Anna tar ton till Stadsmusikkåren

Kultur och Nöje På söndag är det dags för Hässleholms Stadsmusikkårs vårkonsert och dagen till ära är det kvinnorna som står i fokus. Solist är Anna Renud, som ser fram emot uppdraget.– Det är jättekul att sjunga till så många musiker, säger hon.
Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Anna Renud ska bland annat sjunga musik ur Kristina från Duvemåla i Stadsmusikkårens vårkonsert. Pressbild
Anna Renud ska bland annat sjunga musik ur Kristina från Duvemåla i Stadsmusikkårens vårkonsert. Pressbild

Internationella kvinnodagen som det är väljer stadsmusikkåren och Anna Renud att lyfta fram kvinnor i konserten.

– Vi har valt kvinnliga tonsättare, kvinnliga artister som utmärkt sig och jag tycker det är roligt med musikal, så då har vi valt en stark kvinnokaraktär i musikal, Kristina från Duvemåla, säger Anna Renud.

Annat på repertoaren är Gabriellas sång, som Py Bäckman skrivit texten till, Lill Lindforslåten Åh, vilken morgon och Duke Ellingtons ”Almighty God”, som Alice Babs var solist på.

– Och så har vi en sång som heter Modersvingen, som vi jazzat till lite grann. Det är en av Lina Sandells mindre kända texter, som är häftig på det viset att hon skrivit om Gud som en kvinnogestalt. Den mottogs inte alls väl när hon skrev den på 1800-talet, men den har mognat och blivit populär. Det är faktiskt Carola Häggkvist som tonsatt den, så det är en kvinna som skrivit text, en kvinna som tonsatt och vi sjunger om Gud som en kvinnogestalt. Det tyckte vi var passande denna dag, säger Anna Renud.

Den genre som ligger henne varmast om hjärtat är musikal och hon har bland annat gjort succé på Kristianstad teater som Maria i Sound of Music, 2011, och som Mina Murray i Dracula på samma scen två år senare.

Hon har också koreo-graferat flera av Emil Sigfridssons musikaler, men för tillfället har hon valt att lämna musikalvärlden.

– Jag har en femåring och en sjuåring, så man får prioritera, säger hon.

På senare år har hon istället sjungit i andra sammanhang.

– I somras hade vi lite allsånger och barnallsång, jag och Malin Fredriksson, så det har varit lite mindre projekt och lite mindre sammanhang, och jag tror faktiskt jag sjunger mer kontinuerligt nu än innan. Det är bara att det inte är så offentligt, säger hon.

Att sjunga till Stadsmusikkåren har hon gjort en gång tidigare, i samband med att hon, Malin Fredriksson och Filip Hällefors arrangerade en hyllningskonsert till Björn och Benny 2015. Att få stå och sjunga framför orkestern igen, den här gången som solist, är något hon ser fram emot.

– Åh, det är ju mäktigt. Jättehäftigt. Just det här att det är så många musiker, säger Anna Renud.

Utöver den musik Anna Renud kommer att sjunga har stadsmusikkåren i vanlig ordning även ett eget program.

Konserten, som är i Röda salongen i Hässleholms kulturhus klockan 18 på söndag, leds av ett bekant ansikte, nämligen Joakim Casagrande, som var dirigent 2003-2015.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.