GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nedbrunnen fabrik stoppar markarbete

Osby • Publicerad 6 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

I september hittades förorenat material i marken där 15 nya tomter för bostäder ska förberedas i samband med schaktningsarbete.

Upptäckten innebar att arbetet avbröts i väntan på att en utredning skulle ge svar på vilken typ av föroreningar det rör sig om samt hur stor omfattningen är. Bland annat påträffades gamla färgburkar, färgrester och diverse byggmaterial i höstas.

Nu har svar kommit. På den norra sidan om Åkergatan har nya provtagningar visat att det inte förekommer några miljöfarliga ämnen i marken. Därför kan det arbetet återupptas.

På den södra sidan är det däremot sämre ställt.

– På södra sidan har vi hittat miljöfarliga ämnen som vi diskuterar hur vi ska sanera, säger projektledaren Adel Al Rahman och tillägger att de via provtagningar hittat ”många olika miljöfarliga ämnen”.

I kommunens efterforskningsarbete har det framkommit att föroreningarna förmodas vara rester från den leksaksfabrik som 1969 brann ner på platsen.

– Marken sanerades inte efteråt. Istället gjordes ett hölje med grus och matjord och sedan lät man det vara. Det är det vi gått på nu, säger Anders Edwall, chef för tekniska enheten.

Adel Al Rahman berättar vidare att en utredning om vem som egentligen bär ansvaret nu ska ta vid eftersom det i nuläget är oklart. Dels ska det utredas vem som bär ansvar för föroreningen, dels vem som ska sanera. Under tiden som den processen pågår kommer arbetet på den södra sidan att pausas.

Sammantaget ligger sex av de 15 tomterna på den södra sidan medan nio återfinns på den norra.

– Norra sidan är inget problem så där kör vi på nu, säger Adel Al Rahman.

Fastighetstomterna på norrsidan planeras vara klara för försäljning i oktober 2020.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.