Brist på vårdplatser problem för akuten

LUND För få vårdplatser gör att patienterna tvingas stanna kvar på akuten i Lund i flera dygn. Belastningen beräknas också öka nu när de misstänkta coronafallen tas om hand på Skånes akutmottagningarna.
Lund • Publicerad 2 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Arbetssituationen på akuten i Lund blir allt tuffare och nu slår Vårdförbundet larm till Arbetsmiljöverket.
Arbetssituationen på akuten i Lund blir allt tuffare och nu slår Vårdförbundet larm till Arbetsmiljöverket.

Trots att omfattande handlingsplaner har plockats fram väljer Vårdförbundet nu att anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

Otaliga gånger har vi skrivit om överbelastningen inom akutsjukvården i Skåne, främst på Skånes universitetssjukhus, både i Lund och Malmö.

– Det innebär såklart en ökad belastning. Vi har inrättat en särskild stab på Sus för att hantera situationen med Covid-19. Det finns i nuläget inga konstaterade fall av Covid-19 på Sus men antalet provtagningar har ökat då viruset spridits till nya regioner, berättar Oskar Hammar.

I handlingsplanen för att öka vårdkapaciteten kan man bland annat läsa om åtgärder som snabba insatser ett specialteam med fysioterapeut som möter patienterna och kan göra en snabb bedömning om de ska stanna eller åka hem, halvakut dagvård för patienter som inte behöver slutenvård, en observationsmedicinsk avdelning för patienter som ska bedömas under längre tid, kartläggning och planering av det akuta flödet, mer erfarna specialistutbildade blir mentorer till yngre och kvoterad arbetstid för sjuksköterskor.

Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.