Äldrebedrägerier — igen

Opinion Polisen lägger ner utredningar av avancerade bedrägerier riktade mot äldre för att fallen anses i princip omöjliga att utreda.
Opinion • Publicerad 2 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Kryptovalutor kan vara krångliga att förstå. Foto: TT
Kryptovalutor kan vara krångliga att förstå. Foto: TT

Ett antal äldre svenskar har lurats av en Ukrainabaserad organisation som ägnar sig åt bedrägeri på en nästan industriell skala. De kontaktar folk som visat intresse för annonser om kändisar som tjänat pengar på bitcoin. ”Kunden” uppmanas att installera programvara som gör att ”säljaren” kan rensa konton och ta lån i kundens namn. Kunden ser pengarna växa, men tillväxten är en bluff och det går inte att ta ut pengar. Företaget har upplevts som seriöst eftersom de begär bilder på pass och personuppgifter som underlättar lurendrejeriet, men säger till kunden att de bara följer reglementet mot pengatvätt. Dagens Nyheter har samarbetat med ett antal tidningar över hela världen och en visselblåsare inom organisationen för att exponera bluffen.

Äldre har förlorat hus, hem och möjligheten att sätta mat på bordet genom dessa bedrägerier. Det rör sig absolut om oaktsamhet från kundernas sida. De borde ha förstått att det är för bra för att vara sant att någon ringer upp och erbjuder sig att göra dem till miljonär. Man kan tjäna pengar på bitcoin och andra kryptovalutor, men då måste man vara påläst och förstå processen. Det verkar röra sig om ett samspel mellan bristande datorvana och bristande kunskap om kryptovaluta som gör att folk går att lura.

Polisen lägger oftast ner utredningen kring dessa bedrägerier, vilket är svårbegripligt. De säger att fallen i princip är omöjliga att utreda. Detta är ett av många exempel på att brottsbekämpande samarbeten som Europol behöver ha långtgående befogenheter för att dela information och samarbeta över landsgränser. Onlinebaserad brottslighet är inte bara ekonomisk, internationella samarbetsmöjligheter krävs också kring ett antal andra allvarliga brott som kan ske online, som sexuella övergrepp på barn. Det måste gå att utreda: det kan inte bli automatisk straffrihet om det är svårt.

Om någon undrar varför man ska betala för tidningsprenumerationer eller vad dagstidningar ska vara bra för ser man i den här förtjänstfulla granskningen ett svar på den frågan. Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.