enheter och ligger på 27 procent.

Självuppfyllande förväntningar

"Ännu har vi inte sett fallande bostadspriser i statistiken men det här visar att det är vad hushållen förväntar sig och till viss del kan sådana förväntningar blir självuppfyllande. Trots stabiliserande åtgärder från regering, riksdag, myndigheter och banker, får vi räkna med att kombinationen av ekonomisk tvärnit och fallande hushållsförtroende kommer att resultera i en rejäl sättning på bostadsmarknaden", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

När det gäller synen på Riksbankens reporänta är den dock i stort sett oförändrad och i snitt tror man att den om ett år ligger på 0,48 procent, en marginell minskning från 0,50 procent.

Över Riksbankens förväntningar

"Hushållen ligger klart över marknadens och Riksbankens egna förväntningar. Mot bakgrund av att vi nu går in i en lågkonjunktur är det dock troligare att reporäntan kommer att hållas låg ett bra tag till. Men det är å andra sidan inte samma sak som att bostadsräntorna kommer att vara lika låga och det är inte fel att ha en viss beredskap för att dessa kan stiga om till exempel bankernas upplåningskostnader fortsätter att stiga", säger Jens Magnusson.

Något fler jämfört med föregående månad (tre procentenheter), planerar nu att binda räntan inom en kommande tremånadersperiod. Totalt sett betyder det att sju procent svarat att de har för avsikt att göra så.

Boprisindikatorn genomförs av Demoskop på uppdrag av SEB och bygger på cirka 1 000 webbintervjuer inom ramen för en onlinepanel.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

AF nära bristningsgränsen

Stress och oro ökar bland anställda på Arbetsförmedlingen, där arbetsbelastningen ökar.
Ekonomi
Ekonomi Trycket på Arbetsförmedlingen eskalerar i och med rekordvarsel. Läget är inte långt ifrån bristningsgränsen, enligt fackförbundet ST.
– Det finns en stor oro bland personalen och folk mår väldigt dåligt, säger klubbordförande Fredrik Andersson.

Företag efter företag varslar om uppsägningar i spåren av coronakrisen. Under mars handlade det om drygt 36 000 personer. I dag kommer nya siffror över utvecklingen under förra veckan.

Många vänder sig till Arbetsförmedlingen där trycket närmar sig maxgränsen.

– Det är en tuff situation för de anställda på Arbetsförmedlingen, både med tanke på rådande situation och minskade resurser under förra året, säger Fredrik Andersson, ordförande på fackförbundet ST, en av personalorganisationerna inom Arbetsförmedlingen.

Ökad arbetsbelastning

Samtidigt som stressen och sjukfrånvaron ökar bland de anställda, gör fjolårets uppsägningar sig påminda.

– Vi är många färre som är i tjänst och som ska göra samma jobb som tidigare, när vi var fler. Nu är det mycket tydligt att det förväntas mycket av myndigheten.

Många av de som varslas och vill skriva in sig på Arbetsförmedlingen kan inte förvänta sig en service på kontoren som tidigare, utan hänvisas till digitala lösningar för inskrivning eller andra ärenden.

Enligt Fredrik Andersson är bristningsgränsen inte långt borta – och väl där kommer situationen bli svårhanterlig. Med det följer en risk att det blir en undanträngningseffekt i processen bland arbetssökande. Det innebär att de som registrerat sig som arbetssökande tidigare hamnar längre bak i ledet, än de som anmäler sig senare.

– Arbetsförmedlingen förväntas vara en omställningsmyndighet. Nu är det vi som ska ta hand om ett stort antal nya arbetslösa, vilket vi gärna gör, men vi måste ha resurser för det. Man måste ändra synen på myndigheten, för vi behövs i upp- och nedgångar av konjunkturen, säger Fredrik Andersson.

Efterfrågar resurser

I slutet av mars föreslog regeringen förändringar i vårändringsbudgeten för att stärka Arbetsförmedlingens och a-kassornas förutsättningar. Med det avser regeringen ge Arbetsförmedlingen ytterligare 330 miljoner kronor under 2020.

– Det är långt ifrån tillräckligt. Vi behöver se till att få in tillräckligt med pengar tills nästa år, annars måste vi säga upp personal redan i år, vilket skulle vara djupt olyckligt, säger Fredrik Andersson.

Under ett seminarium kommenterade LO:s chefsekonom Ola Pettersson att "det är viktigt att politiken ger en signal om att det inte finns några som helst förutsättningar att gå vidare med reformen av Arbetsförmedlingen. De behöver fokusera all sin energi på att hantera den akuta situationen, att i det läget gå in i experimentverkstad är oacceptabelt.”

Åsa Johansson/TT

Inrikes

Skanska får brittiskt miljardavtal

Miljardavtal till Skanska i Storbritannien. Arkivbild
Miljardavtal till Skanska i Storbritannien. Arkivbild
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes

Skanska har tecknat ett femårigt avtal med brittiska Welsh Water värt cirka 2,4 miljarder kronor, skriver byggkoncernen i ett pressmeddelande.

"Som en del av avtalet ansvarar Skanska för att bygga kritisk infrastruktur vid vattenreningsverk och pumpstationer samt för uppgradering av dammar och hantering av rörinstallationer", skriver Skanska.

Utrikes

Över 1 100 nya dödsfall i USA

Dödstalet fortsätter att stiga snabbt i USA.
Dödstalet fortsätter att stiga snabbt i USA.
Fotograf: Steven Senne/AP/TT
Utrikes

Det senaste dygnet har minst 1 147 dödsfall till följd av coronaviruset registrerats i USA, enligt Johns Hopkins-universitetet på söndagskvällen lokal tid.

Det är ett av de högsta dödstalen under ett dygn i landet.

Hittills har minst 337 000 personer konstaterats vara smittade med viruset och över 9 600 personer har avlidit i landet.

I antal döda räknat är USA det tredje värst drabbade landet i världen, efter Italien och Spanien.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt att det var rekordmånga döda i USA.

Kultur och nöje

Duran Durans John Taylor har fått covid-19

John Taylor, of Duran Duran, har drabbats av coronaviruset med är på bättringsvägen. Arkivbild.
John Taylor, of Duran Duran, har drabbats av coronaviruset med är på bättringsvägen. Arkivbild.
Fotograf: Charles Sykes
Kultur och nöje

Duran Duran-basisten John Taylor har testats positivt för coronaviruset, men är på bättringsvägen. Det meddelar han själv på Facebook, skriver Variety. Artisten fick beskedet för tre veckor sedan och satte sig då i karantän.

Taylor berättar att han har kommit ut på andra sidan och känner sig "okej", och att han inte har haft någonting emot att isolera sig själv i hemmet: "Jag måste erkänna att jag inte hade någonting emot karantän, det gav mig en chans att återhämta mig", skriver John Taylor.

Samtidigt vill han sprida hopp med sin berättelse.

"Jag känner med dem som har gått igenom verkliga förluster och smärta", skriver han och fortsätter, "men jag vill berätta att det inte alltid är dödligt och att vi kan och kommer besegra det".

Duran Duran grundades 1978 och slog igenom på 80-talet. De är kända för låtar som “Is There Something I Should Know?,” “Planet Earth,” “Hungry Like the Wolf,” “Rio,” “The Reflex” and “Ordinary World” och “Come Undone”.

Utrikes

Kistorna tar slut i Ecuador

Bristvara i coronans spår. Arkivbild.
Bristvara i coronans spår. Arkivbild.
Fotograf: Nina Varumo / SvD / TT
Utrikes

Så många har dött i covid-19 i Ecuadors andra största stad Guayaquil att kistorna att begrava offren i tar slut.

Bara de allra dyraste kistorna finns nu att få tag på, men de kostar 400 dollar, eller drygt 4 000 svenska kronor.

Santiago Olivares, som äger en kedja med begravningsbyråer i staden, berättar för AFP att han försöker få tag på kistor så gott det går.

– Jag har sålt 40 de kistor jag hade i begravningsbyrån i city, och 40 till från huvudkontoret. Då behövde jag ändå beställa tio till denna helg, och de har tagit slut.

Det är brist på material att tillverka kistorna av. Tidigare i veckan sattes militär in för att hämta upp 150 döda kroppar, som blivit liggande i hemmen och på gatorna eftersom begravningsbranschen inte hunnit med.

Nu får staden hjälp. En donation innebär att 1 000 kistor av kartong skänks, för att invånarna ska kunna begrava sina döda på ett värdigt sätt.

180 människor har hittills rapporterats döda i sviterna av coronaviruset i landet.

Utrikes

Delstaten tänker hålla val – mitt i pandemin

En väljare i Milwaukee förtidsröstar från sin bil inför Wisconsins primärval som är planerat till den 7 april.
En väljare i Milwaukee förtidsröstar från sin bil inför Wisconsins primärval som är planerat till den 7 april.
Fotograf: Morry Gash/AP/TT
Utrikes
Utrikes Delstaten Wisconsin i USA går mot strömmen och planerar att genomföra sitt primärval – mitt under rådande viruskris.
Beslutet skapar ilska och frågor i delstaten där Demokraterna i augusti ska hålla sitt, på grund av coronaviruset, uppskjutna partikonvent.

– Att hålla val samtidigt som folk beordras att hålla sig hemma är vettlöst, säger en ilsken demokratisk borgmästare till webbtidningen Politico.

Flera lokalpolitiker håller med – men delstatens demokratiska guvernör Tony Evers verkar inte kunna göra så mycket åt tisdagens primärval.

Politik träta

Förklaringen är partipolitisk. Delstatskongressen, som måste godkänna ett uppskjutande av valdatumet, kontrolleras av Republikanerna. De anser att Evers inte varit tillräckligt tydlig med att han velat skjuta upp valet – och att det nu är för sent, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Detta eftersom tisdagens tillställning i Wisconsin är mer än bara ett primärval. Parallellt hålls nämligen regionala och lokala val till viktiga församlingar som Wisconsins högsta domstol och borgmästarposten i storstaden Milwaukee, rapporterar Politico.

– Om jag kunde ändra valet på egen hand skulle jag ha gjort det, men jag kan inte göra det utan att bryta delstatslagen, säger Evers i ett uttalande enligt den lokala tv-kanalen TMJ4.

Förvirrande läge

För många Wisconsinbor innebär det ett mycket förvirrande läge, eftersom Evers samtidigt beordrat folk att hålla sig hemma. De står inför det olustiga scenariot att de riskerar virussmitta om de vill utöva sin demokratiska rättighet och gå och rösta.

Guvernören rapporteras ha begärt att valsedlar för poströstande skickas ut till alla invånare, men även det har delstatskongressen sagt nej till. Ett stort antal väljare har ändå begärt sådana och post- och förtidsröstandet har redan slagit rekord.

– Valen kommer inte att likna något som någon varit med om, säger Ben Winkler, delstatsordförande för Demokraterna, till nyhetskanalen CNN.

Ett antal stämningar har lämnats in för att få valet uppskjutet men federala domare har hittills inte ansett sig kunna "agera hälsomyndighet" för Wisconsin.

Flyttat konvent

Över 15 delstater har hittills senarelagt sina primärval och nomineringsmöten på grund av det nya coronviruset. De få övriga som, vid sidan av Wisconsin, håller omröstningar i april förlitar sig på enbart poströster.

Och Demokratiska partiet beslutade i torsdags att flytta sitt partikonvent, den tillställning då presidentkandidaten formellt utses, från mitten av juli till den 17-20 augusti. Konventet har planerats i åratal och är tänkt att äga rum i Milwaukee.

"Ledarskap innebär att man kan anpassa sig, och det är precis vad vårt parti gör", heter det i ett uttalande från ordförande Tom Perez.

Att skjuta upp partimötet är något som båda de demokratiska presidentaspiranterna, exvicepresident Joe Biden och Vermontsenatorn Bernie Sanders, under en tid förordat.

Ur det perspektivet ter det sin än mer märkligt att Wisconsins primärval hålls på tisdag. Lägg därtill att det är svårt att få tag i valarbetare, i nuläget saknas omkring 7 000, och diskussioner om att slå ihop valkretsar har förekommit. Det råder också brist på handsprit och annat desinfektionsmaterial, men lokala destillerier har lovat att producera sådant, enligt CNN.

Tina Magnergård Bjers/TT

Förtidsröstning i Milwaukee i USA-delstaten Wisconsin. Primärvalet är planerat till den 7 april.
Förtidsröstning i Milwaukee i USA-delstaten Wisconsin. Primärvalet är planerat till den 7 april. Fotograf: Morry Gash/AP/TT

FAKTA

Fakta: Wisconsin

Wisconsin har cirka 5,8 miljoner invånare och ligger i den nordliga delen av mellersta USA med gräns till Minnesota, Iowa, Illinois och Michigan.

Huvudstaden heter Madison men största stad är Milwaukee. Där ligger bland annat ölbryggeriet Millers och motorcykeltillverkaren Harley Davidsons huvudkontor.

Wisconsin ses i nuläget som en vågmästardelstat, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. I presidentvalet 2016 vann Donald Trump oväntat delstaten över Hillary Clinton.

Mer än 1 500 personer har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset i Wisconsin och över 30 personer dött i covid-19 där.

Kultur och nöje

Inte läge att dödförklara livekulturen

Så fort coronakrisen är över kommer vi återigen få höra konsertpublikens vrål, tror David Arkhult. 'Jag tror att folk har ett väldigt sug i sig just nu, de hoppas liksom vi arrangörer att prognoserna stämmer och att saker kan komma i gång igen till sommaren. De vill gå på konsert, de vill gå på festival och de vill gå på krogen', säger han.
Så fort coronakrisen är över kommer vi återigen få höra konsertpublikens vrål, tror David Arkhult. "Jag tror att folk har ett väldigt sug i sig just nu, de hoppas liksom vi arrangörer att prognoserna stämmer och att saker kan komma i gång igen till sommaren. De vill gå på konsert, de vill gå på festival och de vill gå på krogen", säger han.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Är coronaviruset slutet på livekulturen i sin nuvarande form? Är det slut på applåderna i teatersalongen och vrålet från konsertpubliken?
Än så länge är det för tidigt att dödförklara livekulturen, menar utövare och branschpersoner som TT har pratat med.

Inga konserter. Inga teaterföreställningar. Inga dansverk inför publik. Just nu är i princip allt inställt – och frågan är om det någonsin kommer att bli "som vanligt" igen, när vi återigen tillåts gå på konsert, bio eller teater.

Regissörer, dansare, festivalarrangörer och artister är eniga: Saker och ting kommer att bli som förr igen, när coronaepidemin har lagt sig och vi återigen är tillbaka i en mer bekant vardag.

– Människans minne är kort, som en guldfisks. Det var inte jättelänge sedan som människor inte tordes gå på teater på grund av rädsla för terrorattentat, men de kom tillbaka, säger teaterregissören Alexander Mørk-Eidem,

Människan är en social varelse, menar han. Social distansering är något som vi måste tvingas till, annars fungerar det inte.

– Det visar att det vi håller på med i vanliga fall på olika livefronter är livsviktigt för människor, det blir väldigt påtagligt när det inte längre finns. Jag tror att vi kommer tillbaka – stenhårt, säger regissören, som i dagarna skulle ha haft premiär på sin uppsättning av "Röde Orm" på Dramaten.

Folk vill gå på krogen

Han får medhåll av David Arkhult, festivalgeneral för festivalerna Brännbollsyran och Bayside, som även han ser optimistisk på framtiden.

– Jag tror att folk har ett väldigt sug i sig just nu, de hoppas liksom vi arrangörer att prognoserna stämmer och att saker kan komma i gång igen till sommaren. De vill gå på konsert, de vill gå på festival och de vill gå på krogen, säger han och fortsätter:

– Men några kanske får vänta på publiken – om man har en äldre målgrupp, då kanske publiken är rädd eller lite mer försiktig. Men vår målgrupp, som är mellan 18 år och 40 år är bara sugna.

Samtidigt hoppas han att alla sluter upp, oavsett ålder, att folk är villiga att stötta arrangörerna när saker och ting blir som vanligt igen.

Charlotte Engelkes, regissör, dansare och performanceartist, är ganska säkert på den saken.

– Vi kommer att strömma till teatrar och biografer och hylla den sortens rum. Och känna tacksamhet, säger hon.

"Inget slår mötet"

I karantäntider har livekulturen flyttat ut på nätet, där allt från popkonster till operaföreställningar nu strömmas live. Frågan är om livekulturen i framtiden kommer att vara något som vi i större utsträckning tar del av på distans?

– Strömningsgrejerna har varit jättekul och det kan säkert leva vidare som ett pr-verktyg. På så sätt kan det säkert få en skjuts. Men det går nog inte att tjäna pengar på det, det mesta vi sett nu har ju varit gratis, säger David Arkhult och fortsätter:

– Inget slår det verkliga mötet. Det vet alla som har varit på festival, det gäller själva musikupplevelsen men också allt runt omkring, du träffar nya människor, en ny förälskelse.

Charlotte Engelkes ser den digitala livekulturen som ett uttryck för vilken stark vilja det finnas att skapa och förmedla saker i ögonblicket, även om man fråntas de traditionella möjligheterna

– Jag tror att det ur krisen utvecklas nya konstformer, nya sätt att berätta historier, förmedla känslor och beröra. Men de kommer aldrig att ersätta de gamla, inte helt och hållet. Konstformer dör inte ut på det sättet, säger hon.

Alexander Mørk-Eidem å sin sida har svårt att se hur den digitala livekulturen skulle kunna bli ett fullgott substitut, dels vad gäller det konstnärliga, dels också det ekonomiska.

– Är det så kul att titta på en gruppchattuppsättning av något av Shakespeare i längden? Man måste hitta något som är visuellt intressant. Jag hoppas att vi kommer i gång innan jag måste börja ta mig an det digitala, säger han och fortsätter:

– I slutändan handlar det ju om pengar och överlevnad, inte bara om att människor är kreativa och vill ha utlopp för sin kreativitet.

Finns inga alternativ

Bröderna Ron och Russell Mael, som utgör den amerikanska popduon Sparks, kan inte tänka sig en framtid utan liveframträdanden.

– Jag vägrar! säger Russell Mael, som siktar stenhårt på att deras Stockholmsspelning i höst ska bli av.

– Nu ägnar sig folk åt att liveströmma hemifrån, och det är okej i stunden. Men i det långa loppet finns det inga alternativ till att stå på scen, säger Ron Mael.

Viktor Andersson/TT

Erika Josefsson/TT

Patrick Stanelius/TT

Just nu gapar de flesta teatersalonger i Sverige tomma, men när hälsofaran är över kommer publiken att komma tillbaka. Det tror åtminstone Alexander Mørk-Eidem. 'Människans minne är kort, som en guldfisks. Det var inte jättelänge sedan som människor inte tordes gå på teater på grund av rädsla för terrorattentat, men de kom tillbaka', säger han. Arkivbild.
Just nu gapar de flesta teatersalonger i Sverige tomma, men när hälsofaran är över kommer publiken att komma tillbaka. Det tror åtminstone Alexander Mørk-Eidem. "Människans minne är kort, som en guldfisks. Det var inte jättelänge sedan som människor inte tordes gå på teater på grund av rädsla för terrorattentat, men de kom tillbaka", säger han. Arkivbild. Fotograf: Karin Wesslén / TT
Sedan drygt en vecka tillbaka är det förbjudet med sociala sammankomster med fler än 50 personer, för att minska spridningen av coronaviruset. Förbudet har lett till att i princip alla konserter, teaterföreställningar och liknande evenemang har ställts in. Arkivbild.
Sedan drygt en vecka tillbaka är det förbjudet med sociala sammankomster med fler än 50 personer, för att minska spridningen av coronaviruset. Förbudet har lett till att i princip alla konserter, teaterföreställningar och liknande evenemang har ställts in. Arkivbild. Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Charlotte Engelkes tror att levande framträdanden kommer att värderas högre när krisen är över. 'Vi kommer att värdesätta gemenskapen och möjligheten att dela verkliga upplevelser mer, eftersom vi vet att det inte är en självklarhet', säger hon. Arkivbild.
Charlotte Engelkes tror att levande framträdanden kommer att värderas högre när krisen är över. "Vi kommer att värdesätta gemenskapen och möjligheten att dela verkliga upplevelser mer, eftersom vi vet att det inte är en självklarhet", säger hon. Arkivbild. Fotograf: Lars Pehrson / SvD / TT

FAKTA

Regissörer, arrangörer och artister om...

... hur man förbereder sig på en kris:

David Arkhult, festivalgeneral: Det är svårt att förbereda sig på en sådan här grej, då hade nog fler gjort det. Men kanske kan man säkra genom att sälja mer förköp, eller enbart. I min bransch är det många arrangörer som håller fast vid möjligheten att köpa biljett på plats, det kanske man får dra ner på. Dessutom måste man nog ha en plan B. Man måste tänka "om det inte går den helgen, då kanske det kan skjutas upp till en annan helg längre fram". Hellre det än att ställa in. Vi kunde flytta Brännbollsyran till en annan helg, i början av september. Vi var snabba med att kolla om det funkade för artisterna, och det gjorde det.

... livekultur efter krisen:

Charlotte Engelkes, regissör, dansare och performanceartist: Vi kommer att värdera levande framträdanden mer. Vi har på många sätt tagit den sortens upplevelser för givna. Vi har tagit mycket för givet, till exempel att en artist ska flyga över halva världen för att spela några timmar i vår stad, att teatrarna ska sätta upp pjäser, att det ska arrangeras festivaler och stora idrottsevenemang. Nu kommer vi att värdesätta gemenskapen och möjligheten att dela verkliga upplevelser mer, eftersom vi vet att det inte är en självklarhet.

... framtiden för digital livekultur:

Alexander Mørk-Eidem, regissör: Det beror kanske på hur länge det varar, men jag tror att de stora producenterna i Sverige kommer att utveckla sina play-funktioner, de har legat där ett tag, men nu får de fart, och folk som inte bor i Stockholm får möjlighet att se saker på Dramaten och Operan, det tror jag kommer att bli bestående. Kanske kommer man att göra saker enbart för nätet, fast där är jag mer osäker, men kanske någon tok börjar göra något och så blir det så populärt att andra hänger på.

... betydelsen av mötet med publiken:

Ron Mael, popmusiker: Det här gäller egentligen all musik, men i synnerhet popmusik existerar inte utan det levande samspelet med publiken. Det skulle vara tragiskt om det upphörde helt.

Ekonomi

Asiatiska börserna stiger

Börserna stiger på de flesta håll i Asien.
Börserna stiger på de flesta håll i Asien.
Fotograf: Vincent Yu/AP/TT
Ekonomi

Uppgifter om att kulmen när det gäller dödssiffror i coronavirusets spår kan ha nåtts i flera länder i Europa i helgen hjälpte till att få upp hoppet hos investerarna på de asiatiska börserna, när handelsveckan inleddes.

I Tokyo hade Nikkei 225 stigit 2,4 procent vid lunchpausen, och Hongkongs Hang Seng öppnade 1,1 procent uppåt.

Även Seouls Kospi klättrade och var upp 2,4 procent i början av eftermiddagen, sedan färre än 50 nya fall av smittade registrerats i Sydkorea, den lägsta siffran sedan slutet av februari.

I Shanghai och Shenzhen är börserna stängda till följd av helgdag.

NÄSTA ARTIKEL