S stoppar försäljning av Bullerbyn

Hässleholm Bullerbyns förskola i Hässleholm är inte till salu. Det norska bolaget Norlandia avvisas därmed som kommande köpare av förskolan.
Hässleholm • Publicerad 2 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna gick för ett tag sedan ut med att de vill utreda försäljning av Bullerbyn till Norlandia, som den 7 februari ansökte om att få köpa fastigheten med Bullerbyns förskola.

Det var inte tänkt att barn- och utbildningsnämnden skulle beslutat om försäljning vid senaste sammanträdet. På bordet låg skolchef Rolf Bengtsson genomgång av förutsättningar och konsekvenser av en försäljning.

– Den stora effekten för kommunen om en fristående aktör tar över verksamheten och bygger en ny förskola är självklart att den fristående aktören får ta investeringskostnaden. För barn- och utbildningsförvaltningen medför för närvarande all utökning av fristående verksamhet en kostnadsökning, säger Rolf Bengtsson.

Om ett avtal blir aktuellt föreslår Rolf Bengtsson att köparen övertar anställningen av den personal som vill följa med.

De som inte vill gå med på det erbjuds annan placering i den kommunala förskolan i kommunen.

Ett avtal innebär en del överlappningsproblem i verksamheten, men är inte större än att det kan fungera om det sker vid lämplig tidpunkt vid årsskiftet 2021-2022. Då ska två nya förskolor tas i bruk, en vid Grönängsskolan och en på T4-området.

Men på mötet kom Socialdemokraterna med ett initiativ, som fick stöd av Centern, vilket gav majoritet.

– Barn- och utbildningsnämnden anser att Bullerbyns förskola och dess verksamhet inte är till salu. Detta beslut ska omgående skickas till tekniska nämnden för att de ska ha kunskap om barn- och utbildningsnämndens negativa inställning till att sälja förskolan och dess verksamhet, säger Joachim Fors, S, andre vice ordförande i nämnden.

Voteringen slutade 4-3. S och C röstade ja, Moch Kd röstade nej och SD avstod från att delta.

– Vi har inte tagit ställning, förklarar Camilla Nordström, SD, vice ordförande i nämnden.

Stefan Larsson, M, nämndens ordförande konstaterar faktum och finner ingen anledning att låta ärendet dra ut på tiden.

– Vi får tänka på personalen, säger han.

Socialdemokraterna är mycket nöjda med att nämnden motsätter sig en försäljning av Bullerbyn.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.