Annons

Vinnaren ska koras

Kultur och Nöje Tidningens bloggare hissar och dissar Mellofinalens bidrag. Håller du med dem?
Publicerad 6 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Efter fyra deltävlingar och en andra chans för några av artisterna är de tolv finalbidragen klara. På lördag gör de upp om vem som ska representera Sverige i Eurovision song contest i Rotterdam i maj. Men hur bra är bidragen egentligen?

Tidningens Melloexperter Pontus Källström och Jesper Larsson från bloggen Schlagerhörnan säger sitt.

Annons

1. Victor Crone – ”Troubled waters”

Pontus: Victor Crone verkar gilla väderlekar då även denna låt handlar om stormar. Projiceringen på mattan Crone ligger på i början av låten liknar en toalettspolning. Med tanke på att låten är skit så blir det rätt passande. Betyg: 2

Jesper: Om ordet likgiltigt hade illustrerats av en låt i Svenska Akademiens ordlista hade denna låt spelats.

Bonjour, tristesse och tack och hej!

Betyg: 1

2. Paul Rey - ”Talking in my sleep”

Pontus: Det märks att artister som Sam Smith och Lewis Capaldi som sjunger låtar om hjärtesorg är populära just nu. Men trots all hjärta och smärta Paul Rey levererar berör låten inte mig alls. Betyg: 2

Jesper: Att Paul Rey var tvungen att gå via Andra chansen är en skandal! En ursnygg powerballad. Belackare säger att den är för lik förra årets Eurovisionvinnarlåt och till det säger jag bara att man lär sig av de bästa.

Betyg: 4

3. The Mamas - ”Move”

Annons

Pontus: Den sjungande gospelstrion får det att låta Rita Ora om Mellon. Jag rycks med i refrängen och energin sprider sig lika snabbt som ett coronavirus.

Betyg: 3

Jesper: John Lundviks muser är tillbaka och kopierar förra årets vinnande koncept. En medryckande refräng, men låten är generisk och en kan inte frångå att det känns lite mer som en demo från The Preacher’s Wife.

Betyg:

4. Mohombi - ”Winners”

Pontus: Mohombi sjunger om vinnare men han blir nog kvällens förlorare. Hans bidrag är ett bevis på att hans musik inte har utvecklats sedan kokosnötlåten.

Betyg: 1

Jesper: Är det inte lite magstarkt att sjunga en låt som är döpt till ”Winners” och så visar den sig vara så himla tråkig? Mohombi gör det bästa med en redan glömd låt.

Betyg: 1

5. Hanna Ferm - ”Brave”

Annons

Pontus: Hon är en tuff brud i lyxförpackning! Hanna Ferm ställer upp med en show som andas Eurovision fast med ett bidrag som Ukraina eller Cypern skulle skickat för några år sedan. Därför känns det så gött att detta bidrag nu tävlar i Mellon

Betyg: 4

Jesper: Billie Eilish? Quirky? Nej, glöm det folk har beskrivit denna låt som. Detta är en ballad i sann Eurovisionanda. Tänk Azerbajdzjan 2010 med en sångerska à la Ani Lorak. Tyvärr en aning opersonligt.

Betyg: 3

6. Mendez feat. Alvaro Estrella - ”Vamos Amigos”

Pontus: Dags för ett glas sangria för sommarens latinodanshit är här. Mendez gör ingen besviken med sin medryckande popmusik och denna gång har han dessutom med sig en sångare som till skillnad från Mendez själv kan sjunga.

Betyg: 2

Jesper: Måhända är det Mendez svagaste bidrag och måhända är den inte mer än en mellanakt maskerad till ett bidrag. Men något lite smådansant får man väl ha med i en Melodifestivalfinal.

Betyg: 2

7. Dotter - ”Bulletproof”

Annons

Pontus: På frågan om Dotters bidrag är skottsäkert så blir mitt svar absolut. Hennes bidrag har mer energi och puls än vad “Cry” hade. Scennumret med det självlysande klädesplagget är snyggt. Kan Dotter vinna?

Betyg: 3

Jesper: Popvärlden rör sig snabbt och att så magstarkt kopiera Sia är bara så 2016, om ens det.

Det är tur att Dotter har en vision med framträdandet i alla fall.

Betyg: 2

8. Robin Bengtsson - ”Take a chance”

Pontus: Om ”I can’t go on” var en sexig popdänga känns Robins låt mer midtempo i år. Tråkigt kan man känna men jag tycker det påminner lite om Shawn Mendez (och han är ju sexig).

Betyg: 3

Jesper: Smith & Thell märks i verserna medan refrängen efterliknar

ABBA. Inte en dålig låt, men den gör inget närmare intryck. Det är som att välja Scans köttbullar framför Stockholmskrogen Riches sådana.

Annons

Betyg: 3

9. Mariette - ”Shout it out”

Pontus: Mariette gör som Sanna Nielsen, hon bara återkommer och återkommer år efter år. Kanske går vinnardrömmen i uppfyllelse på hennes sjunde försök, för i år blir det i alla fall inte.

Betyg: 1

Jesper: Vad är en låts existensberättigande? Ska det bli en hit? Vinna ESC? Påvisa artistens artistiska vision? Det här prickar inte i någon box och jag hoppas att ingen inblandad hoppades på motsatsen.

Betyg: 1

10. Felix Sandman - ”Boys with emotions”

Pontus: Sist blev han tvåa bakom sin polare Benjamin Ingrosso och kanske är det också Benjamins led-show som inspirerat till detta scennummer. Skalar vi sedan av det grandiosa hittar vi en låt om att luckra upp machokulturen.

Betyg: 3

Jesper: En sann modern poplåt med en artist som tror extremt mycket på sig själv. Det är något som vissa kanske retar sig på, men det gör att bidragets professionalitet sticker ut från mängden.

Annons

Betyg: 4

11. Anna Bergendahl - ”Kingdom come”

Pontus: Vem kunde tro att Anna Bergendahl tio år efter “This is my life” skulle stå med sex halvnakna dansare på scen? Men nu står hon här och känns starkare och mer lysande än hon någonsin varit.

Betyg: 4

Jesper: Anna Bergendahl har cementerat sin plats som schlagerdiva. Jag får Cher-vibes av refrängen, vilket är ett hedersbetyg. Tänk att hon som sjöng en akustisk ballad under sin Idolaudition har gåttoch blivit en gayikon!

Betyg: 5

12. Anis Don Demina - ”Vem e som oss”

Pontus: För alla barnfamiljer som saknat Samir och Viktors mellopop så kommer här Anis. Uppträdandet ser mer ut som ett hysteriskt zumbapass på Friskis och svettis.

Betyg: 2

Jesper: En frenetisk och irriterande låt som representerar vad som är fel med dagens Spotifylistor. Sveriges närmaste svar på dj Khaled framför dock låten som om det vore på liv och död. Det är ändå beundransvärt.

Annons

Betyg: 1

bild 1/3
Jesper Larsson. Foto: Privat
Dotter är en av de favorittippade inför lördagens final. 
Foto: TT
Pontus Källström. Foto: Privat
Jesper Larsson. Foto: Privat
Dotter är en av de favorittippade inför lördagens final. 
Foto: TT
Pontus Källström, Jesper Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons