Fyra nya fall av coronavirus – skånska fallet bekräftat

Nyheter Under tisdagen har fyra nya fall av coronaviruset covid-19 konstaterats – hittills. Samtidigt kommer besked om att det skånska misstänkta fallet nu är bekräftat.
Publicerad 3 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Under måndagen kom det första skånska coronafallet till allmänhetens kännedom. Det rör sig om en person som varit på resa i norra Italien och som insjuknat efter hemkomsten. Personen uppges inte vara allvarligt sjuk. Efter att ha tagit kontakt med vården testades personen och en första preliminär analys på måndagen visade positivt. Det beskedet har nu, under tisdagen, bekräftats.

[contentcards url="https://www.skd.se/2020/03/02/skaning-positivt-testad-for-coronavirus/" one_line="true"]

Även de övriga fyra fall som rapporterats in har också varit i norra Italien. Det rör sig om en kvinna Jönköping som varit på resa tillsammans med en av de personer som varit på resa med en av de personer som tidigare diagnosticerats med coronaviruset. Det rör sig också om tre fall i Göteborgsområdet som varit i norra Italien tillsammans med varandra.

Det innebär att det totala antalet bekräftade fall nu är uppe i 20. Den första av dem, en kvinna i 20-årsåldern som varit på resa i Kina, har vårdats inom Region Jönköping. Hon har nu även blivit den första av dem att friskförklaras.

[contentcards url="https://www.skd.se/2020/02/28/detta-ar-coronaviruset-covid-19/" one_line="true"]

I sin dagliga pressbulletin om covid-19 lämnar Region Skåne rådet att "om man har sjukdomssymtom och har vistats i ett riskområde eller har varit i närheten av någon med covid 19-smitta ska man stanna hemma och ringa sin vårdcentral eller telefonnummer 1177. För att få lämna prov krävs en bokad tid. Utanför infektionsklinikerna i Lund och Malmö har särskilda tält satts upp för sådan provtagning. För allmänna frågor om covid-19 kan man ringa till 113 13."

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.