Annons

Tålamodet tryter i Hästveda

Hässleholm • Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Lena Nilsson drog igång Hästvedauppropet mot den försämrade kollektivtrafiken. Hon tycker att kommunen ska agera i frågan.                                                             Sofia Åström/Arkiv
Lena Nilsson drog igång Hästvedauppropet mot den försämrade kollektivtrafiken. Hon tycker att kommunen ska agera i frågan. Sofia Åström/Arkiv

Efter högljudda protester från Hästvedabor och pendlare beslutade kollektivtrafiknämnden att sätta in ersättningsbuss för kvällståget från Hässleholm klockan 22.20 till Ballingslöv-Hästveda, som går tillbaka till Hässleholm.

Men byborna är inte nöjda.

Annons

– Sista bussturen från Hässleholm till Hästveda ska gå efter klockan 23 och inte som nu 22.30. Vi står fast vid vårt krav som vi haft från början om buss klockan 23.30 måndag till lördag och söndag 22.30, säger Lena Nilsson, som tog initiativ till Hästvedauppropet för bättre kollektivtrafik sedan Krösatågens kvällsturer drogs in i december.

‑ Med en senare buss kan de som bor i Hästveda ha glädje av bio- och kulturbesök och andra aktiviteter som slutar lite senare. Tiden passar dessutom fler kvällspendlare bättre, menar Lena Nilsson.

Krösatågen körs av Länstrafiken i Kronoberg, som har avtal med Skånetrafiken.

Slopandet av kvällstrafiken i december 2019 kommunicerades inte mellan trafikbolagen, vilket ledde till att Carina Zachau, M, kollektivtrafiknämndens ordförande, tog till sig kritiken och såg till att Skånetrafiken satte in ersättningstur på kvällen med buss.

– Det kostar att bo på landet. Allt är lite dyrare för att småbutiker konkurreras ut. Små skolor prioriteras ner, eller försvinner. Sedan jag föddes Hästveda har de flesta affärer, butiker och banker försvunnit. Nu dras kollektivtrafiken ner också. För att Hästveda ska leva måste alla som bor här hjälpa till genom att handla lokalt, åka buss och tåg, hjälpa en granne och engagera sig i olika samfund som kämpar för byn, säger Lena Nilsson.

Onsdag den 18 mars är, menar Lena Nilsson, ett ypperligt tillfälle att ge sitt stöd för byns framtid, genom att komma till Intresseföreningens möte i Hantverksgården klockan 18.

Ersättningstrafiken med buss kommer upp på agendan.

– Vi öppnar för ett stormöte om nu angelägna frågor som rör Hästveda på djupet. Dels vill vi veta vad som händer sedan fritidsgården las ner. Vi har blivit lovade en ersättning för den. Vi har bjudit in ansvariga samt polisen, som ska prata om trygghetsfrågor, säger Alf Månsson, Intresseföreningens ordförande.

Många vittnar, enligt Alf Månsson och Lena Nilsson, om att det har blivit oroligare med stök och klotter på kvällar och nätter. En rädsla pyr om att det ska tillta. Skolan uttryckte oro och ville att någon form av ersättning för fritidsgården skulle öppna så fort som möjligt efter årsskiftet.

Lena Nilsson har tagit initiativ till nattvandring i Hästveda.

Annons

– Jag hoppas att det kommer många ungdomar och föräldrar till mötet, säger Lena Nilsson.

Kollektivtrafikens nedskärning och den stängda fritidsgården är saker som påverkar Hästvedas framtid och tillgänglighet.

– Alla goda krafter behövs nu, säger Alf Månsson.

Många är med i Hästveda Intresseförening.

– Det finns ett stort intresse för byns framtid. Vi har stort stöd för det vi gör men fler kan gärna engagera sig i arbetet, säger Al Månsson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons