Annons

Inget brott har påvisats än

vÄtteryd Arbetet med den omstridda vikingabyn vid Vätteryds gravfält fortsätter. Oddvar Otetileu känner sig styrkt sedan kammaråklagare Robert Knutsson graderat ner rubriceringen på den pågående utredningen från grovt fornminnesbrott till enbart fornminnesbrott.
Hässleholm • Publicerad 28 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Länsstyrelsen polisanmälde byggarbetet, som gränsar till Vätteryds gravfält, för brott mot fornminneslagen i vintras.

För en månad sedan var länsstyrelsens handläggare på plats och undersökte marken på Oddvar Otetileus fastighet för att se om han förstört fornlämningar, som är knutna till det tusenåriga gravfältet, som Statens fastighetsverk ansvarar för.

Annons

Länsstyrelsen vägrar svarar på frågor så länge åklagarens utredning pågår.

– Jag har graderat ner rubriceringen på det misstänkta fornminnesbrottet. De flesta fornminnesbrott utreds, enligt normalgraden. Det här är en aktivt pågående utredning, säger Robert Knutsson, vid åklagarmyndigheten i Kalmar som utreder alla fornminnesbrott i södra Sverige.

Hittills har inte länsstyrelsen visat att Oddvar Otetileus vikingabygge har inkräktat på något fornminne.

– Det är absolut förbjudet att påverka, ändra, eller förstöra fornminnen. Om inte något brott kan påvisas så avslutas ärendet, förklarar Robert Knutsson.

Arkeolog Anders Ödman, expert på skånska fornlämningar, har lett utgrävningar vid Hovdala bland flera andra samt tidigare chef vid Lunds Historiska museum, är förundrad över vikingabygget.

– Människor i mitt nätverk som är knutna till Sösdalabygden tycker att det som nu sker i Vätteryd är mycket bra. Det som förvånar är att någon arkeologisk provundersökning inte har gjorts av Länsstyrelsen på platsen. Det är inte fritt fram för privatpersoner att börja bygga och gräva på, eller intill fornlämningar, säger Anders Ödman.

Torgny Weibäck är amatörarkeolog och granne till Oddvar Otetileus fastighet.

Han är uppväxt vid gravfältet, som han har dokumenterat i olika skrifter.

För sex år sedan agerade han i egenskap av ålderman i Sösdala Bys skifteslag och dåvarande ordföranden i Sösdala Hembygds- och Fornminnesförening, Karl-Erik Olsson, mot att staten lät kulturvärdena på gravfältet förfalla.

– Vi såg att det började buska igen. Området höll på att bli otillgängligt och skeppssättningarna doldes. Varken Riksantikvarieämbetet, Statens fastighetsverk eller Länsstyrelsen svarade byalaget. Hembygdsföreningen lär ha fått ett svar att det inte fanns pengar till skötsel, säger Torgny Weibäck.

Annons

Han tycker att myndigheternas agerande är bedrövligt. Byalaget har sett till att hålla gravfältet fritt från buskar och sly.

Han konstaterar med emfas att den mark som Oddvar Otetileu anlägger vikingabyn på inte är fornminnesmark.

– Det finns en tydlig gräns. Området är väl undersökt. Det som Oddvar Otetileu gör med fastigheten höjer intrycket av det kulturhistoriska värdet. Jag och många med mig gläds verkligen åt anläggningen.

Kommunen hotar med vite och byggnadsavgift om Oddvar Otetileu inte stoppar det pågående byggnadsarbetet omedelbart och ansöker om bygglov.

– Det kan de drömma om. Jag har en registrerad jordbruksfastighet i icke detaljplanelagt område. Jag behöver inget bygglov. De träd som jag har avverkat på fastigheten planterades för cirka 70 år sedan på barmark. Jag har inte flyttat några stenar, som länsstyrelsen påstår. Jag har tagit hit dem och några nya hus har jag inte byggt. Jag har byggt om och moderniserat dem. Jag fortsätter att bygga färdigt vikingabyn, som ska invigas i påsk, säger Oddvar Otetileu.

bild 1/3
Torgny Weibäck gyllar Oddvar Otetileus vikingaprojekt.
Oddvar Otetileu känner sig trygg med att han har sitt på det torra mot myndigheterna.                                        Foto: Stefan Olofson
– Jag fortsätter byggprojektet, säger Oddvar Otetileu.
Torgny Weibäck gyllar Oddvar Otetileus vikingaprojekt.
Oddvar Otetileu känner sig trygg med att han har sitt på det torra mot myndigheterna.                                        Foto: Stefan Olofson
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons