Byaslag i Röke mellan tremannalag

röke Under torsdagskvällen utspelades den årliga kampen i frågesport mellan tremannalag från Röke, Hörja och Västra Torup.
Hässleholm • Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Byaslaget är en publikdragare. I Rökelaget ingick Sven-Ingmar Bengtsson, Anna Maja Wihlborg och Evert johansson. V Toruplaget: Annica Sankilampi, Samuel Malmberg och Carl Ternblad Sankilampi. Hörjalaget: Mathias Eroldsson, Bertil Aronsson och Peter Johansson.  
                                                                         Foto: Stefan Olofson
Byaslaget är en publikdragare. I Rökelaget ingick Sven-Ingmar Bengtsson, Anna Maja Wihlborg och Evert johansson. V Toruplaget: Annica Sankilampi, Samuel Malmberg och Carl Ternblad Sankilampi. Hörjalaget: Mathias Eroldsson, Bertil Aronsson och Peter Johansson. Foto: Stefan Olofson

Frågesporten är en variant av ”På spåret”, eller ”Vi i femman” för seniorer.

Det är inget tal om att denna prestigefulla och trivsamma sammandragning är en publiksuccé.

– Det är mer än 80 åhörare, berättar Rikard Arvidsson, ordförande i Röke Hembygdsförening som i år tog över stafettpinnen från Hörja Hembygdsförening, som vann ”Byaslaget” förra året.

De tre byarna turas om att arrangera de populära frågesporterna. Varje tävling åtföljs av fika med kaffe och kakor.

Frågeledare för kvällen var Lennart Andersson som med sin moderata stämma lotsade lagen mellan frågor och svar och lät publiken svara innan han redogjorde för de rätta svaren. Han är van frågesportledare. Förra året i Hörjagården, i år i Röke och nästa år i Västra Torup.

– Arne Elofsson har redan frågat mig, säger Lennart Andersson.

Byaslaget är indelat i fyra ronder med 15 delfrågor.

”Vi börjar i stad med Lin och far till stad i norr och anländer till ny stad”

Alla tre lagen svarade rätt på den inledande kategorifrågan: Nyköping.

Sedan gick det si och så med frågorna som tog sats i nordisk mytologi, poetisk edda och kungar som bettet sig med anknytning till Nyköping.

Kvällens entré på 50 kronor går till att betala arrangemanget och priserna som utgörs av saker som går att äta.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.