Svensk succé på damsidan

skidor Lina Korsgren vann damklassen i överlägsen stil. På herrsidan blev det dock norskt i topp.
Sport • Publicerad 1 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Norska Petter Eliassen (th) vinner herrarnas tävling i Vasaloppet 2020.Han vann spurtstriden över Stian Hoelgaard.
Foto Ulf Palm / TT
Norska Petter Eliassen (th) vinner herrarnas tävling i Vasaloppet 2020.Han vann spurtstriden över Stian Hoelgaard. Foto Ulf Palm / TT

Det blev norskt gånger tre på herrarnas prispall i årets Vasalopp och det längsta strået drog Petter Eliassen som vann strax före landsmannen Stian Hoelgaard.

Det var spännande in till det sista när det 96:e Vasaloppet avgjordes. Spurtstriden var att vänta och bara några meter från mål stod det klart att Petter Eliassen tog sin andra Vasalopp-seger. Stian Hoelgaard, som de senaste tre åren kommit tvåa, trea och trea, föll ihop direkt efter målgången och gömde sitt ansikte i snön. Han var förkrossande 6 tiondels sekunder bakom vinnaren. Det innebär att det är åttonde raka året som en norrman vinner Vasaloppet och Eliassens segertid skrevs till 4 timmar, 25 minuter och 4 sekunder.

Bäste svensk blev Klas Nilsson som åkte in som femma, ungefär en minut efter segraren. På damsidan blev det däremot en svensk succé då Lina Korsgren vann damklassen i överlägsen stil. Hon kom totalt 57:a, vilket är den bästa placeringen för en kvinna någonsin.

Lina Korsgrens tid skrevs till 4 timmar, 41 minuter och 2 sekunder.

Dag Ankersen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.