”Friska elever ska gå till skolan”

Hässleholm Utbildningsförvaltningens chef Rolf Bengtsson har nu gått ut med information till vårdnadshavare och elever i kommunen rörande coronaviruset.
Hässleholm • Publicerad 4 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Under de senaste dagarna har frågan om elevers skolplikt diskuterats, med utgångspunkt från risken för spridning av coronavirus (Covid-19).

– Hässleholms kommun som huvudman för verksamheten följer den rekommendation som ges av Folkhälsmyndigheten, säger förvaltningschef Rolf bengtsson och fortsätter:

– Den innebär att om eleven är frisk så gäller skolplikten, dvs eleven ska gå i skolan som vanligt. Vid sjukfrånvaro anmäler vårdnadshavare elevens frånvaro enligt gällande rutiner på respektive skola.

– Att elever är frånvarande från skolan för att förhindra smittspridning är ingen giltig frånvaroorsak, så länge inte eleven uppvisar sjukdomssymtom, tillägger han.

I informationen finns också upplysningar om hur man ska agera:

”En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när möjlighet till handtvätt inte finns. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindras smitta från att spridas och från att förorena händer”

Om Folkhälsomyndighetens rekommendation förändras ska förvaltningen uppdatera informationen.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.