Annons

Vill vända blad och räta ut frågetecken

ÖSTRA GÖINGE Kommunledningen och polisen har varit i luven på varandra. Idag fredag ska de träffas för att försöka komma överens och gå vidare.
Östra Göinge • Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Polisen har anklagats för att ha dålig kontakt med kommunledningen. Polisen har kontrat med att kommunledningen inte har rätt bild av verkligheten.

– Jag får väl säga lite som kungen, nu får vi vända blad, säger lokalpolisområdeschef Pär Cederholm som i förra veckan något indignerad bemötte kommunledningens kritik.

Annons

Under mötet med kommunchef Jonas Rydberg hoppas han att frågetecken kan rätas ut, att ett gott samarbete kan fortsätta och att de fortsättningsvis får samma bild av verkligheten.

Han hoppas också att kommunen inte river upp Medborgarlöftet, något som kommunen hotat att göra. Ett dokument som han anser är viktigt när det gäller att följa upp det polisiära arbetet.

– Den här tråkiga debatten som förts i media gagnar ingen, inte minst när det gäller allmänhetens trygghet och förtroende, säger han.

– Jag ser ingen prestige i det här. Vi har viktiga uppdrag på var sin kant och det som har hänt bygger på att vi har olika bilder.

Det var efter den senaste tidens knivskärningar, tre under en vecka, som det brast för kommunledningen med Jonas Rydberg och kommunalrådet Patric Åberg (M) i spetsen.

Polisen kritiserades för att de inte hade kontaktat kommunen. Jonas Rydberg sa bland annat i Kristianstadsbladet att ”tre incidenter på kort tid i Östra Göinge är lika allvarligt som 70 incidenter i Malmö och då kan man ju tycka att det är ganska naturligt att kommunledningen blir kontaktade av polisen på någon nivå. Särskilt om det är barn och ungdomar inblandade”.

Utspelet fick polisledningen med Pär Cederholm som talesperson att reagera kraftigt.

Han förklarade att det sedan september har satsats stort i Östra Göinge med fler poliser i yttre tjänst och extra ungdomsutredare. Han redogjorde också för alla beslag och ingripanden som har skett sedan satsningen började.

När det gällde knivskärningarna menade han att information till kommunen i det känsliga läget inte var aktuell. Att polisen måste fokusera på utredningen och att det dessutom rådde förundersökningssekretess.

bild 1/2
... lokalpolisområdeschef Pär Cederholm. Foto: arkiv
Idag ska kommunchef Jonas Rydberg träffa ... 	       Foto: arkiv
... lokalpolisområdeschef Pär Cederholm. Foto: arkiv
Idag ska kommunchef Jonas Rydberg träffa ... 	       Foto: arkiv
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons