Östra Göinge

Världskändis till Broby kyrka

Loney Dear och Jill Johnsson.
Östra Göinge
Östra Göinge BROBY Under veckan medverkade artisten Loney Dear i SVT:s Jills veranda. 2018 nominerades han i tre grammiskategorier. På lördag kommer han till Broby kyrka. Efter framträdandet bjuder han på kaffe.

Bakom artistnamnet Loney Dear, döljer sig 40-årige Emil Svanängen, uppvuxen i Jönköping.

Hans musik älskas av många. Legendaren Peter Gabriel har till och med sagt att han är “Europas svar på Brian Wilson” (The Beach Boys).

Hans album har hyllats av en mängd kritiker. Recensenterna menar att han skickligt blandar rik folkmusik med drömsk pop och rytmisk r’n’b.

På lördag medverkar han i kyrkans satsning Klubb katedral.

Varför just Loney Dear?

– Jag har själv lyssnat mycket på honom. Hans texter och musik är mycket vackra. Ett musikaliskt landskap som väcker känslor öppnar sig, säger kyrkoherde Johannes Lindh.

Klubb Katedral vill skapa en avspänd stämning.

– Det handlar inte om en traditionell musikgudstjänst, utan en konsertupplevelse i en lokal med rymd och ljus, förklarar Johannes Lindh.

Efter konserten som börjar klockan 19 inbjuder Loney Dear till kaffe med häng.

– Han vill stanna efteråt. Även om han själv inte står för fikat vill han vara med och snacka med de som har kommit. Jätteroligt, tycker Lindh.

Klubb Katedral har redan haft ett arrangemang som slog väl ut. Satsningen fortsätter efter sommaren.

Östra Göinge

Oro märks bland låntagare

Elin Randhede Shute bläddrar bland böcker.
Elin Randhede Shute pysslade bland annat ihop en fisk under familjelördagen på kulturhuset Vita skolan i Broby, men även böckerna lockade. Här med Zara Randhede.
Fotograf: Magnus Wahlström
Östra Göinge
Broby Biblioteket i Broby märker av en oro bland låntagare och antalet besökare på familjelördagen var klart färre än normalt.

Familjelördagarna med diverse pyssel och aktiviteter på kulturhuset Vita skolan i Broby lockar vanligtvis en rejäl skara barn och vuxna. Men precis som det mesta i samhället påverkas antalet besökare av coronavirusets framfart och allt skarpare restriktioner.

När tidningen svängde förbi biblioteket på lördagen var Elin Randhede Shute och mamma Zara Randhede i full gång med att pyssla och bläddra bland böckerna. Bland annat resulterade pysslet i en fisk. Jämfört med en "normal" lördag var det dock tämligen tomt i bibliotekslokalerna.

– Vi märker ju en minskning, det gör vi, konstaterar bibliotekarien Tina Andersson.

"Håller rätt låg profil"

Hon konstaterar att de varit tvungna att ställa in de flesta evenemangen och i synnerhet de som väntas locka besökare som befinner sig i de så kallade riskgrupperna. Samtidigt är exempelvis familjelördagen igång, om än med lite mindre marknadsföring än vanligt.

– Det är en fin balansgång; hur mycket eller lite ska vi lägga ut om evenemangen så att det inte blir för många besökare, frågar Tina Andersson sig och tillägger:

– Vi håller en rätt låg profil just nu.

Biblioteket har den senaste tiden nåtts av en hel del telefonsamtal från äldre låntagare som känner oro och har frågor. En del undrar vilka tider då besöken är som glesast, andra om biblioteket riskerar att tvingas stänga ner framöver, berättar Tina Andersson.

En åtgärd för besökare som upplever ovilja att gå in på biblioteket men som som ändå vill låna böcker, eller annat material, har varit att via telefon avtala vad som är av intresse. Sedan har personalen plockat ihop det önskade materialet och levererat utanför, något som varit uppskattat.

Östra Göinge

Han är årets kulturpristagare

Magnus Haraldsson.
Östra Göinge
Östra Göinge Buskis och revy och teater och humor och musik - Magnus Haraldsson har roat göingarna på många olika sätt genom åren. Och nu tilldelas han kulturpriset i Östra Göinge.

- Väldigt överraskande. Jag hade ingen tanke på det kulturpriset. Men det känns så klart bra, det var en glad överraskning, säger Haraldsson om utmärkelsen.

- Det blir ju att man tittar tillbaka lite på allt man gjort, från Dennis kapell och Lustteatern till buskis och revy. Jag kan väl inte säga att det är något som ligger man extra varmt om hjärtat, allting har varit väldigt roligt.

Lyfter fram gemenskapen

Gemenskapen med alla som han har spelat ihop med och den omedelbara responsen från publiken lyfter han fram som två anledningar till att han dras till scenen.

- Gemenskapen blir speciell, den är fantastisk. Och när man står på scenen och folk skrattar, när man känner att de tycker det är roligt, det är jätteroligt. Sen blir man ju glad när det kommer fram folk i affären och säger att det var på föreställningen i helgen och tyckte den var jättebra, säger Haraldsson.

Någon risk för att han ska tröttna på att underhålla göingarna är det inte. Han har inga planer på att lämna scenen.

- Nej, det hoppas jag inte. Jag känner mig ännu mer taggad, det är lika roligt fortfarande.

Vad ska du göra med prissumman på 5 000 kronor?

- Så långt har jag inte tänkt, det vet jag inte.

FK Göingarna prisas på nytt.

Östra Göinge kommun har även utsett övriga kultur- och fritidsstipendiater och pristagare.

Idrotts- och fritidspriset går till FK Göingarna, som på ett succéaartat sätt arrangerade den gigantiska och högklassiga orienteringstävlingen Tiomila med Trollacenter i Glimåkra som tävlingscentrum.

Balassa och Ragnarsson prisas också

Årets kulturstipendium, ungdom (5 000 kronor), delas ut till 20-årige Brobybon Nils Balassa. Han spelar främst elbas och går just nu på Gospellinjen i Glimåkra. "Spelskicklig elev som visat stor talang och engagemang och alltid ställt upp på musikskolans projekt genom åren och som har siktet inställt på att studera vidare inom kulturområdet," lyder motiveringen.

Kommunens idrotts- och fritidsstipendium (5 000 kronor) går till 16-åriga simmaren Emma Ragnarsson, SS Delfin. "En målmedveten och intelligent idrottare ... under 2019 tog hon sin första mästerskapsmedalj under sommarens ungdoms-SM, på hösten förbättrade hon sig ytterligare och är i sin paradgren 200 fjäril näst bästa svenska i sin åldersgrupp," lyder motiveringen.

Östra Göinge

Torget fylldes av folk när Reko-ring hade utlämning

Ingrid Persson tar betalt av en kund.
Ingrid Persson, Nedanbäck, tog initiativet till Reko-ring i Östra Göinge. Här delar hon ut varor på torget i Broby.
Fotograf: Peter Paulsson
Östra Göinge
Broby Torget i Broby fylldes av bilar och människor. Varorna lämnades ut och nöjda kunder åkte hem med lokalproducerad mat. Satsningen på Reko-ring i Östra Göinge har visat sig vara en fullträff.

– Det här är tredje gången vi har utlämning och det ökar för varje gång, säger Ingrid Persson, Nedanbäck, initiativtagare till Reko-ring Östra Göinge.

Hon lämnar ut varor till ännu en kund på torget och säger sen:

– Det var långt över förväntan redan första gången vi hade utlämning. Och sen har det bara blivit mer och mer. Det är fantastiskt.

Utlämning varannan vecka

Norra Skåne berättade om att ett antal lokala producenter - Nedanbäck, Lilla Matvagnen, Viltboden Hanaskogs gård, Uddarps Kryddgård, Glada Tantens Skafferi, Lilla Skafferiet, Kaffeterian, Baggagården och Ekegården - startat Reko-ring Östra Göinge.

– Det är en försäljningsplattform för alla som vill köpa och sälja lokal mat utan mellanhänder, sa Ingrid Persson och förklarade att Reko-ringkonceptet går ut på att kunderna ska kunna beställa sina varor från lokala matproducenter via Facebook.

Sen är det utlämning på torget i Broby vid samma tidpunkt varannan vecka.

Företagen i Östra Göinges Reko-ring har utlämning på torget i Broby. Fotograf: Peter Paulsson

Torsdagar udda veckor mellan fem och halv sex samlas producenterna på torget i Broby och delar ut de beställda varorna och när Norra Skåne besökte torget i torsdags ringlade köerna vid respektive producents utlämningsstation långa.

En av kunderna, Catharina Rooth, hämtade sina varor hos Jarl och Gustav Sjunnesson från Baggagården.

– Det är en lyx att kunna sitta hemma och beställa och sen komma hit och handla sina varor. Det är fantastiskt och man vet att man får närproducerade varor av bra kvalitet, säger Rooth.

Catharina Rooth köper varor av Jarl och Gustav Sjunnesson på Baggagården när företagen i Östra Göinges Reko-ring har utlämning på torget i Broby. Fotograf: Peter Paulsson

Östra Göinge

Kyrka öppnar telefonlinje

Östra Göinge
Glimåkra För att möta eventuell oro och erbjuda samtal har kyrkan i Glimåkra-Hjärsås öppnat en särskild telefonlinje.

Svenska kyrkan i Glimåkra-Hjärsås har den här veckan öppnat en så kallad "öppen telefon" för samtal och själavård. Orsaken är att kyrkan vill möta den oro och de tankar människor kan ha med anledning av coronaviruset och dess smittspridning.

Eftersom människor inte kan komma till sina vanliga mötesplatser för samtal och gemenskap vill kyrkan kunna erbjuda ett alternativ – via telefon. Svarar i telefon tisdag-fredag klockan 10-12 gör prästen Christer Frostensson.

Östra Göinge

Fullmäktige sammanträder trots corona

En ordförandeklubba.
Fullmäktige i Östra Göinge kommer att sammanträda trots corona.
Östra Göinge
Östra Göinge Fullmäktige i Östra Göinge kommer att sammanträda i kväll. Men partierna uppmanas att minska antalet deltagare.

I Östra Göinge har det beslutats att fullmäktige ska sammanträda även i dessa coronatider. Det motiveras med att "det är viktigt att demokratins institutioner fortsätter fungera även i tider av kris." Det anses inte heller hållbart att ställa in alla sammanträden på obestämd tid i väntan på att coronautbrottet ska blåsa över.

Därför blir det fullmäktigesammanträde som planerat i kväll. Partier som är representerade i fullmäktige uppmanas dock minska antalet deltagare på sammanträdet. Ledamöter som tillhör riskgrupper eller inte känner sig helt friska ska hålla sig hemma. Ledamöterna som är på plats ska spridas ut i sammanträdeslokalen så mycket som möjligt.

Fullmäktiges sammanträden är offentliga och även i kväll välkomnas allmänheten att besöka kommunhusets sessionssal som vanligt. Även när det gäller besökarna uppmanas personer i riskgrupper samt personer som inte är friska att hålla sig hemma.

Östra Göinge

Bröt sig in och stal öl och tv

Bild på ett ölglas.
Tjuven fick med sig öl och en tv.
Fotograf: TT
Östra Göinge
Broby Tjuvar tog sig in i ett fritidshus utanför Broby. Bytet blev öl och en tv-apparat.

Någon gång under måndagen ska ett fritidshus utanför Broby fått påhälsning av tjuvar. Enligt anmälan till polisen ska tjuvarna ha krossat ett fönster och på så vis tagit sig in i huset. Väl inne ska en tv-apparat samt en okänd mängd öl ha stulits. Det finns inga kända observationer i samband med inbrottet.

Östra Göinge

Kommunen kör hem matvaror

En papperskasse full med matvaror.
Kommunen kör hem matvaror till personer i riskgrupper.
Fotograf: NORA LOREK / TT
Östra Göinge
Östra Göinge Hur får jag hem mat? Den frågan fick kommunen av personer i riskgruppen, över 70 år, som sitter isolerade i sina hem med anledning av coronautbrottet. Nu har kommunen tillsammans med dagligvaruhandeln ett svar.

Äldre personer uppmanas begränsa sina sociala kontakter och vara mycket restriktiva med att gå ut och vistas bland folk. Det gör det bland annat svårt att handla mat. Därför har kommunen nu arbetat fram en lösning tillsammans med dagligvaruhandeln i kommunen.

Alla som är äldre och tillhör en riskgrupp kan vända sig till lokala butiker och beställa dagligvaror. Kommunen hjälper sen till att köra ut varorna till kunderna.

– Kärnan är att det finns ett behov och vi måste lösa uppgiften för medborgarna. Ingen ska känna att de är ensamma i det här, säger näringslivschefen Fredrik Persson.

Det är Östra Göinges fixartjänst som kommer att köra ut varorna till kommunens äldre. Fixartjänsten erbjuder personer över 70 hjälp med enklare vardagssysslor i hemmet. Tjänsten är kostnadsfri och sysslor som normalt utförs är bland annat sätta upp tavlor, byta glödlampor, sätta upp gardiner, hämta saker från vind och källare.

Nu utökas uppgifterna med att köra hem varor tisdagar, onsdagar och fredagar med start 31 mars.

Fredrik Persson är medveten som att det här kan ses som att kommunen stöttar enskilda näringsidkare i kommunen. Han poängterar att det inte handlar om att ge vissa butiker en konkurrensfördel.

– Kommunens bidrag är enbart att ombesörja transporten av varorna, där ställer vi upp med våra resurser. Vi har varit noga med att alla affärer inom dagligvaruhandeln har fått frågan. Det här handlar om samhällsnyttan i en extraordinär situation och vi har hållit oss inom ramarna vi ska hålla oss inom.

– Alla har inte anhöriga som kan handla åt dem. Då måste vi agera.

Butikerna som personer i riskgruppen kan beställa från är Ica i Glimåkra och Coop i Broby.

Östra Göinge

Utescenen rivs – eller flyttas?

Magikern Douglas Nordenbelt showar på scen
Scenen på Prästängen anses ha spelat ut sin roll. På bilden kom den däremot väl till pass när magikern Douglas Nordenbelt besökte sommaren 2018.
Fotograf: Magnus Wahlström
Östra Göinge
Glimåkra Riv inte scenen vid Prästängen. Flytta den till Immeln istället. Det skriver en kommuninvånare i ett förslag till Östra Göinge kommun.
PREMIUM

Utescenen i Glimåkra anses ha spelat ut sin roll i och med satsningen på Trollacenter.

Tanken är att större evenemang i Glimåkra framöver ska arrangeras på det nybyggda området vid ishallen och då finns det inte längre något behov av scenen på Prästängen, anser kommunledningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Östra Göinge

Köttlösa tjuvar tog skottkärra

Östra Göinge
Emmislöv Strax efter midnatt natten till i fredags ska någon ha genomfört ett inbrott på Baggagården.

Enligt polisanmälan ska tjuvarna först ha tagit sig in i en maskinhall och därifrån stulit en skottkärra och en motorsåg. Man ska även ha tagit sig in i ett kylrum där kött vanligtvis förvaras. Vid tillfället fanns dock inget kött på plats.

– Kanske hade de tänkt lasta kött i skottkärran, men så blev det inte, konstaterar polisens presstalesperson Robert Loeffel.

NÄSTA ARTIKEL