Nyheter

Flera Stockholmsskolor stängs efter coronalarm

Skolan Campus Manilla på Djurgården stängde under torsdagen och håller fortsatt stängt under fredagen.
Artikel Nyheter Flera skolor i Stockholm håller nu stängt för att förhindra spridning av coronaviruset.

Viktor Rydbergs Samskola, Viktor Rydbergs Gymnasium på Djursholm samt Kunskapsskolan i Nacka stänger under fredagen, efter att elever eller anhöriga bekräftats smittade, rapporterar Expressen.

Även friskolan Campus Manila på Djurgården, där prinsessan Estelle är elev, håller stängt även under fredagen. Campus Manila och Kunskapsskolan stängde under torsdagen efter att en elev på respektive skola bekräftats vara smittad av viruset. Flera elever väntar nu på att testas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Bussförare nekade munskyddslösa – slogs illa

Munskydd är obligatoriskt på franska bussar. En bussförare har blivit illa misshandlad för att han ville hindra folk att gå på bussen utan munskydd. Arkivbild.
Munskydd är obligatoriskt på franska bussar. En bussförare har blivit illa misshandlad för att han ville hindra folk att gå på bussen utan munskydd. Arkivbild.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En busschaufför i franska Bayonne har förklarats hjärndöd efter att ha attackerats av en grupp personer som inte fick gå ombord på bussen för att de inte hade munskydd.

Överfallet inträffade i söndags. Några personer försökte gå ombord utan vare sig biljetter eller munskydd, som är obligatoriska i kollektivtrafiken i coronakrisens Frankrike. Föraren sade nej och försökte hindra dem från att gå på, varpå gruppen hoppade på honom och misshandlade honom så grovt att han blev medvetslös. Han fördes till sjukhus, men under måndagen förklarades han hjärndöd av läkarna enligt en poliskälla.

En misstänkt gärningsperson greps på söndagen och ytterligare fyra under måndagen.

Efter attacken har flera bussförare vägrat köra, vilket har lett till störningar i trafiken.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om den misshandlade bussförarens hälsotillstånd.

Inrikes

För många klarade tentorna

Studenterna kommer inte att strykas från sitt program, men kan få vänta på att fortsätta studera. Arkivbild.
Studenterna kommer inte att strykas från sitt program, men kan få vänta på att fortsätta studera. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Ett 50-tal läkarstudenter riskerar att nekas fortsätta studera på Karolinska institutet i höst. Detta då ovanligt många har klarat sina omtentor under coronapandemin, när tentorna gjordes på distans. Universitet räknar med ett visst bortfall varje år, och när det bortfallet nu uteblivit finns studenter som kanske inte får plats, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har aldrig varit med om det här. Det är en förfärlig situation för våra studenter, och den drabbar dem enormt med tanke på studiestödet och om de har en studentbostad, säger lektor Marie Dahlin, ansvarig för läkarprogrammet på KI, till tidningen.

KI arbetar nu med att ordna fram studieplatser. Ett problem är den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) som hålls på vårdcentraler eller annan klinisk inrättning. Pandemin har gjort det svårt att anordna fler VFU-platser i Stockholm. Om fler platser kan ordnas kommer de att lottas ut bland studenterna som står i kö.

Kultur och nöje

Från allsång till amerikansk cajun

Kultur och nöje
Nöje Trots en lång karriär som musiker både i Wilmer X och som soloartist har han aldrig tidigare stått på Allsångsscenen på Skansen. När Nisse Hellberg nu gör det blir det utan dessutom publik.

Vi träffas i Rönneholmsparken några dagar innan han ska framträda på Allsång på Skansen. Det har regnat, bänkarna är blöta och det blåser kraftigt, även med Malmömått mätt. Det är svårt att fota, hans hår blåser framför kameran, mitt bakom och skymmer linsen. Vi gör några försök, sedan borstar vi bort vattnet från bänken och slår oss ned.

På tisdagskvällen kommer Nisse Hellberg för första gången under sin karriär att ställa sig på Sollidenscenen och framträda med en singel från kommande plattan.

Hur kommer det att bli?

– Ingen aning, det är blankt för mig men det kommer att bli väldigt spännande och intressant. Jag får komma dit med öppna sinnen och vara beredd på allting. Det kan vara sånt här väder, det kan också vara stekhett. Jag vet ingenting om hur det kommer låta, jag känner inte musikerna, men det tillhör jobbet. Jag har spelat på Skansen scen förut med Wilmer X, men aldrig på Allsången och förutsättningarna är helt unika nu.

Att framföra låtar på tv är dock inget nytt för den luttrade sångaren.

– Det kan finnas tv-folk som inte alltid är lätta att ha att göra med. Man måste vara lite medgörlig men inte låta sig hunsas heller. Jag kommer ihåg första gången Wilmer X var med i tv, då blev det diskussion om Jalle Lorenssons kavaj. De tyckte att den var så ful och ville att han skulle byta den. Du kan ju tänka dig, första gången i tv, jättenervöst rockband med tusen procents attityd. Vi tänkte åh de djävlarna. Kavajen var väldigt ful, men å andra sidan, att börja klaga på den i det läget, nja.

Hur gick det då?

– Han behöll den på, säger Nisse med ett skratt.

Han medger att han inte tittar mycket på tv utan hellre väljer själv vilka program han ska se via strömningstjänster. Allsången har därför hamnat lite utanför hans synfält, men finns där ändå.

En fjäder i hatten

– Det är ett sådant klassiskt program. När jag var liten var det väl inte jättekul om man säger så, då hade det en helt annan profil. Det var väldigt försoffat. Sedan har det ändrats och blivit något helt annat. Det är ett program som jag gärna vill vara med i, ett av de programmen som har en fjäder i hatten tillsammans med Sommar i P1 och Melodifestivalen

De båda andra har han redan betat av. 2015 sommarpratade han och 2017 var han med i Melodifestivalen - om än inte som tävlande.

– Jag var med på ett lagom sätt mellan tävlingsbidragen tillsammans med Hasse Andersson. Jag hade skrivit en låt till honom som vi framförde. Så jag har varit med i produktionen och sett hur det går till men utan att behöva ha det nervösa momentet att tävla, det är inte riktigt min grej. Men det var jäkligt kul att se vilken cirkus det är. Det är så mycket logistik och folk som springer och är stressade.

Mer country och rockabilly

Hans nya soloplatta, Goda tider rullar in, släpps den 28 augusti och skulle egentligen kommit tidigare i år.

– Den ligger där och väntar. Den skulle kommit redan i april om inte allt med viruset hänt. Det kändes hel fel att släppa det då. Men jag är väldigt rastlös att den ska komma ut. Det är fyra år sedan jag kom ut med en skiva och det är Wilmer X förtjänst, att vi återförenades inför 40-årsjubileet. Det har inte funnits tid att göra någon soloplatta. Det är väldigt lång tid för mig att inte göra musik som kommer ut.

2006 blev solokarriären Nisse Hellbergs huvudsyssla, och han upplever en skillnad mellan Wilmer X och soloprojektet som lutar sig lite mer åt country och rockabilly.

– Wilmer X är ganska mycket tyngre rock. Vid varje skiva jag gör själv försöker jag hitta någon liten ingång och den här gången är det rätt ordentligt influerat av cajun och Louisianamusik.

Varför just cajun?

– Jag har alltid gillat det. Det har funnits någon låt här och där på mina plattor och till och med på någon Wilmer X-skiva men ett par resor i Louisiana gjorde ett oerhört intryck på mig. Jag gick på småklubbar och festival, det var bara sådan musik från morgon till kväll. Jag hittade ny energi i det. Hur människor umgås där, det är inte så mycket rock n’ roll, jag älskar det men det är skönt att komma ur det ibland också. Under en cajunkväll i Louisiana finns ingen prestige, det är unga och gamla huller om buller, alla dansar. Rockfestival är rätt homogent, det är män och kvinnor i samma ålder och jag uppfattade det här som väldigt befriande. Jag blev väldigt upplyft och inspirerad av det, berättar han.

När han kom hem skrev han låtar som han uppfattade tog fasta på det som svänger i den musiken.

– Det finns något nästan monotont för att folk ska dansa, samma melodislinga fast varierat. Jag försökte införliva det i mitt låtskrivande. Resultatet är den här plattan och så får vi se vad folk tycker. Det var jättekul att göra den. Det är rätt mycket akustiska instrument men inte det där mjuka utan trummisen spelar fullt ut och gitarren dangar på. Så det rockar rätt bra ändå.

Har du fler musikaliska upplevelser på lut som kan inspirera till nästa platta?

– Nej, nu är det fortfarande detta, och det är inte bara Louisiana utan även andra resor till USA som countryspelningar i Nashville som inspirerar. Jag tror att det kommer fortsätta lite till, det är för tidigt att byta spår. Jag tycker att det är bra om Wilmer X kan vara en grej som inte låter precis likadant som när jag gör egna skivor. Jag vill gärna att mina soloplattor ska ta intryck från annat håll. Men vem vet vad jag ramlar på om jag åker nånstans. Tänk om jag åker österut istället, det kan ju bli väldigt intressant.

För tillfället med rådande läge finns inga resor planerade, varken på hemmaplan eller utomlands.

– Jag hade planerat att spela framför allt i juli och augusti men allt är inställt. Så nu får jag försöka skriva nya låtar. Men det är inte så lätt att göra det när man har en ny skiva på gång. Men jag undrar om jag inte får tvinga mig till det denna gången. Det är klart att man kan städa och sortera gamla vykort, men det kan man inte göra hela tiden. Jag vill göra nåt mer som har med jobbet att göra.

Osby

Diakonen bjuder in till promenad

Siv Larsson, diakon i Osby pastorat, fick med sig två deltagare på måndagens promenad.
Foto: Kajsa Wall
Osby
Osby Sommarpromenader med Siv Larsson, diakon i Osby pastorat, har blivit ett sätt att aktivera folk under coronapandemin.
PREMIUM

– Vi brukar ha ett sommarcafé i församlingshemmet och då är det ofta de äldre som brukar komma dit men nu har det ju inte blivit så, berättar Siv Larsson.

Efter att ha fått inspiration från andra församlingar som gjort liknande saker, började Siv Larsson att bjuda in till ”Promenad med diakon” från och med den 8 juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Maktskifte väntar i Dominikanska republiken

Dominikanska republikens blivande president Luis Abinader vinkar till kameran.
Dominikanska republikens blivande president Luis Abinader vinkar till kameran.
Foto: Tatiana Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nyligen tillfrisknad efter en coronainfektion kommer oppositionsledare Luis Abinader att ta över presidentposten i Dominikanska republiken.
Regeringspartiet PLD:s kandidat Gonzalo Castillo har gratulerat motståndaren till segern.

Med 82 procent av rösterna räknade leder Abinader med ointagliga 52,5 procent, mot Castillos knappa 38 procent. Det var tredje gången gillt för den 52-årige affärsmannen, som också kandiderade till presidentposten 2012 och 2016.

– Det här är den förändring som det dominikanska folket har röstat för, sade Abinader i ett segertal i huvudstaden Santo Domingo.

Castillo gratulerade Abinander till en "välförtjänt" seger och önskade honom framgång i ämbetet.

Resultatet innebär ett maktskifte efter att mittenvänsterpartiet PLD obrutet regerat önationen i 16 års tid. Abinander kommer att tillträda ämbetet den 16 augusti. Han efterträder den avgående PLD-presidenten Danilo Medina som redan suttit två mandatperioder och inte kunde ställa upp för omval.

Frånsett ett bråk mellan politiska meningsmotståndare utanför en vallokal i Santo Domingo, där en person miste livet, har röstandet enligt polisen gått lugnt till.

– Det har flutit på ganska bra och är väldigt välorganiserat. Sanningen är att jag inte väntade mig det, sade Maribel Roman medan hon väntade på sin tur att rösta.

Valet skulle egentligen ha hållits den 17 maj men sköts upp på grund av coronapandemin. Nu har det genomförts trots en kraftig ökning av antalet bekräftat smittade föregående dagar.

Totalt har den karibiska nationen haft drygt 36 000 bekräftade coronafall sedan pandemin började. Omkring 800 människor har avlidit.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Sport

Hamilton: "Ingen ska bli tvingad att knäböja"

Lewis Hamilton knäböjde inför F1-premiären. Arkivbild.
Lewis Hamilton knäböjde inför F1-premiären. Arkivbild.
Foto: Dan Istitene/AP/TT
Sport
Sport Lewis Hamilton ställde sig på knä inför F1-premiären för att markera mot rasism.
Men flera av hans tuffaste konkurrenter valde att stå upp.
"Jag frågade aldrig, eller krävde att någon skulle ställa sig på knä", säger Hamilton och tackar de 13 som följde honom.

Inför premiären i Österrike samlades alla 20 förare på startlinjen för att markera mot rasism och visa sitt stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

Majoriteten av förarna valde att ställa sig på knä medan sex stycken valde att stå, däribland världsstjärnorna Charles Leclerc och Max Verstappen.

"Jag är väldigt engagerad i jämlikhet och kampen mot rasism. Men jag tycker att alla har rätt att uttrycka sig på ett sätt som passar dem. Jag kommer inte ställa mig på knä i dag, men jag respekterar och stödjer de personliga val som varje förare gör", skriver Verstappen på Twitter.

Lewis Hamilton, formel 1:s enda svarta förare, var en av 13 som valde att knäböja. Inför loppet sade Hamilton att han hållit sig från att fråga sina kollegor om att följa efter.

"Jag frågade aldrig, eller krävde att någon skulle ställa sig på knä. Jag har aldrig ens tagit upp det", säger han.

"I slutändan tycker jag inte att någon ska bli tvingad att ställa sig på knä".

Ekonomi

Johnson: Hög risk att släppa in Huawei

Storbritannien överväger att stänga Huawei ute från sitt 5G-nät. Arkivbild.
Storbritannien överväger att stänga Huawei ute från sitt 5G-nät. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi En "statlig högriskleverantör". Så beskriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kinesiska Huawei, som nu kan komma att stängas ute från det brittiska 5G-nätet.

Redan i januari lovades Huawei en del av kakan när Storbritanniens 5G-nätverk byggs ut. Men sedan både underrättelseorganet GCHQ och cybersäkerhetsmyndigheten NCSC utrett säkerhetsriskerna med att släppa in den kinesiska telekomjätten ryktas det nu om att regeringen kan komma att ompröva beslutet.

Premiärministern Boris Johnson gjorde inget för att dämpa dessa spekulationer när han på måndagen kommenterade frågan.

– Jag är fast besluten att varje del av det här landet ska få bredband. Jag är också fast besluten att Storbritannien inte på något sätt ska vara sårbart för en statlig högriskleverantör så vi måste tänka noga på hur vi ska hantera det, sade Johnson.

Storbritanniens digitaliseringsminister lägger till att det tidigare beslutet att öppna för Huawei "inte är skrivet i sten".

Ilska från USA

Beskedet att Huawei skulle välkomnas i det brittiska 5G-nätet möttes av ilska från USA, som slagit fast att telekombolaget kontrolleras av den kinesiska militären.

Debatten om huruvida Huawei ska tillåtas som telekombyggare i Storbritannien, liksom i Sverige och många andra länder, hänger ihop med farhågor om att Kina via företagets teknik skulle kunna stjäla värdefull information.

"Negativt budskap"

Kinas Londonambassadör Liu Xiaoming anklagar å sin sida Storbritannien för att "dansa till andra länders pipa" och varnar för att en helomvändning kan leda till minskade kinesiska investeringar.

– Hela det kinesiska näringslivet följer hur ni hanterar Huawei. Om ni dumpar Huawei så sänder det ett väldigt negativt budskap till andra kinesiska företag, säger Liu.

FAKTA

Fakta: Huawei

Huawei är världens största leverantör av telekomnät, och näst största tillverkare av mobiltelefoner efter sydkoreanska Samsung.

Grundades 1987 av Ren Zhengfei, tidigare verksam i den kinesiska armén. Huawei påstår att det är privatägt, men i västvärlden finns misstankar om att Huawei har täta kopplingar till Kinas regim.

USA har klassat företaget som ett säkerhetshot och uppmanar sina allierade att göra detsamma.

Källa: AFP

Debatt

Öresundsbron - droppen som får bägaren att rinna över

org-a6672be5-48f8-4fe5-92da-de776efd22b8.jpg
Debatt
Debatt

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Fanns det inga argument mot byggandet av en bilbro över Öresund? Jo, både klimathotet och Östersjöns döda bottnar.

Klimathotet kom att bli en allt viktigare fråga i debatten om Öresundsbron under 1990-talet. Även hotet mot Östersjön blev under 1990-talet en allt viktigare fråga. Det var de låga syrehalterna i Östersjön och de många döda bottnarna som bredde ut sig på oroande sätt. Bron ansågs öka risken för att syrerikt vatten förhindrades att nå Östersjön.

De senaste rapporterna om de höga temperaturerna i Sibirien och hotet från all den metan som frigörs när permafrosten tinar visar att klimathotet har nått en ny och farligare nivå. SMHI:s nyaste rapporter om utbredningen av döda bottnar i Östersjön visar att problemet har ökat på ett mycket allvarligt sätt.

Det kan vara lämpligt att i detta sammanhang berätta fabeln om den kinesiske läraren som skulle förklara för sina elever hur vi uppfattar hot. Han stoppade en levande groda i hett vatten och observerade att grodan hoppade direkt ur vattnet. Nu stoppade han grodan i kallt vatten och värmde sakta upp vattnet. Grodan stannade kvar i vattnet och uppfattade bara att vattnet blev bekvämare att visats i tills det var för sent. Och grodan kokades till döds.

Vi har sett under våren 2020 att vi kan ställa om samhället när vi drabbas av ett plötsligt påtagligt hot som vi kan avläsa direkt i form av svår sjukdom och till och med död. Vi kan också se att vi inte reagerar på ett hot som smyger sig på oss sakta och där vi lyckas delvis anpassa oss till det. Vi märker däremot inte direkt av att värmen i Sibirien och skogsbränderna i Australien inträffar på andra sidan jordklotet. Öresundsbron bröt en barriär som hindrade bilismen att expandera.

Vi måste tillämpa principen att inte vidta några åtgärder som förvärrar situationen. Denna så kallade icke-försämringsprincip är avgörande för framtiden. Inget får göras som försämrar situationen. Bilismen är ett av de stora hindren för att vi ska nå klimatmålen och det är en självklarhet att man inte vidtar några åtgärder som leder till ökad bilkörning. Det är också självklart att man inte lägger ytterligare en barriär som hindrar syrerikt vatten att flöda in i Östersjön.

När stora projekt planeras ska alltid ett alternativ till projektet redovisas. Det fanns ett uppenbart alternativ till en bilbro som hade betydligt mindre effekter på miljön, men som uppfyllde det mål man ansåg sig vilja uppfylla: en järnvägstunnel mellan Malmö och Köpenhamn. Det hade inte lett till mer utsläpp av växthusgaser och hade inte påverkat ett eventuellt inflöde av syrerikt vatten till Östersjön. Koncessionsnämnden för miljöskydd, den enda expertmyndighet som prövade frågan, avslog ansökan.

Och i Lund bygger man ut motorvägen för mer biltrafik. Vi kan inte säga ”vi förlåter för de vet inte vad de gör.” Vi visste då och vet nu! Bättre att säga ”how dare you!”

Högni Hansson

Lärare Centrum för miljö- och klimatforskning Lunds universitet

f.d. miljöchef Landskrona kommun

NÄSTA ARTIKEL