Sjundeplats för Green i Vännäs SM-premiär

Sport Styrväxeln ställde till det för Johannes Haraldsson
Sport • Publicerad 3 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Vännäs är enda vintertävlingen i årets rally-SM då Sandviken fick ställa in på grund av vädret.

Tävlingen i Vännäs några mil väster om Umeå höll dock vad den lovade.

– Det var ett riktigt vinterrally med gott om snö, säger Johan Green som körde i den trimmade bakhjulsdrivna klassen.

En klass som är den största till antalet bilar i SM-serien. Till den första deltävlingen var 29 bilar anmälda.

Två av dessa var Johan Green och Johannes Haraldsson som har Hässleholms MK som klubbadress. Bäst gick det för den förstanämnda som kom på sjunde plats.

– Placeringsmässigt så var det inte jättebra. Det var dock jättetufft i klassen då det bara skilde en till två sekunder på sträckorna, säger Green som tillägger att det inte gällde klassegraren Patrik Flodin.

– Han var överlägsen och hade mer eller mindre lekstuga.

Johan Green har under de senaste säsongerna haft mycket problem med sin nya Toyota Corolla. Men nu verkar det som att dessa är lösta.

– Det gick riktigt bra under den andra delen av rallyt då vi fick riktigt bra ordning på fjädringen. Det känns som att problemen är lösta med bilen.

Johannes Haraldsson hade ett mindre lyckat rally då han fick bryta på grund av problem med styrväxeln. Den byttes visserligen men tyvärr inte inom stipulerad tid, vilket gjorde att HLMK-föraren inte fick fortsätta.

– Mekanikerna gjorde ett kanonjobb och försökte få ihop bilen, men tyvärr lyckades vi inte i tid och vi fick tyvärr bryta hela rallyt. Inte riktigt den starten vi ville ha i första deltävlingen, säger Johannes Haraldsson.

HLMK hade även med ett tredje ekipage i Vännäs. Det var Elias Lörd som körde i junior-SM otrimmat. Det blev en nionde plats för Lörd och två SM-poäng.

De tre HLMK-förarna är även med i Teammästerskapet, och efter insatserna i Vännäs ligger de på en sammanlagd elfte plats.

Mattias Adielsson var snabbast i årets första deltävling i Rally-SM. Han kör i trimmat 4WD och vann före dubbla DTM-mästaren och rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström.

Nästa deltävling i rally-SM blir South Swedish Rally som körs 22-23 maj med Älmhult som huvudsäte.

HLMK-förarna får chansen att köra på vägarna runt Hässleholm i mitten av augusti då en av årets SM-deltävlingar ingår i Snapphanerallyt.

bild 1/3
Vännäs SM-deltävling bjöd på rikligt med snö. Här är Johannes Haraldsson i aktion.                        Foto: Jouni Laakso
Johan Greens Toyota Corolla och Johannes Haraldssons VW Golf på plats i Vännäs.
Johannes Haraldssons SM-premiär slutade i moll. HLMK-föraren fick bryta sedan Golfen fått problem med styrväxeln.
Vännäs SM-deltävling bjöd på rikligt med snö. Här är Johannes Haraldsson i aktion.                        Foto: Jouni Laakso
Johan Greens Toyota Corolla och Johannes Haraldssons VW Golf på plats i Vännäs.
Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.