Vasaloppet är igång

Sälen/Mora Klockan 08.00 i dag gick starten för den 96:e Vasaloppet.
Publicerad 1 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Starten av Vasaloppet 2020.
Foto Ulf Palm / TT
Starten av Vasaloppet 2020. Foto Ulf Palm / TT

15 800 deltagare är i år anmälda till loppet och förutsättningarna kunde inte vara hårdare. Det snöar nämligen ordentligt i Sälen i dag, vilket arrangören har sagt försvårar för åkarna främst vad det gäller vallningen av skidorna. I år är medelåldern på åkarna 42,4 år och 62 procent av dem har åkt Vasaloppet förut. Regerande mästare på herrsidan är norrmannen Tore Bjørset Berdal och på damsidan är det svenskan Britta Johansson Norgren. Senast en svensk vann på herrsidan var 2012 då Jörgen Brink dessutom satte rekord på sträckan med 3 timmar, 38 minuter och 41 sekunder.

Totalt ska åkarna ta sig de 90 kilometer som är mellan Sälen och Mora. Det är både motionärer och elitåkare som deltar och den som kommer först i mål vinner en prissumma på knappt 100 000 kronor.

Fakta:Fjolårsresultaten

Vasaloppet 2019, herrar

Vasaloppet 2019, damer

Dag Ankersen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.