Förbjud inte dålig kvalitet

Opinion EU-kommissionären Margrethe Vestager vill skärpa lagstiftningen mot e-handelsplattformar som Amazon och Alibaba så det blir lika säkert som att handla i en svensk affär.
Opinion • Publicerad 6 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

EU-kommissionären Margrethe Vestager vill skärpa lagstiftningen mot e-handelsplattformar som Amazon och Alibaba. Syftet är att göra det lika säkert att handla i butik som på internet. Vestager är fåordig med detaljerna kring regleringen ser ut men det är lätt att förstå behovet av en enhetlig lagstiftning på EU:s inre marknad. Om mobilladdaren eller hoverboarden plötsligt börjar brinna måste någon kunna hållas ansvarig.

Det finns redan EU-lagstiftning på området. I juni 2021 träder en lag som klubbades under 2019 i kraft om marknadsövervakning och regelefterlevnad för importerade produkter. Lagen är särskilt inriktad på högriskprodukter som kemikalier, leksaker, elektronik och fordonsdelar. Bolag som exporterar till EU uppmanas ha en person ansvarig för regelefterlevnad på plats i EU. Ansvaret faller annars på den som huvudsakligen ansvarar för utsändning, adressering, lager och förpackning.

Det aktuella regelverket har potential att få avsedd effekt utan att skapa onödiga handelshinder. Konsumenter förstår att kvaliteten blir lidande när de betalar 20 kronor för en laddare online istället för 300 kronor i butik. Produktsäkerheten måste värnas, men ytterligare lagstiftning innebär också ökad byråkrati och att implementera nuvarande regler kan ibland vara bättre än att lägga till nya. Lagstiftningen får inte bli ett hinder mot billigare och sämre produkter.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.