Annons

Turkiet öppnar gränsen mot Grekland

Utrikes Under lördagen öppnade Turkiet gränsen mot Grekland och en ström av flyktingar försökte ta sig till landet. Där möter de just nu tungt beväpnad grekisk polis.
Publicerad 29 februari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Migranter försöker ta sig in i Grekland men möts av stängda gränser och tungt beväpnad polis. Foto: AP/Emrah Gurel
Migranter försöker ta sig in i Grekland men möts av stängda gränser och tungt beväpnad polis. Foto: AP/Emrah Gurel

Redan under fredagseftermiddagen började medieuppgifter komma om att Turkiet tänkte öppna gränsen mot EU under 72 timmar och hundratals flyktingar i landet började bege sig mot gränsen mot Grekland. Under lördagsmorgonen visade det sig att uppgifterna stämde. Problemet för de som vill ta sig till Grekland är dock att landet fortfarande har sin gräns stängd. Al Jazeera rapporterar just nu att mängder av flyktingar har fastnat i ett "ingenmansland" mellan länderna och att grekisk polis har använt tårgas för att mota bort människor. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger i ett tv-sänt tal att man inte längre tänker hindra människor som vill ta sig genom Turkiet mot EU.

– I slutet av dagen kommer 25 000 flyktingar ha passerat gränsen, säger Erdogan i taletl.

Annons

Anledningen till att Turkiet har valt att öppna gränsen är att striderna i nordvästra Syrien har blivit allt intensivare och det väntas i sin tur leda till en ny stor flyktingström. Erdogan säger också att han är besviken på EU, Ryssland och USA att de inte hjälper Turkiet i konflikten i norra Syrien.

Turkiet har sedan 2016 ingått ett avtal med EU om att landet ska förhindra flyktingar och migranter från att ta sig till EU i utbyte mot ett miljardbistånd. Det finns uppgifter om att 3,7 miljoner syriska flyktingar för närvarande befinner sig i Turkiet.

Dag Ankersen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons