Annons

Diskofeber i höst

Kultur och Nöje David Lindgren gör huvudrollen när Malmöregissör sätter upp Saturday night fever.
Publicerad 4 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
David Lindgren gör till hösten John Travoltas roll som Tony Manero i musikalen Saturday night fever. Foto: Pontus Höök
David Lindgren gör till hösten John Travoltas roll som Tony Manero i musikalen Saturday night fever. Foto: Pontus Höök

Nog är David Lindgren bred i sitt artisteri. Vi har sett honom som både artist och programledare i Melodifestivalen, turnéledare för den populära showen Diggiloo som åker runt i Sverige under sommaren, och i musikaler som Jersey boys och Hairspray. Detta bara de senaste åren. Att nu ta sig an en av de kanske mest krävande rollerna på musikalhimlen är dock inget som avskräcker honom, snarare tvärtom, och att han får spela mot sin fru Kristina Lindgren som gör den kvinnliga huvudrollen som dansdrottningen StephanieMangano, gör saken definitivt inte sämre.

– Vi älskar att jobba ihop, det är så roligt. Tänk att få hela den här upplevelsen tillsammans, det är något som vi kommer att ta med oss genom hela livet. Och jag är så glad för hennes skull, det här blir hennes första stora roll och hon har verkligen kämpat länge nu, säger David Lindgren.

Annons

Han skrattar när han berättar att han och Kristina redan har börjat sjunga på låtarna från filmen, och visst förekommer det några danssteg under matlagningen i hemmet. Han börjar sjunga på Bee Gees ”More than a woman” som är en av de mest kända låtarna och byter snabbt ut texten mot ”Kan du ge mig pastan” för att illustrera.

– Våra barn tycker att vi är skitpinsamma. Framförallt nioåringen, skrattar David Lindgren.

Filmen Saturday night fever kom 1977 och var John Travoltas stora genombrottsfilm där han gjorde rollen som den 19-årige Tony Manero som dagtid jobbar i en färgbutik och om kvällarna blommar ut på dansgolvet på någon hipp klubb.

– Jag gillar historien för att den har något att säga också. Tony vågar gå sin egen väg trots att föräldrarna tycker att han slarvar bort sitt liv, och den tar upp rasism och utanförskap. Sedan finns det förstås en del saker som inte åldrats lika bra i berättelsen och som kommer att göras om i manuset till musikalen. Som att killarna är ganska kvinnoförnedrande.

När såg du filmen första gången?

– Det var nog i slutet av 1980-talet. Då såg jag filmer som Breakdance, Girls just want to have fun och just den här, Saturday night fever. Jag älskade nämligen dans när jag gick på låg- och mellanstadiet. Vid varje klassens timme så imiterade jag Michael Jackson och hans dans. Och jag var ju jämt uppe på dansgolvet på alla skoldiskon.

Var du kung då?

– Haha, ja absolut. Jag vann väldigt många danstävlingar, men jag var väl mest kung i en liten damm, det var inte på så stora ställen de här tävlingarna hölls förstår du.

– Sedan när jag kom upp i högstadiet så lade jag av med dansen och spelade hockey istället. Det var inte coolt att dansa. Det var först när jag skulle söka in till gymnasiet som den här lusten inte gick att förtränga längre. Jag gick in i mig själv och frågade vad jag verkligen ville göra, vad jag hade fallenhet för. Och det var dansen. Så jag började med breakdance och gick sedan på en scenskola i Göteborg.

Kan du se några drag av den 19-årige David i den 19-årige Tony?

Annons

– Ja, det kan jag absolut göra. På det sättet att dansen är hans väg bort från något. Så blev det för mig också. Dansen kunde ta mig från Skellefteå där jag vuxit upp.

Det är nu tredje gången som David Lindgren jobbar med Malmöregissören Anders Albien. Tidigare korsades deras vägar när Albien regisserade Hairspray och Jersey boys på Chinateatern där David också hade framträdande roller.

– Det jag gillar mest med att jobba med Anders är att han alltid får till snygga scenbilder och verkligen har ett fantastiskt öga och kan se allt utifrån. Så det är ett bra gäng den här gången med många bra dansare, som Alvaro Estrella och Kenny Lantz. Och så ser jag fram emot att spela mot Suzanne Reuter och Samuel Fröler som gör rollerna som Tonys föräldrar, säger David Lindgren och lyfter även fram Robert Rydberg som han jobbade med i Jersey boys och som ska spela Tonys bror.

Inför premiären den 17 september står nu extra mycket träning på schemat. Att göra Tony Manero innebär nämligen en hel del dans och sång och är därför en både krävande och utmanande roll.

– Det är viktigt att se till att kroppen orkar med. Jag vill verkligen känna mig stark när jag gör den här rollen. Så det gäller att kombinera träning med en massa andra projekt jag ska göra framöver.

Ja, du och din fru ska ju ut på stor Diggiloo-turné i sommar, blir det något smakprov på den berömda The Tango hustle från filmen?

- Det vet man aldrig, kanske det kanske, säger David Lindberg hemlighetsfullt.

Fakta:

Snabbkoll

• Saturday night fever sätts upp som musikal på Chinateatern i Stockholm i höst med premiär den 17 september.

• Regissör är Malmöfödde Anders Albien, bosatt i Höllviken, som har regisserat en mängd musikaler. Bland annat En värsting till syster som spelas på Chinateatern för tillfället.

• Musikalen Saturday night fever har satts upp i Sverige tidigare, bland annat på Oscarsteatern 2005-2006.Rollen som Tony Manero gjordes då av Andreas Lundstedt. Lundstedt ska dock vara med även i årets uppsättning men som DJ Monty medan rollen som Tony görs av David Lindgren.

• Övriga medverkande är bland andra Suzanne Reuter, Samuel Fröler, Kristina Lindgren, Andreas Vilsmyr, Robert Rydberg och Alvaro Estrella.

• För koreografin ansvarar Jennie Widegren, känd från dansgruppen Bounce.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons